Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1ο Λύκειο Τρικάλων: Μεγάλοι δρόμοι στον Μεσαίωνα και οι συμβολισμοί τους

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα  ERASMUS+  και θέμα «Μεγάλοι δρόμοι στον  Μεσαίωνα  και οι  συμβολισμοί  τους» που εκπονείται από το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων, 27 Καθηγητές και μαθητές από τα εταιρικά σχολεία  επισκέφτηκαν την πόλη μας κλείνοντας την πρώτη χρονιά του προγράμματος.

Οι εταίροι από τα συνεργαζόμενα  σχολεία  που προέρχονται από τις χώρες  Λετονία,  Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία επισκέφτηκαν το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μας και βέβαια να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.  Εργασίες που έχουν σχέση με  μύθους, γιορτές, πανηγύρια και συναυλίες της Μεσαιωνικής εποχής και Βυζαντινής περιόδου. Επίσης με την ένδυση των ανθρώπων αλλά και του κλήρου.

Κατά την διάρκεια της διαμονής τους στα Τρίκαλα, οι φιλοξενούμενοι επισκέφτηκαν το Κάστρο, εκκλησίες της πόλης μας, τα Μετέωρα και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα, την Πόρτα Παναγιά στην Πύλη και το γραφικό γεφύρι της, με αποκορύφωμα την επίσκεψη στη Μονή Γκούρας  όπου τους υποδέχθηχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και οι φιλόξενες μοναχές,  πρόσφεραν γεύμα και κόκκινα αυγά μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.  

Οι εταίροι επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τους υποδέχθηκε ο σεβαστός πατέρας Λάμπρος Κολώνας, ο οποίος και τους  παρουσίασε   τον τρόπο  ένδυσης των ορθόδοξων ιερέων.  Στη συνέχεια παρακολούθησαν συναυλία Βυζαντινής μουσικής από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιερά Μητρόπολης Τρικάλων,  υπό τη διεύθυνση  του ιερέως  Α.Τύμπα.

Στην   πορεία του προγράμματος αφού παρουσιάστηκαν οι εργασίες στο σχολείο, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο όπου παρουσιάστηκαν τρόποι εορτασμού της Ανάστασης και της Πρωτομαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές και εκπ/κοί      στόλισαν λαμπάδες, διακόσμησαν κόκκινα αυγά και στεφάνια με κέφι και πρωτότυπες  ιδέες. 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στα μνημεία της πόλης( Μουσείο Τσιτσάνη και Μύλο Ματσόπουλου) με τα ποδήλατα που παραχώρησε η Δημοτική Αρχή και με την επίβλεψη για λόγους ασφάλειας από την Τροχαία Τρικάλων.   Η εβδομάδα έκλεισε με εκδρομή στο Βόλο και τη γραφική εκκλησία στις Μηλιές και μετά την επιστροφή αποχαιρετιστήριο  Δείπνο  όπου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ.Δ.Παπαστεργίου. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της καραγκούνικης γυναικείας φορεσιάς  από τον κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου «Θεριστάδες» και η παρουσίαση χαρακτηριστικών χορών από μέλη του ίδιου συλλόγου.  Επίσης οι μαθητές του σχολείου μας  χόρεψαν λαϊκούς  χορούς.  

Τελευταία εκδήλωση πριν την αναχώρηση, ήταν η επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος και οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του και να ενημερωθούν, από πρώτο χέρι αλλά και με έντυπο υλικό που τους παραχωρήθηκε, για την πόλης μας και τις καινοτομίες της.
 
Η παιδαγωγική Ομάδα

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή