Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας - Η αθέατη γενοκτονία | trikalanews.gr

Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας - Η αθέατη γενοκτονία

Του Κωνσταντίνου Δ.Ρίζου, επιτίμου Σχολικού Συμβούλου Οικονομολόγων

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 10ο Διεθνές Συνέδριο Πολυτέκνων, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Διοργανωτές ήταν η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «Οι Άγιοι Πάντες». Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν.Τρικάλων εκπροσωπήθηκε από ομάδα συνέδρων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Βήτα.

Εισηγητές ήσαν οι Ιωάννης Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών, Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Ν.Δ., Στέλιος Παπαθεμελής, τέως υπουργός, Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Νότης Μαριάς, καθηγητής-ευρωβουλευτής, Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής-ευρωβουλευτής, Αναστάσιος Λαυρέντζος, καθηγητής-συγγραφέας, Βασίλειος Νικόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτριος Νατσιός, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Γεώργιος Παλαιτσάκης, δημοσιογράφος-ερευνητής και ο Laslo Marki, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεγάλων Οικογενειών-καθηγητής μαθηματικών-ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ουγγαρίας. Η θεματολογία αφορούσε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Παρακάτω καταγράφονται ορισμένα βασικά στοιχεία από τις ανακοινώσεις των εισηγητών.

Οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές. Τα τελευταία συνεχόμενα 6 χρόνια (2011-2016) η φυσική μεταβολή (γεννήσεις μείον θάνατοι) του πληθυσμού είναι αρνητική. Δηλαδή οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, γεγονός που σημαίνει μείωση του συνολικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, το 2016 οι γεννήσεις ήταν 92.898 και οι θάνατοι 118.792, μείωση 25.894. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των γεννήσεων οι 12.173, ήτοι ποσοστό 13,21%, αφορούν αλλοδαπές μητέρες.

Είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 913.279 παντρεμένα ζευγάρια χωρίς παιδιά (Απογραφή 2011). Από ένα παιδί αν είχαν γεννήσει τα ζευγάρια αυτά η δημογραφική εικόνα της χώρας θα ήταν διαφορετική.

Οι εκτρώσεις (υπολογίζεται ότι είναι υπερδιπλάσιες των γεννήσεων) και οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι δύο παράγοντες που επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι η μετανάστευση νέων επιστημόνων. Εκτιμάται ότι 300.000 – 400.000 νέοι επιστήμονες κάθε ειδικότητας έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς και εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια αδιαφορούν για το πρόβλημα σαν να το αγνοούν ή δεν το αξιολογούν ανάλογα. Ουσιαστικά τα μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ισοπεδώθηκαν φορολογικά οι φορολογούμενοι με 5, 6 ή και περισσότερα παιδιά με τους αγάμους φορολογούμενους, αφού έχουν το ίδιο αφορολόγητο.

Οι προβλέψεις είναι πολύ δυσοίωνες. Προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, αν εξελιχθεί με τα σημερινά δεδομένα, το 2040 θα είναι 9.900.000 και το 2050 θα είναι 8.900.000. Το πιο τραγικό είναι ότι, σύμφωνα με ένα Σουηδικό Ινστιτούτο, το 2100 θα είναι μόλις 2.000.000.

Η άποψη, που διατυπώνεται από πολλούς «και τι με νοιάζει εμένα, εγώ δεν θα ζω τότε» είναι ανεύθυνη και ανάξια σχολιασμού.

Οι επιπτώσεις από τη δημογραφική κατάρρευση είναι δραματικές. Η άμυνα της χώρας έχει υποβαθμιστεί λόγω του διαρκώς μειούμενου αριθμού των νέων που κατατάσσονται κάθε χρόνο στο στρατό. Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση λόγω της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους, που είναι 1,37:1 με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι 3.700.000 (μεγάλος αριθμός αυτών με μερική απασχόληση) και οι συνταξιούχοι 2.700.000. Σε βάθος χρόνου απειλείται και αυτή η ύπαρξη του ελληνικού κράτους με τη μορφή που το γνωρίζουμε. Διότι, όπως αναφέρει και ο ιστορικός Πολύβιος, η απαιδία και η ολιγανθρωπία σταδιακά φτωχαίνουν και τελικά εξασθενίζουν τα κράτη, όπως συνέβη με την αρχαία Ελλάδα.

Η μετανάστευση, που φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για κάποιους, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ενσωμάτωση του πλήθους των μεταναστών, και μάλιστα με τελείως διαφορετικό κοινωνικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό υπόβαθρο. Οι αλλοδαποί, όταν αυξηθούν και αποτελέσουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, θα διεκδικήσουν περισσότερα.

Έγινε γνωστό ότι τελευταία συστήθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το δημογραφικό. Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής στο μέλλον θα δείξει αν ο πολιτικός κόσμος έχει πραγματικά ευαισθητοποιηθεί ή αποτελεί απλά μια ακόμα επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι και το 1993 είχε συσταθεί ανάλογη επιτροπή χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.Επιχειρείν

BEERABAR

BEERABAR

H καλύτερη επιλογή για μπύρα στα Τρίκαλα λέγεται … «Beerabar»
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής, Υπερκινητικότητα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)
Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

…από από την θάλασσα… στο τραπέζι σας!
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D. Γενικός Χειρουργός

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D.

Γενικός Χειρουργός

Μικροεπεμβάσεις εντός του ιατρείου
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Meating

Meating

Εκλεκτό κρέας σε συνδυασμό με τα πιο αγνά μπαχαρικά και αγνό Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο...
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Μακρυγιάννη Κατερίνα Ψυχολόγος

Μακρυγιάννη Κατερίνα Ψυχολόγος

Msc «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία»...
Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Χρίστος Λιάπης Ψυχίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρείο στην Κηφισιά ξεκίνησε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD 

Δημοφιλέστερα

Οι έμπειροι και ο νέος

Οι έμπειροι και ο νέος

Σε cafe του πεζόδρομου της Ασκληπιού, εθεάθη ο Μικέλης Χατζηγάκης

«Έφυγε» πρόωρα ο Χρήστος Τόλης

«Έφυγε» πρόωρα ο Χρήστος Τόλης

Σε ηλικία 51 ετών, έφυγε από την ζωή ο Χρήστος Τόλης και κηδεύεται

Ομαδικό «ντου» για κλοπή σε super market των Τρικάλων

Ομαδικό «ντου» για κλοπή σε super market των Τρικάλων

Χειροπέδες σε 4 άτομα που επιχείρησαν να αρπάξουν τρόφιμα.

JYSK στα Τρίκαλα

JYSK στα Τρίκαλα – Δείτε εδώ τις μεγάλες προσφορές

Είναι πολύ πιθανό τις τελευταίες ημέρες να έχετε ακούσει ότι μια

Στο κενό Τρικαλινός από τον όροφο πολυκατοικίας

Στο κενό Τρικαλινός από τον όροφο πολυκατοικίας

Σοβαρά τραυματισμένος μετά την πτώση που ανέκοψαν τέντες και

Επείγοντα Νοσοκομείο Τρικάλων

​Βρέθηκε πτώμα Τρικαλινού σε αποσύνθεση

Νεκρός 57χρονος Τρικαλινός που ήταν αγνοούμενος εδώ και

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης