Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Ιερωσύνη των ανθρώπων αλλότρια της Ιερωσύνης του Χριστού;

Πνευματικός πλειστηριασμός χωρίς … χρέη;

Αν θεωρήσουμε ως στέρεο βάθρο για την ορθότητα του συλλογισμού μας την ωρίμανση της ιερατικής συνείδησης, η απόφαση των πεντήκοντα αρχιερέων, σχετικά με την εκλογή του κ. Θεόκλητου ως επισκόπου Σταγών και Μετεώρων, είναι τουλάχιστον παράδοξη και αντιφατική.

Για τους εξής λόγους:

Πώς γίνεται ένας γνήσιος αρχιερέας του Θεού της σταυρικής αγάπης και της αρρενωπής ελευθερίας να ενεργεί ως σταυρωτής του αδελφού του, δέσμιος των υποχρεώσεων και των λοιπών σκοπιμοτήτων του;

Πώς εξηγείται ένας αυθεντικός αρχιερέας του Θεού της θυσιαστικής διακονίας να μην εστιάζει πρωτίστως στην πνευματική ανέλιξη των πιστών μιας επισκοπής;

Πώς αιτιολογείται ένας αισθαντικός αρχιερέας του Θεού της παιδικής αθωότητας και της σοφίας της παιδικότητας να αποκαρδιώνει με τις αποφάσεις του τους νέους ανθρώπους;

Οι νέοι – η γλυκιά απαντοχή της Πατρίδας και της Εκκλησίας μας – ενθουσιώδεις, ιδεαλιστές, αμφισβητίες, όπως είναι, αν απογοητευθούν από τους εκκλησιαστικούς ιθύνοντες, είναι βέβαιο, θα εγκαταλείψουν την Εκκλησία και μάλιστα ανενόχως. Θα θεωρήσουν, και δικαίως, ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης μια Εκκλησία αγνώριστη στο Χριστό και άγνωστη στους ανθρώπους.

Μια Εκκλησία επισκοπικής μονοκρατορίας – παντοκρατορίας που έχει καταντήσει την υπακοή από πνευματική άσκηση δουλική υποταγή, συγχέοντας την επισκοπική υποχρέωση για θυσιαστική προσφορά στους πιστούς με τη δεσποτική απαίτηση της δουλικής υπηρεσίας των πιστών στον Επίσκοπο.

Κοντολογίς αφαιρώ τα ερωτηματικά από τον τίτλο, εξηγώ και εξηγούμαι:

Τον π. Νήφωνα Καψάλη – τον νικημένο, στις επισκοπικές εκλογές, αλλά όχι ηττημένο, δε θα τον υπερασπιστώ ως πρόσωπο. Άλλωστε δεν έχω προσωπική επικοινωνία μαζί του, αφού ο ίδιος δε με γνωρίζει.

Θα υπερασπιστώ το δίκιο ενός κληρικού που πρόσφερε σημαντικό έργο στην Ι. Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ως ηγούμενος για πολλά χρόνια της Ι.Μ. του Μεγάλου Μετεώρου και ως Πρωτοσύγκελλός της τα τελευταία χρόνια.

Άξιος κληρικός αποδεκτός από Κλήρο και Λαό, αγαπητός σε όλους, άριστος συνεργάτης των τοπικών πολιτικών αρχόντων. Και από τη θέση ευθύνης του Επισκόπου, συνεχίζοντας το έργο του, αναμφίβολα μέγιστος συνεργός στην πνευματική προκοπή των πιστών. Γιατί δεν ψηφίστηκε και το πνευματικό του έργο βγήκε σε πλειστηριασμό και μάλιστα χωρίς χρέη; Εκτός κι αν χρέος, έλλειμμα είναι η καθαρότητα της ζωής του και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Δεν θα αρνηθώ ότι και ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος έχει επισκοπικά προσόντα, ίσως και πολλά. Όμως, μέχρι να γνωρίσει σε βάθος πρόσωπα και καταστάσεις, ιδίως τις ιδιαιτερότητες της μοναχικής ζωής και της ψυχολογίας των μοναχών και μοναζουσών των μοναστηριών της Μητρόπολης, ώστε να λύνει προβλήματα με ορθές αποφάσεις, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος εις βάρος του επισκοπικού έργου.

Πίστευα αφελώς, πρέπει να το ομολογήσω, ότι, γνωρίζοντας όλοι τη ζωή και το έργο του π. Νήφωνα, κανένας ρασοφόρος δε θα έθετε υποψηφιότητα απέναντί του. Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα. Θα ντρεπόμουν να σφετεριστώ το αξιόλογο έργο ενός αξιόλογου κληρικού, όταν εκείνος επιθυμούσε να το συνεχίσει.

Άλλωστε θα σεβόμουν και την επιθυμία του πανάξιου Επισκόπου μακαριστού κυρού Σεραφείμ που τον ήθελε διάδοχό του. Είναι γνωστό ότι και άλλοι Επίσκοποι όρισαν διάδοχό τους και το αίτημά τους έγινε αποδεκτό. ΗΤΑΝ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ;

Και κάτι βασικό. Μπορείς να παράξεις έργο χωρίς την ολοπρόθυμη συνεργασία Κλήρου και Λαού με δεδομένο ότι δεν είσαι η πρώτη προτίμησή τους;

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, ως απλός χριστιανός και εκ μέρους πολλών νέων που συζήτησα μαζί τους, τους ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΙΕΡΑΡΧΕΣ που ψήφισαν τον π. Νήφωνα, για τον πολύ απλό λόγο ότι μας έδωσαν τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι δε χάθηκαν όλα και ότι υπάρχουν ακόμα εκκλησιαστικοί ηγέτες με λεύτερη περπατησιά, μάρτυρες της αγιότητας, της δικαιοσύνης και της Ελευθερίας της γνήσιας Εκκλησίας του Χριστού.

Οφείλω να ευχηθώ στον Σεβ. Μητρ. Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο καλή επιτυχία στο έργο του. Ο Θεός να είναι μαζί του και μαζί μας. Ας μας ελεήσει όλους.

Μάριος Στυλιανού

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή