Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Πατέρας: Στον απόηχο της επίσκεψης του Σουλτάνου

Η επίσκεψη του…Σουλτάνου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ομολογουμένως, δημιούργησε πολλά προβλήματα και έφερε πολλά ερωτηματικά στην ελληνική αλλά και στη διεθνή κοινωνία.

Ήταν μια επίσκεψη γεμάτη με εντάσεις και φάνηκε σαν μια εθνική πολιτική, σχεδιασμένη στην…παράγκα του Καραγκιόζη. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και ορισμένα θετικά σημεία, όπως οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, τα ραβασάκια, όμως, που πήγαιναν και έρχονταν στα χέρια του Σουλτάνου, μάλλον φανέρωσαν το Βατερλώ της διπλωματίας.

 
Οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, γιατί προσκλήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή. Ο Σουλτάνος, λέγεται, πως πίεσε την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η συνάντηση αυτή. Αυτό δεν είναι διόλου παράξενο, μιας και τα…παράθυρα της ΕΕ έχουν κλείσει προ πολλού στις απαράδεκτες ορέξεις του ανθρώπου αυτού, ο οποίος δεν λειτουργεί δημοκρατικά στη χώρα του και ο οποίος φημίζεται για το απύθμενο θράσος του.
 
Όλα δείχνουν πως ο Σουλτάνος ήρθε στην Ελλάδα, για να επικοινωνήσει με την Ευρώπη και με το ακροατήριο στην Τουρκία. Τη στιγμή αυτή έχει πολλά προβλήματα. Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Τουρκία είναι γνωστά πράγματα, αφού αγγίζουν και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η ρήξη με το Ισραήλ, την Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους, στα ανατολικά σύνορα, είναι φανερή.

Στο εσωτερικό της χώρας του υπάρχουν Στασιαστές, Φυλακισμένοι, Απολυμένοι, Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο σε ξένες χώρες και μια Αντιπολίτευση, που του δημιουργούν πονοκεφάλους τόσο για το προσωπικό του μέλλον όσο και για την ακεραιότητα της Τουρκίας.

 
Η επίσκεψη στην Ελλάδα, που για πολλούς ήταν ένα ιστορικό …φιάσκο και οδήγησε σε ένα ναυάγιο, εξαιτίας της προκλητικότητας του Σουλτάνου και της προχειρότητας με την οποία ετοιμάστηκε αυτή η συνάντηση, θα μείνει στην πολιτική ιστορία, ως ένα πρωτοφανές και ασυνήθιστο γεγονός, όπως ιστορικός θα μείνει και ο χαιρετισμός του Ερντογάν στην Κομοτηνή με την χειρονομία τη λεγόμενη Ραμπιά-Ραμπάα, που την χρησιμοποιούν οι μουσουλμανικές αδελφότητες στην Αίγυπτο, στη Συρία, στο Κατάρ, στο Σουδάν και στο Αζερμπαϊτζάν. 
 
Επίσημα, ο Ερντογάν, έθιξε δύο θέματα, που τον ενδιαφέρουν άμεσα, εδώ και πολλά χρόνια. Ζήτησε την τροποποίηση της συνθήκης της Λωζάνης και τη στήριξη των Ελλήνων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Στα θέματα αυτά ήταν πολύ προκλητικός και συνάντηση, κορυφαίων ηγετών, με τέτοια χαρακτηριστικά δεν ξανά έχουμε γνωρίσει.
 
Οι απαντήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Πρωθυπουργού, σε αυτά τα θέματα, ήταν πραγματικά Εθνικές. Ευαισθητοποιήθηκε, όμως, τόσο η Αμερική όσο και η Γερμανία με τη Βουλγαρία και έδωσαν ένα…ράπισμα στο δικτάτορα της γειτονικής χώρας. «Οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες», είπαν όλοι τους και «η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει ακόμη». Η μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι θρησκευτική και όχι εθνική, όπως θέλει ο Σουλτάνος.
 
Γεγονός, όμως, είναι πως η Ελλάδα, λόγω της τρομερής οικονομικής κρίσης είναι σε δύσκολη θέση και ο Ερντογάν ήρθε για να φοβίσει και όχι για να διαπραγματευτεί.
 
Πρέπει, φυσικά, να καταλάβει πως οι Έλληνες, παρά τη φτώχεια και την τραγική οικονομική κατάσταση, είναι έτοιμοι να ενωθούν, για να ματαιώσουν τα σχέδια κάθε Τούρκου Σουλτάνου. Οι Ραγιάδες ήταν φτωχοί αλλά έδιωξαν τους Οθωμανούς από την Ελλάδα και η συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε οριστικά τα σύνορά μας σε στεριά και σε θάλασσα. Εμείς ακόμα και σήμερα φτιάχνουμε τζαμιά, γιατί ως Χριστιανοί, σεβόμαστε την πίστη των άλλων. Αυτοί, όμως, ακόμα και σήμερα μετατρέπουν την Αγία Σοφία, την Βασίλισσα των Εκκλησιών, σε χώρο Οθωμανικού τζαμιού και κάνουν θρησκευτικές πράξεις.
 
Δε γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στο παρασκήνιο ανάμεσα στα θεσμικά πρόσωπα και στον Ερντογάν, αλλά η επίσκεψη του Σουλτάνου δεν έπρεπε να γίνει τη στιγμή αυτή και φυσικά ήταν ένα μεγάλο…ναυάγιο…! Οι 2-3 χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι που συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή, από τις 120 χιλιάδες που αριθμεί η θρησκευτική μειονότητα δεν είναι Τούρκοι και ο τρόπος που θα διοικηθούν είναι θέμα της Ελληνικής κυβέρνησης.
 
Πάντως, την υπόθεση της Δυτικής Θράκης ας την προσέξουν καλύτερα όλοι οι εθνοπατέρες, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη Ερντογάν ούτε ωφέλιμη ούτε ιστορική ήταν, όπως δήλωσε παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ (ας δώσουν πίσω τα χρήματα που πήραν ως δάνεια οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και ας αφήσουν την πολιτική προπαγάνδα), αλλά ήταν ένα μεγάλο διπλωματικό πλήγμα.
 
Αν το Ισραήλ είναι Κατοχικό Κράτος, όπως δήλωσε χθες ο Σουλτάνος, τότε τι είναι η Τουρκία για την Κατοχή της Κύπρου;
Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed, M. Ed, P.H.D. 
Πολιτευτής Τρικάλων 
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή