Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με ενθουσιασμό και συνεργατικό «πνεύμα» ο διαγωνισμός EUSO 2018 στα Τρίκαλα

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στους χώρους του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Τρικάλων  (ΕΚΦΕ), πραγματοποιήθηκε ο τοπικός διαγωνισμός «EUSO 2018», ως διαγωνισμός πειραματικών δραστηριοτήτων στις Φυσικές Επιστήμες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τριμελείς ομάδες μαθητών Λυκείου (μία ομάδα από κάθε Λύκειο) από εννέα (9) συνολικά Λύκεια του Νομού μας (1ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, 5ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ, 8ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Βαλτινού, ΓΕΛ Πύλης, Μουσικό Σχολείο) και διαγωνίστηκαν, κάθε ομάδα, σε πειραματικές δεξιότητες στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία.

Η νικήτρια ομάδα θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EUSO 2018 που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιανουαρίου 2018, και από εκεί 2 ομάδες θα εκπροσωπήσουν τη Χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα EUSO 2018 που θα διεξαχθεί στη Λιουμπλιάνσκα της Σλοβενίας από 28 Απριλίου 2018 έως 5 Μαΐου 2018.

Τον τοπικό διαγωνισμό επιμελήθηκε επιστημονική επιτροπή από τους καθηγητές της Β’θμιας Εκπαίδευσης:Γιαννοπούλου Αικατερίνη (Βιολόγος), Ζουλιανίτη Θεόδωρο (Φυσικός), Καρκανιά Μιχαήλ (Φυσικός), Κορκή Άγγελο (Χημικός), Παϊζάνου Αλέκα (Χημικός), Παππά Βασίλειο (Φυσικός), Σπανιά Αθανάσιο (Φυσικός) και Τσιλίκη Σεβαστή (Βιολόγος), και με την συνεργασία με τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Τρικάλων Τσιαπάλα Στέφανο (Φυσικό Ραδιοηλεκτρολόγο).

Οι μαθητές βίωσαν σημαντική εμπειρία, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους στη διάρκεια της συμμετοχής τους με το να διεξάγουν πειράματα, παρατηρώντας, μετρώντας, καταγράφοντας συμπεράσματα ομαδοσυνεργατικά, με πνεύμα ευγενούς άμιλλας και χωρίς το άγχος των εξετάσεων.

Η εμπειρία αυτή ως μοναδική, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις πειραματικές τους δεξιότητες σε έναν εργαστηριακό χώρο, πέρα από τον καθιερωμένο χώρο της αίθουσας και του σχολικού πίνακα. Η άμεση αυτή εμπειρία τους με τις Φυσικές Επιστήμες, που είναι θεμελιωδώς πειραματικές επιστήμες, θα είναι αρωγός στις μελλοντικές τους προσπάθειες για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική επιτυχία.

Το ΕΚΦΕ Τρικάλων ευχαριστεί τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που στήριξε τη δράση, τη Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου που στάθηκε πολύτιμος αρωγός στην όλη προσπάθεια, τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην επιτροπή και στη διενέργεια του διαγωνισμού, και τους συναδέλφους των Σχολείων που, είτε ως υπεύθυνοι μαθητικών ομάδων είτε ως συνοδοί καθηγητές είτε άλλως, συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Πιο πολύ όμως, θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές-μαθήτριες που συμμετείχαν με πνεύμα ενθουσιασμού και άψογης συνεργασίας και τους οποίους ευχόμαστε να έχουν πάντα την αγάπη για τις Φυσικές επιστήμες να τους συνοδεύει στις μελλοντικές τους ανώτερες σπουδές.

Επίσης, το Ε.Κ.Φ.Ε. εκφράζει ευχαριστίες για την ευγενική χορηγία τους στις Εταιρίες «Κλιάφα Α.Ε», Εργοστάσιο Γάλακτος «Τρίκκη». και Αρτοζαχαροπλαστείο «Νέα Μαργαρίτα» (κατάστημα Τσακάλωφ – Γ.Ολυμπίου) για τα προϊόντα που διέθεσαν για τον μαθητικό αυτό διαγωνισμό.

Οι Φυσικές επιστήμες είχαν και θα έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στην Πολιτισμική και Κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο, και ξεκινώντας με τον ανθρώπινο ρόλο ως κυρίαρχο και καθοριστικό θα πρέπει με τα επιτεύγματά τους να καταλήγουν στο να προάγουν την ανθρώπινη Γνώση και τον Πολιτισμό όχι όμως σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά στη διατήρηση και ενίσχυση των «δώρων» που δίνει η Φύση για τον Άνθρωπο και για τη «ζωή» που συνυπάρχει μαζί του στον Πλανήτη μας.
 
Για το ΕΚΦΕ Τρικάλων
Στέφανος Τσιαπάλας
Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή