Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το επικίνδυνο σκηνικό στο Κόσσοβο – Μετόχια

Τι συμβαίνει λοιπόν στο Κοσσυφοπέδιο, σε αυτή την πολύπαθη γωνιά των Δυτικών Βαλκανίων;

Κατ´ αρχήν πρέπει να θυμίσω ότι το υβρίδιο που κατασκευάστηκε από τους ΝΑΤΟϊκούς και την τότε διοίκηση Κλίντον, των Δημοκρατικών, μην το λησμονούμε, δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Εξ αυτού βεβαίως, δεν έχουν αναγνωρίσει αυτό το μόρφωμα δεκάδες κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έχει αναγνωρίσει ωστόσο τα διαβατήρια των πολιτών αυτού του “κρατιδίου” προσφάτως. Ένα άλλο δεδομένο εξίσου σημαντικό για την κατανόηση του όλου ζητήματος είναι και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου – Μετόχια (όπως είναι η κανονική του ονομασία) ήταν ανέκαθεν σερβικό έδαφος και μάλιστα “ιερός τόπος” για το σερβικό Έθνος, καθώς εδρεύουν εκκλησίες και ιερά κτίσματα μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.

Εκεί δόθηκε επίσης και η μεγάλη μάχη με τους Οθωμανούς, που σημαίνει ότι ενέχει και συμβολικό χαρακτήρα για τους Σέρβους η περιοχή.

Το νέο καθεστώς όμως που επιβλήθηκε μέσω των ανελέητων ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών υπό το πρόσχημα της εξόντωσης του “χασάπη” Μιλόσεβιτς, έμελλε να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα ήταν η απαρχή απρόβλεπτων εξελίξεων.

Δηλαδή, αυτό το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ειδικά από το Βερολίνο (που εκπόνησε και υλοποίησε εν πολλοίς το σχέδιο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια), το οποίο ήταν “σεβασμός στη διαφορετικότητα”, είναι αυτό το ίδιο που προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί φυλετικές, εθνοτικές και άλλες συγκρούσεις.

Έως την οριστική διευθέτηση των νέων συνόρων, όπως άλλωστε επιτάσσει και το γερμανικό σχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η υπόθεση Κόσσοβου – Μετόχια. Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου στην περιοχή, επιστρατεύτηκαν άνθρωποι του κοινού ποινικού Δικαίου, άνθρωποι που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου, άνθρωποι που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και όχι μόνο.

Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας στη διοίκηση αυτού του κρατικού μορφώματος του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο παρά την εκδίωξη της πλειοψηφίας του σερβικού στοιχείου, από την περιοχή, στις πατρογονικές εστίες, παραμένει μεγάλος αριθμός Σέρβων.

Μία από τις προϋποθέσεις ένταξης στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς του υβριδίου είναι και η θεσμοθέτηση από πλευράς διοίκησης του Κόσσοβου – Μετόχια, της οντότητας της Ένωσης σερβικών δήμων. Σε αυτή την κατεύθυνση αντιδρά η ηγεσία (Χαραντινάι, Θάτσι) με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονα το σερβικό στοιχείο της περιοχής αλλά και το Βελιγράδι.

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό, του λεγόμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου, όπως αναφέρουν τα εκεί δημοσιεύματα, έχουν εγγραφεί περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την πλευρά του Βελιγραδίου, αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων σύγχρονων όπλων πεζικού και στρατιωτικού εξοπλισμού για το πυροβολικό.

Επίσης, οι αρχές της Πρίστινα προσανατολίζονται στην αγορά αμερικανικών αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων. Στο επίκεντρο του πρώτου κύκλου του εξοπλισμού, υπάρχουν πέντε σύγχρονα αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα όμως, η Πρίστινα ψάχνει στη Δυτική Ευρώπη για κέντρα εκπαίδευσης για τους εν δυνάμει πιλότους της.

Ήδη, μια ανάλογη διαδικασία εκπαίδευσης πιλότων έχει ξεκινήσει στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, βρίσκεται σε γνώση και συμμετοχή διεθνών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Να μην μας διαφεύγει της προσοχής επίσης ότι, πριν από περίπου ένα χρόνο, παραδόθηκαν στην αλβανική πλευρά 12.000 γερμανικοί εκτοξευτές ρουκετών τύπου «Armbrust», που προορίζονται για καταστροφή των θωρακισμένων στόχων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Βελιγράδι, τα όπλα αυτά προφανώς θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σερβικών δεξαμενών καυσίμων και σερβικών στρατιωτικών οχημάτων.

Σε αυτά τα γεγονότα, αν προστεθεί και ξαφνική συγκέντρωση στρατιωτικών διεθνών δυνάμεων, λόγω της “πληροφόρησης” για κήρυξη ανεξαρτησίας του σερβικού τμήματος της περιοχής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.

Αυτό το επικίνδυνα για την ειρήνευση σκηνικό, διαμορφώνεται, με την συγκατάθεση ουσιαστικά της Δύσης και ειδικότερα του Βερολίνου πρωτίστως και της Ουάσιγκτον δευτερευόντως.
 
 
Απόστολος Ρόσσιος

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή