Δημήτρης Μάρδας: Εκχυδαϊσμός της πολιτικής και οι πλειστηριασμοί | trikalanews.gr

Δημήτρης Μάρδας: Εκχυδαϊσμός της πολιτικής και οι πλειστηριασμοί

Δεν είναι μόνο ο κιτρινισμός του τύπου, που χρωματίζει όπως θέλει διάφορες δηλώσεις πολιτικών. Υπάρχει και η εσκεμμένη παρανόηση ή το απρόσεκτο διάβασμα θέσεων και απόψεων με πρωτεργάτες πολιτικούς, που παρουσιάζουν κατά το δοκούν το περιεχόμενο διαφόρων δηλώσεων τρίτων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη μου για τους πλειστηριασμούς τονίσθηκαν τα ακόλουθα: «Αν η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τέσσερις νομοθετικές αναστολές όσον αφορά τη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος, σήμερα θα είχαμε τελειώσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του…».

Και συνεχίζοντας σε μια δεύτερη πρόταση αναφέρθηκαν τα εξής: «Αν η ΝΔ είχε αποφασίσει τότε να κάνει τους πλειστηριασμούς με μια τέτοια άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες που έχουμε κάνει εμείς τώρα, οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ λιγότερες». Η άτυπη συμφωνία, όπως είναι γνωστό, αφορά σε πλειστηριασμούς ακινήτων άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και όχι μικρότερης αξίας.

Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωνε στο Twitter του: «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Δημήτρη Μάρδα, για τους πλειστηριασμούς, πρέπει να γίνει σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην πολιτική στο παρελθόν. Αναίσχυντοι σε όλα τους».

Ως προς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο ενάρετος κος Γεωργιάδης, χωρίς να κάνει την παραμικρή διερεύνηση με σκοπό τη σωτηρία του νοσοκομείου Ε. Ντυνάν, με τις αποφάσεις που πήρε έδειξε ότι ταυτίσθηκε με τα συμφέροντα του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Ο Σύνδεσμος ζητούσε τη άμεση ματαίωση διαγωνισμού σε εξέλιξη και την ανατροπή ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ντυνάν, η οποία εκ των πραγμάτων δεν ήταν συμβατή με τις θέσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το Ντυνάν θα δινόταν σε κονσόρτσιουμ εταιριών με επαρκή γνώση και χρόνια εμπειρία για τη λειτουργία νοσοκομείων. Η ανατροπή που επέλεξε ο κος Γεωργιάδης οδήγησε μεταγενέστερα στο άνοιγμα της πόρτας για την πώλησή του στην Τράπεζα Πειραιώς. Για την πώληση στο κονσόρτσιουμ υπήρχε θετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο του Ντυνάν και των χρηματοοικονομικών συμβούλων που είχαν την ευθύνη διενέργειας του διαγωνισμού.

Επανερχόμενοι στο θέμα μας και προσπερνώντας τις προσωπικές βολές του κου Γεωργιάδη σημειώνεται το εξής. Ο κος Γεωργιάδης, αγνοώντας την ανωτέρω δεύτερη πρόταση της δήλωσής μου –μάλλον του διέφυγε– υποστήριξε στη Βουλή ότι τα όσα αναφέρθηκαν στην επίμαχη συνέντευξη οδηγούν στο αυθαίρετο συμπέρασμα περί στήριξης εκ μέρους μου των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας!.

Αν κάποιος… έμπειρος πολιτικός ή συντάκτης εφημερίδας διαβάσει μόνο την παραπάνω πρώτη πρόταση της συνέντευξης, αγνοήσει ή δεν αναρωτηθεί για το νόημα των φράσεων κατά τις οποίες, «θα είχαμε τελειώσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του (ποιο άραγε;)», τότε μπορεί να οδηγηθεί στο εύκολο και βολικό συμπέρασμα, όπως δίνεται από τον κο Γεωργιάδη.

Αν κάποιος διαβάσει όμως και τη δεύτερη πρόταση λαμβάνοντας υπόψη και τα ανωτέρω ευκρινέστατα σημεία που σημειώθηκαν, τότε οδηγείται σε άλλο συμπέρασμα που σχετίζεται με τις πραγματικές εξελίξεις.

Ποια ήταν λοιπόν η ουσία της παρέμβασης μου. Αρχικά συνάγεται ότι η μετάθεση του προβλήματος και η αναστολή εφαρμογής κάποιων λύσεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όχι απλά δεν απέμπλεξε το πρόβλημα άλλα αντίθετα το όξυνε.

Βάση της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος όμως δεν κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. Η τωρινή κυβέρνηση βελτίωσε το νομοθετικό πλαίσιο με τον νόμο Σταθάκη.

Ωστόσο η το δυνατόν υψηλότερη προστασία της πρώτης κατοικίας χρειαζόταν άλλες πρακτικές που θα αγκάλιαζαν ένα μεγαλύτερο μέρος προβλήματος. Με τη μετάθεση όλων των πλειστηριασμών, χωρίς διάκριση, εύλογα δεν οδηγούμαστε σε λύσεις. Αυτήν την πρακτική ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Απαντήσεις στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας προσφέρει, στο βαθμό που της αναλογεί, η άτυπη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για πλειστηριασμούς, η οποία δίνει έμφαση σε πλειστηριασμούς με υποκείμενο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επίσης παρόμοια θετική επίπτωση ασκεί ο νόμος περί εξωδικαστικού συμβιβασμού που προστατεύει την κατοικία εκείνη που δόθηκε ως εγγύηση δανείου. Τέλος, η σύσταση Ειδικής Γραμματείας για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους, δείχνει από την πλευρά της στην πράξη, ότι αναπτύσσεται ένα σύνολο δράσεων που επιδιώκουν την εξεύρεση λύσεων.

Με τα όσα αναφέρθηκαν, εγκαταλείπεται η πολιτική της αδράνειας του παρελθόντος, η οποία κρυβόταν πίσω από τον νόμο Κατσέλη. Αν όλα όσα σημειώθηκαν θέτονταν σε εφαρμογή έγκαιρα, ο χειρισμός του όλου προβλήματος με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ήταν εύλογα πιο εύκολος στις ημέρες μας.

Ο πλειστηριασμός ακινήτων στρατηγικών κακοπληρωτών, ως πρώτο βήμα, θα οδηγήσει στην αποεντατικοποίηση των πιέσεων που ασκούνται από τους θεσμούς. Η ελάφρυνση των πιέσεων αυτών εισάγει τις προϋποθέσεις για περεταίρω πιθανές θετικές εξελίξεις υπέρ των ανεξόφλητων δανείων, που κατευθύνθηκαν στην αγορά της πρώτης κατοικίας.

Δημήτρης Μάρδας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Επιχειρείν

BEERABAR

BEERABAR

H καλύτερη επιλογή για μπύρα στα Τρίκαλα λέγεται … «Beerabar»
Μακρυγιάννη Κατερίνα Ψυχολόγος

Μακρυγιάννη Κατερίνα Ψυχολόγος

Msc «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία»...
Meating

Meating

Εκλεκτό κρέας σε συνδυασμό με τα πιο αγνά μπαχαρικά και αγνό Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο...
Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

Λαϊκή ΨΑΡΑΓΟΡΑ φρέσκα ψάρια & θαλασσινά

…από από την θάλασσα… στο τραπέζι σας!
Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D. Γενικός Χειρουργός

ΕΥΘΥΜΙΟΣ Σ. ΚΑΦΑΣΗΣ M.D.

Γενικός Χειρουργός

Μικροεπεμβάσεις εντός του ιατρείου
Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Χρίστος Λιάπης Ψυχίατρος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιατρείο στην Κηφισιά ξεκίνησε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD 
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής, Υπερκινητικότητα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βελονισμός
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλέστερα

Ο Δάσκαλος είναι λεβεντιά…

Ο Δάσκαλος είναι λεβεντιά…

Παράδειγμα προς μίμηση ο Διευθυντής του 17ου Δημοτικού Σχολείου

Φονικό στα Τρίκαλα με νεκρή 44χρονη γυναίκα στο Μεγαλοχώρι

Φονικό στα Τρίκαλα με νεκρή 44χρονη γυναίκα στο

Πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε ειδοποιώντας την Αστυνομία για την

Χωρίς γραφείο περιφέρεται μέρες η δικαστικά δικαιωμένη Διευθύνουσα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος…

Ξανά κωμικοτραγικές καταστάσεις στο Νοσοκομείο

Χωρίς γραφείο περιφέρεται μέρες η δικαστικά δικαιωμένη

Αστυνόμευση με … ποδήλατα και στα Τρίκαλα

Αστυνόμευση με … ποδήλατα και στα Τρίκαλα

Ανάμεσα στις 17 περιοχές της χώρας που εφαρμόζεται ο θεσμός της

Τι απαντά η Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων για τα …τσουρέκια

Τι απαντά η Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων για τα

Επιβιώνει με …διάψευση (!!!) το δημοσίευμα….

Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία προς τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών

Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία προς τον Μητροπολίτη Τρίκκης και

Σεβασμιότατε παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ προς εσάς διότι

© 2009-2018 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης