Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λαική Ενότητα: Ομολογία Ντράγκι και Μοσκοβισί για κερδοσκοπία ύψους 6.2 δις ευρώ εις βάρος της Ελλάδας

Η μεγαλύτερη κοροϊδία εις βάρος της Ελλάδας τα «είπα, ξείπα» των δανειστών για τις επιστροφές SMP/ANFA.

Ντράγκι και Μοσκοβισί ομολογούν κερδοσκοπία ύψους 6.2 δις ευρώ εις βάρος της Ελλάδας, αφού από τα 10.5 δις ευρώ των υπερ-κερδών των ελληνικών ομολόγων που είχαν «δεσμευτεί» να επιστρέψουν το 2012-2016, έχουν δοθεί μόλις τα 4.3 δις ευρώ!!!

Μόνο εάν κριθεί απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα μεταφερθούν τα κέρδη των ετών 2017-2026, όχι στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε δεσμευμένο λογαριασμό του ESM!

Αποκαλυπτική απάντηση Πιέρ Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία εις βάρος της Ελλάδας. Ενώ οι δανειστές το 2012 «τζογάρισαν» με τα ελληνικά ομόλογα, αγοράζοντάς τα σε εξευτελιστικές τιμές, γνωρίζοντας ότι δεν θα ενταχθούν στο PSI, σήμερα παρακρατούν τα υπερ-κέρδη τους και δίνουν, νέες, ψέυτικες υποσχέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για χρήση τους (SMPs και ANFAs) στη δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος, όταν και εφόσον χρειαστούν.

Αυτό προκύπτει από την αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στον Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή.

Συγκεκριμένα, μετά την προχθεσινή απάντηση του Μ.Ντράγκι στον Νίκο Χουντή ότι η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη παρουσίασαν για το διάστημα 2012-2016 τεράστια υπερκέρδη, τζογάροντας στα ελληνικά ομόλογα, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, παρουσιάζει συμπληρωματικά στοιχεία, από τα οποία αποδεικνύεται ότι, στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης του Τρίτου Μνημονίου η Ελλάδα, με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, απώλεσε τα κέρδη που είχαν καταγράψει η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη, από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζητούσε να ενημερωθεί για τα κέρδη ANFA και SMP που έχουν δημιουργηθεί από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων από το 2012 μέχρι το 2016, πόσα από αυτά τελικά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, καθώς επίσης, εάν σε όποια μελλοντική επιστροφή κερδών συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη της περιόδου 2014-2016.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, δίνει στοιχεία για τη μέχρι σήμερα μεταφορά των κερδών SMPs και ANFAs στην Ελλάδα από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι, «η Ελλάδα έχει λάβει μεταβιβάσεις που σχετίζονται με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA) από το Ευρωσύστημα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 0,3 δισ. EUR το 2012, 2,7 δισ. EUR το 2013, 0,6 δισ. EUR το 2014, 0,3 δισ. EUR το 2015 και 0,4 δισ. EUR το 2016», τονίζοντας παράλληλα ότι, «Τα ποσά για το 2013 και το 2014 περιλαμβάνουν μεταβιβάσεις από άλλα κράτη μέλη, ενώ για τα υπόλοιπα έτη τα έσοδα αντικατοπτρίζουν μεταβιβάσεις κερδών SMP/ANFA μόνον από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Δημόσιο».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι στην απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος προβλέπεται η επανεκκίνηση της μεταφοράς των κερδών SMP και ANFA από το 2017 (τα υπολογίζει σε 1,8 και 3,5 δις αντίστοιχα), όχι όμως στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλα σε δεσμευμένο λογαριασμό του ESM και μόνο στο βαθμό, «που απαιτείται για να καλυφθούν οι προκαθορισμένες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ως προς τους στόχους για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)», δηλαδή, υπό την προϋπόθεση οτι οι δανειστές κρίνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο!!!

Ακολουθεί δήλωση του Νίκου Χουντή:

«Η ιστορία θα γράψει: Όταν οι Δανειστές της Ελλάδας, θέλησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό, γιατί με συντριπτική πλειοψηφία είπε ΟΧΙ στα μνημόνια, αρπάζοντάς του παράνομα τουλάχιστον 6 δις ευρώ, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, έκρυβε για καιρό αυτή την αλήθεια, για να μη φανούν οι τεράστιες ευθύνες της.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία εις βάρος της Ελλάδας. Οι δανειστές της Ελλάδας -τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, οι Κεντρικές τους Τράπεζες και η ΕΚΤ- ενώ το 2012 «τζογάρισαν» με τα ελληνικά ομόλογα, αγοράζοντάς τα ακόμα και σε τιμές 30% της ονομαστικής τους αξίας, γνωρίζοντας ότι δεν θα ενταχθούν στο PSI, σήμερα αποδεικνύεται και με αριθμούς ότι παρακράτησαν τα υπερ-κέρδη που πραγματοποίησαν τα έτη 2012-2016 και συνεχίζουν να δίνουν, νέες, ψέυτικες υποσχέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για χρήση τους (SMPs & ANFAs) στη δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος, όταν και εφόσον χρειαστούν.

Αποδεικνύεται από τις απαντήσεις και τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν, τόσο ο κ.  Ντράγκι όσο και ο κ. Μοσκοβισί, αλλά και από τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΝΤ, ότι η ΕΕ αλλά και τα κράτη-μέλη, όχι μόνο δεν έχουν χάσει από την ελληνική κρίση, αλλά έχουν επωφεληθεί και άμεσα από αυτήν.

Η απόφαση του Eurogroup τον Φεβρουαρίου του 2012, για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το περίφημο PSI, εμπεριείχε μία ιδιαιτερότητα: Θα κουρεύονταν μόνο τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν κυρίως ελληνικών συμφερόντων οντότητες, όπως οι ελληνικές τράπεζες και όχι αυτά που είχε αγοράσει η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Είχαμε από τότε καταγγείλει ότι επρόκειτο για απόφαση-σκάνδαλο, η οποία προκαλούσε στρέβλωση στην αγορα, αφού δεν είναι δυνατόν αυτός που αγοράζει να αποφασίζει και τους όρους.

Για το λόγο ακριβώς αυτό άλλωστε, για να μη θεωρηθεί δηλαδή η κίνηση αυτή ως αισχροκέρδεια, είχαν δεσμευτεί ότι θα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογα, κάτι που όντως συνέβη μέχρι το 2014.

Γιατί μέχρι το 2014; Γιατί με την απόφαση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δημοψήφισμα το 2015, το Eurogroup αποφάσισε το “πάγωμα” της επιστροφής κερδών στην Ελλάδα.    

Στις αγορές αυτές όμως, συμμετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες. Για την αγορά τους μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2012 χορηγήθηκε δάνειο στην Ελλάδα από το ΕΤΧΣ, ύψους 11,3 δις ευρώ. Είναι γνωστό ότι, το κούρεμα των ομολόγων συνέτεινε αποφασιστικά στο, οι ελληνικές τράπεζες,  οι οποίες βρέθηκαν να κατέχουν ομόλογα  πολύ χαμηλής αξίας, να οδηγηθούν στην πώλησή τους.

Στο Eurogroup της 15ης Μαΐου 2017 αποφασίσθηκε η επανέναρξη της επιστροφής κερδών από τα SMP και ANFA στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί στην απάντησή του, δηλαδή από το 2017 και μετά και μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο!!!

Το αποτέλεσμα συνεπώς είναι η κερδοσκοπία των δανειστών σε βάρος της Ελλάδας, ύψους 6 δις ευρώ και έπεται συνέχεια…!!!».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή