Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νότης Μαριάς: Εδώ και τώρα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού

«Εδώ και τώρα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Εδώ και πολύ καιρό, ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», έχει καταθέσει τις προτάσεις του, για την λύση του Ασφαλιστικού προβλήματος και για την Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Με παρεμβάσεις του στην Ευρωβουλή, με δημόσιες ομιλίες του, με συνεντεύξεις του, αλλά και με αρθρογραφία, ο Νότης Μαριάς, έχει διαμηνύσει ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις, για το μεγάλο αυτό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα.

Επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τις κύριες και διαχρονικές προτάσεις του, οι οποίες μπορούν να δώσουν εδώ και τώρα λύση στο Ασφαλιστικό, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι από τα 86 δις ευρώ του τρίτου δανειακού πακέτου και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τέλος του Προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, 25 δις ευρώ.
14 δις ευρώ από αυτά θα πρέπει να δοθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία ζημιώθηκαν αντίστοιχο ποσό από το PSI και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά των Ταμείων. Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα δίνει 420 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιπλέον η ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τη μορφή ομολόγων ακινήτων. Αυτά τα ομόλογα ακινήτων μπορεί να τα αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να αγοράζει στην ποσοτική χαλάρωση τα ομόλογα του ESM και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη μορφή ομολόγων ακινήτων είχε διατυπώσει και ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, συνέχισε  ο Νότης Μαριάς, επιβάλλεται να υπάρξουν νέοι κοινωνικοί πόροι. Πρώτον μπορεί να αποφασισθεί να παρακρατείται ένα ποσοστό από την καταβολή των διοδίων για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων και δεύτερον θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι πχ από τα κέρδη των εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τέλος, σύμφωνα με το Νότη Μαριά, για να βοηθηθούν οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας με κόκκινα δάνεια, επιβάλλεται με 4,5 δις ευρώ, από τα παραπάνω 25 δις ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο δανειακό πακέτο να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Σωτηρίας Δανειοληπτών, το οποίο θα δίνει  τη δυνατότητα στον κάθε δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Οι προτάσεις του Νότη Μαριά για την επίλυση του Ασφαλιστικού συμπληρώνονται και με τη λήψη μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή