Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σιωπή από τον κ. Γαβρόγλου για τον πανεπιστημιακό αποκλεισμό των Τρικάλων

Καμία απάντηση δεν έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός για το γεγονός ότι μόλις το 5% των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχουν έδρα τα Τρίκαλα. Ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας με αφορμή επίκαιρη ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ Κώστα Γαβρόγλου όσον αφορά την πανεπιστημιακή απομόνωση του νομού Τρικάλων που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη στις 18/9/2018, ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έτσι όπως το έχετε σχεδιάσει, θα αποτελείται συνολικά από οχτώ σχολές με τριάντα τέσσερα τμήματα, από τα οποία μόλις δύο, δυστυχώς, έχουν έδρα  τα Τρίκαλα. Δηλαδή, ποσοστό μόλις 5% των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχουν έδρα τα Τρίκαλα, ενώ το 95% των τμημάτων θα λειτουργούν στους υπόλοιπους τρεις νομούς της Θεσσαλίας και στη Λαμία.

Είναι απαραίτητο, κύριε Υπουργέ, να τονίσω τη σπουδαία συνεισφορά της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, πέραν της προσφοράς γνώσης, στην ανάπτυξη, αλλά και εξωστρέφεια της ελληνικής περιφέρειας..

Μεγάλες περιοχές της χώρας, κύριε Υπουργέ, θα είχαν ερημοποιηθεί και φτωχοποιηθεί, εάν η πολιτεία δεν είχε φροντίσει να ιδρύσει ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που συγκράτησαν νέους στις περιοχές αυτές, αλλά επιπλέον έφεραν και πολλούς φοιτητές από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα Τρίκαλα, κύριε Υπουργέ, διαθέτουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που, όμως, στον σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχετε ανακοινώσει, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, δυστυχώς, σε μια επιπλέον απομόνωση, αλλά και πανεπιστημιακό αποκλεισμό της περιφερειακής ενότητας των Τρικάλων.

Είναι απαίτηση, λοιπόν, σήμερα και των Θεσμών των Τρικάλων, αλλά και του Λαού των Τρικάλων, να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού μας στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επίσης, τα Τρίκαλα, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι μια έξυπνη πόλη. Πάνω από μια δεκαετία επενδύουν στην καινοτομία και την έρευνα. Στα Τρίκαλα διαθέτουμε ισχυρή τουριστική οικονομία αφού είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδος.

Διαθέτουμε το κορυφαίο θεματικό πάρκο, που είναι ο Μύλος των Ξωτικών. Διαθέτουμε νέες και σύγχρονες οδικές συνδέσεις, που διαχρονικά πολλοί έχουν πασχίσει για να ολοκληρωθούν, όπως είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Ε65, αλλά και η σιδηροδρομική διασύνδεση, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν την επόμενη διετία.

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι στα Τρίκαλα σήμερα έχει έδρα, λειτουργεί το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

Το συγκεκριμένο Τμήμα έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, πράγμα που αποδεικνύεται, κύριε Υπουργέ, από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα πενήντα φοιτητές από χώρες του εξωτερικού, ανεπτυγμένες χώρες, με ανεπτυγμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα αυτό έχουν επιλέξει να έρθουν στα Τρίκαλα και να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και να αποφοιτήσουν από το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα.

Αυτό το Τμήμα για να συνεχίσει την ανάπτυξή του χρειάζεται, όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, ενδυνάμωση. Χρειάζεται να υποστηριχθεί από νέα τμήματα συναφούς αντικειμένου. Αυτά θα μπορούσαν να είναι τμήματα φυσικοθεραπείας, αθλητικού τουρισμού ή διατροφής. Επίσης, χρειάζεται να ενισχυθεί με έμψυχο υλικό, με καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και τεχνικούς. Γιατί με το να σχεδιάζουμε τμήματα και κουτάκια χωρίς έμψυχο δυναμικό δεν προσφέρουμε υπηρεσίες για ένα αξιοπρεπές εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα παρέχει υψηλές υπηρεσίες ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Εκεί λοιπόν, η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη. Τι προτίθεστε να κάνετε εσείς, ως Κυβέρνηση, ώστε να λύσετε –εγώ θα πω- τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν λύθηκαν, αλλά και να υποστηρίξετε τη λειτουργία αυτού του συγκεκριμένου Τμήματος, το οποίο μετατρέπεται όπως φαίνεται, σε σχολή, έτσι ώστε να συνεχίσει αυτό το τμήμα και η σχολή να παρέχει υπηρεσίες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου.

Τέλος, προτίθεστε να καλέσετε όλους τους τοπικούς θεσμούς, το δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων για να συζητήσουμε από κοινού τι μέλλει γενέσθαι για τον τόπο μας;»

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή