Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία»

Μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες διενέξεων και αντιπαραθέσεων, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν την συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, παρουσία των ηγεσιών των δύο χωρών, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του Επίτροπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, έκανε λόγο για «μια νέα εποχή στα Βαλκάνια» και σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον».

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε ότι «σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα μεγάλο πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών».

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν το σύμφωνο για την μετονομασία της γειτονικής χώρας, με τον κ. Ζάεφ, μάλιστα, να χαρίζει τη γραβάτα του στον Έλληνα ομόλογό του.
 
Τον λόγο έλαβε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «δίκαιη, έντιμη και λειτουργική συμφωνία».
 
Οι δύο αντιπροσωπείες, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, επιβιβάστηκαν σε βάρκες και μεταφέρθηκαν στην αντίπερα όχθη των Πρεσπών, στο Οτέσεβο, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.
 
Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται εδάφη της ΠΓΔΜ.

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή