Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Χάρης Θεοχάρης στο Νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα: Ακούστε τους δημιουργούς

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και προτάσεις από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα. 

«Ακούσαμε το σύνολο των φορέων να είναι θετικοί στο νομοσχέδιο του κ. Μπαλτά – μόνο η ΑΕΠΙ ήταν τότε αντίθετη- ενώ τώρα αντιτίθεται το σύνολο των δημιουργών. Ακούστε τους! Είστε δημιουργός η ίδια!», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνεχίζοντας και ως προς την ουσία του νομοσχεδίου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους χρήστες, ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 45: «Να διαμεσολαβούν εμπειρογνώμονες και η συμφωνία να είναι υποχρεωτική για όλους. Να προσβάλλεται μόνο για δόλο ή συμπαιγνία. Εσείς βάζετε το Εφετείο να κάνει τη συμφωνία. Με ποια τεχνογνωσία; Με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου φτιάχνετε νέες ΑΕΠΙ. Αντί να αποτρέψετε το φαινόμενο, προς όφελος των δημιουργών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αντίστοιχη ΑΕΠΙ αλλά οι ίδιοι οι δημιουργοί ασκούν συλλογική διαχείριση».

Πρότεινε δε δέσμη μέτρων για την προστασία των δημιουργών:

1) Να λυθεί το πρόβλημα της ΑΕΠΙ με το άνοιγμα του συνόλου των δεδομένων της (καταλόγου πελατών και ρεπερτορίου) και τη διάθεσή τους σε όλους χωρίς περιορισμούς. Θα έχουμε την ουσιαστική αντικατάσταση της ΑΕΠΙ με πραγματικά ανταγωνιστικούς στις υπηρεσίες τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

2) Να γίνει πραγματικά ανεξάρτητος ο ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) για να λειτουργεί ως ρυθμιστική αρχή.

3) Να ρυθμιστεί σύμφωνα με την σχετική κοινοτική οδηγία και όχι κατά παρέκκλιση το θέμα της χρήσης έργων και οι περιορισμοί για εκπαιδευτικές ανάγκες.

4) Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι Ελληνικές βιβλιοθήκες, και να δοθούν κίνητρα στους δημιουργούς να εκθέτουν τα έργα τους εκεί, με όφελος και για τους ίδιους και για το αναγνωστικό κοινό».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή