Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Και η Τουρκία τον …χαβά της

Σοβαρό συμβάν στην περιοχή των Ιμίων με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.
 
Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επικίνδυνο και σοβαρό συμβάν στην περιοχή των Ιμίων με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, ενώ κλήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται» σημειώνει.
Ανακοίνωση για το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ σκάφους του ελληνικού λιμενικού και της τουρκικής ακταιωρού στα Ίμια, εξέδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Σε αυτήν σημειώνεται όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά για το χρόνο, τον τόπο της σύγκρουσης, ενώ τονίζεται ότι πέρα από υλικές ζημιές δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.
                              Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
                                          Κλίμα …πολέμου και απειλές Ερντογάν
Όλη τη νύχτα οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.
Το τουρκικό σκάφος που εμβόλισε εκείνο του ελληνικού λιμενικού είναι σχεδόν διπλάσιο. Έτσι η ζημιά που προκλήθηκε από τη σύγκρουση θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και τη βύθισή του, κάτι που θεωρούν ως επιδίωξη των Τούρκων, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Λίγες μόλις ώρες μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του στην Άγκυρα: «Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα».
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή