Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνήγορος του Πολίτη: Διόρθωση λάθους ασφαλιστικού ταμείου

Μία ακόμη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, έπειτα από προσφυγή ασφαλισμένης, είχε ως αποτέλεσμα να διορθώσει λάθος του ασφαλιστικού ταμείου (το ΙΚΑ ΕΤΑΜ), το οποίο λόγω εσφαλμένης καταχώρησης κατά μία ημέρα της αίτησης συνταξιοδότησης μίας ασφαλισμένης της έδωσε αρχικά μικρότερη σύνταξη απ’ αυτή που δικαιούτο. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, η ασφαλισμένη που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ζήτησε τη διαμεσολάβησή του, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλιστικός της φορέας υπολόγισε λάθος το ποσό της σύνταξής της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα µε τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου 4336/2015, για όσους η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος αρχίζει από 1 Ιουλίου 2015 και εφεξής, χορηγείται µόνο το «οργανικό» ποσό (το ποσό δηλ. που προκύπτει από τις σχετικές καταστατικές και γενικές διατάξεις), ακόμη και εάν το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Έτσι σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, που υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου, χορηγήθηκε ποσό σύνταξης πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο.

Η εν λόγω ασφαλισμένη υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία που συνέπιπτε µε την τελευταία ημέρα της ως εργαζόμενη. Όμως, µε απόφαση διευθυντή του αρμόδιου υποκαταστήματος τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η αίτηση συνταξιοδότησης θεωρήθηκε ως πλασματικά υποβληθείσα την 1 Ιουλίου 2015, επόμενη ημέρα διακοπής της εργασίας της και έτσι η υποψήφια συνταξιούχος υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου και της χορηγήθηκε σύνταξη πολύ μικρότερη απ’ αυτή που θα της χορηγείτο εάν η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης συνέπιπτε µε την πραγματική ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη µε πόρισμα που απηύθυνε στο υποκατάστημα τόνισε ότι ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης και κατά συνέπεια, ως ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να θεωρηθεί η 30ή Ιουνίου 2015, η ημερομηνία που πράγματι (και όχι πλασματικά) κατατέθηκε η αίτηση. Τελικά το πόρισμα έγινε δεκτό, εκδόθηκε αναθεωρητική απόφαση µε την ορθή ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και χορηγήθηκε στην ασφαλισμένη το νόμιμο ποσό σύνταξης.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή