Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χάρης Θεοχάρης: Στα ύψη οι δαπάνες για μισθώματα του δημοσίου

Τη μείωση των δαπανών του δημοσίου για ενοίκια που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης ιδιόκτητων κτιρίων, επισημαίνει σε ερώτησή του στη Βουλή o ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Όπως αναφέρει «οι δαπάνες που συνδέονται με τα μισθώματα των υπουργείων και των φορέων του στενού δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 5,7 εκ. ευρώ ετησίως, και με τα μισθώματα δήμων, νοσοκομείων και λοιπών φορέων που δεν ανήκουν στην κεντρική διοίκηση να ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΦΚΑ ο οποίος καταβάλλει δαπάνες για ενοίκια και κοινόχρηστα σε 440 ακίνητα που στεγάζουν υπηρεσίες του, ύψους 20,6 εκ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που από το σύνολο των 1.125 ιδιόκτητων κτιρίων του στην ελληνική επικράτεια, τα μισά εξ αυτών παραμένουν αναξιοποίητα.

Εντωμεταξύ παρά τις προηγούμενες υπουργικές δεσμεύσεις για εξοικονόμηση 232 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως από τη μετεγκατάσταση στο κτίριο Κεράνη υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που ήδη στεγάζονται σε 7 διαφορετικά ακίνητα, προς το παρόν έχουν εγκατασταθεί μόνο οι υπάλληλοι της νεοσύστατης Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους».

Επειδή η περιστολή της δαπάνης σε μισθώματα γενικών κυβερνητικών υπηρεσιών είναι εφικτή καθώς παραμένει ανεκμετάλλευτος σημαντικά μεγάλος αριθμός κτιρίων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

– Υπάρχει σχεδιασμός για την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που με γνώμονα την περιστολή της δαπάνης σε μισθώματα να προβλέπει τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του δημοσίου στο κτίριο Κεράνης λαμβάνοντας υπόψη ότι εκ των συνολικά 22 χιλιάδων τ.μ. έχουν αξιοποιηθεί μόλις 1.500 τ.μ.;

– Με ποιον τρόπο προτίθεστε γενικότερα να αξιοποιήσετε κτίρια στην ελληνική επικράτεια που παρότι αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου παραμένουν ανεκμετάλλευτα με αποτέλεσμα να συντελείται σπατάλη για μισθώματα, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επισκόπηση δαπανών του υπουργείου Οικονομικών;

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή