Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χωρίς αιτήσεις η επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους

Καμία δέσμευση από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για το πότε θα επιστραφούν τα ποσά που οφείλονται σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δεν προσδιόρισε τον χρόνο επιστροφής των οφειλομένων. Δικαιούχοι επιστροφής είναι περίπου 200.000 συνταξιούχοι στους οποίους βρέθηκε ότι έγινε λανθασμένη παρακράτηση στην επικουρική τους σύνταξη υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν διαπιστώσει ότι το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ. όμως ο Υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε πότε θα δοθούν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν πίσω τα ποσά που τους οφείλονται».

Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε με την επιστροφή ποσών τον Δεκέμβριο 2017. Πρόκειται για την εφάπαξ επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας, που κρατούνταν παρανόμως επί μια 5ετία.

Οι επιστροφές αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων. Τις υψηλότερες επιστροφές, που δίδονται στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, θα λάβουν όσοι εισέπρατταν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μικτά (αρχικό ποσό) και είχαν υποστεί τις απανωτές μνημονιακές περικοπές του 2011 και του 2012. Όσο μεγαλύτερες ήταν οι περικοπές αυτές των μνημονιακών νόμων 2011 και 2012 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επιστροφής.

Ειδικά για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, τα ποσά που παρακρατήθηκαν αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτησή που υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή