Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη στην Κέρκυρα

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών της Γ΄ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης».

Ξημέρωνε η 18η Μαρτίου όταν αναχωρήσαμε από τα Τρίκαλα με προορισμό την Κέρκυρα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο α) του Πολιτιστικού προγράμματος «Θεατρικό εργαστήρι» και β) του Περιβαλλοντικού προγράμματος «Αειφόρος τεχνολογία». Με θετική διάθεση και χαμόγελα αποχαιρετήσαμε τις οικογένειές μας και ετοιμαστήκαμε να απολαύσουμε ένα φανταστικό τριήμερο  παρέα με τους συμμαθητές μας.

Μετά από μια διαδρομή τριών περίπου ωρών, με μια στάση στα Γιάννενα, φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα από όπου πήραμε το καράβι για Κέρκυρα. Το ταξίδι με το καράβι  ήταν υπέροχο. Απολαύσαμε το δροσερό αεράκι, χαλαρώσαμε στην καφετέρια του καραβιού και τραβήξαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, υπό τη διακριτική επίβλεψη των καθηγητών μας. Το ταξίδι με το καράβι διήρκεσε 2 ώρες και με το πέρας του αποβιβαστήκαμε στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Την πρώτη μας μέρα στο νησί επισκεφτήκαμε το Αχίλλειο, αντλήσαμε πληροφορίες για τη βασιλική έπαυλη και τραβήξαμε φωτογραφίες στους αριστοκρατικούς κήπους της. Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και βρίσκεται στον οικισμό Γαστούρι, περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Υπήρξε θέρετρο αρχικά της αυτοκράτειρας Ελισσάβετ της Αυστρίας (Σίσσυ)  και  μετά το θάνατό της  του  Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β'. Ο θρίαμβος του Αχιλλέα, ελαιογραφία του Αυστριακού Franz Matsch, που απεικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει με το άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, μας εντυπωσίασε. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν το άγαλμα του «θνήσκοντος» Αχιλλέα στους κήπους του ανακτόρου, έργο του Γερμανού γλύπτη Ernst Gustav Herter, με ύψος 11,5 μέτρων που απεικονίζει τον Αχιλλέα  τραυματισμένο να προσπαθεί να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του. Στον εξώστη  του πρώτου ορόφου υπάρχει Ιωνικό περιστύλιο που στολίζεται από κεφαλές φιλοσόφων, τα αγάλματα των 9 Μουσών και δύο Κενταύρων ενώ τον εξώστη του δεύτερου ορόφου στολίζουν τέσσερις χάλκινες Μούσες με φλόγες.
Επόμενη στάση μας το Μον Ρεπό, όπου περπατήσαμε στα χαλικοστρωμένα μονοπάτια. Όπως μάθαμε το νεοκλασικό παλάτι, ήταν θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Frederic Adam που το έκτισε  για χάρη της αγαπημένης του, της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού. Το παλάτι μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α' και από το 1995  πέρασε στο ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής μπορέσαμε να απολαύσουμε από το «κανόνι» τη θέα προς το Ποντικονήσι και την Παναγία των Βλαχερνών. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο  και αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας στα δωμάτια κατεβήκαμε στο εστιατόριο, όπου πήραμε το βραδινό μας. Στο τέλος της ημέρας είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με την πόλη της Κέρκυρας,  να περπατήσουμε στην πλατεία «Λιστόν», στα γραφικά καντούνια και να θαυμάσουμε την Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική των κτιρίων έχοντας έντονη την αίσθηση ότι  βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή.

Η δεύτερη μέρα στο νησί ήταν πιο χαλαρή, καθώς δεν είχαμε την κούραση του ταξιδιού. Το πρωί απολαύσαμε το πρωινό μας στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και κατεβήκαμε στην πόλη. Δυστυχώς, όμως δεν είχαμε σύμμαχο τον καιρό, καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς δυσχεραίνοντας την περιήγησή μας στην πόλη. Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όταν σταμάτησε η βροχή καταφέραμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των επισκέψεων που περιελάμβανε την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα και το μουσείο Casa Parlante.  Ο Ναός του Αγ. Σπυρίδωνα, θαυματουργού προστάτη του νησιού  χτίστηκε το 1589, με τη μορφή επτανησιακής Βασιλικής  από την κερκυραϊκή οικογένεια Βούλγαρη. Εκεί μπορέσαμε να προσκυνήσουμε  το σκήνωμα του Αγ. Σπυρίδωνα. Εντύπωση μας προκάλεσε η «Ουρανία», η οροφή της εκκλησίας που αποτελείται από 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, όπου αναπαρίστανται σκηνές από τη ζωή του Αγίου και από τα Ευαγγέλια. Το μουσείο Casa Parlante,  ένα νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, «ζωντανεύει   και διηγείται την ιστορία του», αναπαριστώντας την καθημερινότητα μιας τυπικής αστικής οικογένειας του νησιού  με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας και την πιστή διακόσμηση και επίπλωση. Είχαμε μια μοναδική εμπειρία από εικόνες  και ήχους, με την Κοντέσα να πίνει τσάι στο σαλόνι και να υποδέχεται τους επισκέπτες, τον παππού  Κόντε να διαβάζει την εφημερίδα, τα παιδιά της οικογένειας να παίζουν μουσική και μυρωδιές ν’ αναδύονται από την κατσαρόλα, καθώς η μαγείρισσα ανακατεύει αρωματικά βότανα. Επρόκειτο για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα στο ξενοδοχείο επιστρέψαμε και πάλι στην πόλη καθώς είχαμε ραντεβού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Μουσικών Σπουδών προκειμένου να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα «Ακουστική Οικολογία». Για να φτάσουμε στο Πανεπιστήμιο διασχίσαμε την τεχνητή τάφρο και περπατήσαμε  στο παλαιό φρούριο, θαυμάζοντας  το πανέμορφο φυσικό τοπίο και τα επιβλητικά κτίρια.  Το βράδυ διασκεδάσαμε και περάσαμε μια κεφάτη βραδιά.
Την τρίτη μέρα, αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο για το νότιο τμήμα της Κέρκυρας, τη Λευκίμμη, όπου βρίσκεται το ΚΠΕ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για την αειφόρο τεχνολογία. Το ΚΠΕ βρίσκεται στην περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» των Αλυκών της Λευκίμμης που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και αποτελεί έναν από τους λίγους υγροτόπους που απόμειναν στην Κέρκυρα.

Μετά από μια εντυπωσιακή παραθαλάσσια διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες φτάσαμε στο ΚΠΕ όπου μας  υποδέχτηκαν εγκάρδια οι υπεύθυνοι του κέντρου περιβαλλοντικής, οι οποίοι μας  ξενάγησαν στους χώρους του ΚΠΕ και μας ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναπτύσσει το κέντρο, καθώς  και για τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παράλληλα συμμετείχαμε σε ομαδικές βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με την αειφόρο τεχνολογία. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων πήραμε το δρόμο για το λιμάνι της Λευκίμμης και μετά από μια σύντομη διαδρομή μιας ώρας φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα.

Επόμενη στάση μας ήταν τα Γιάννενα, όπου είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε στα σοκάκια της πόλης, να απολαύσουμε  το φυσικό τοπίο με την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα και τη θέα στο νησάκι. Το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει δίπλα στη λίμνη μας εντυπωσίασε συμπληρώνοντας τη μοναδική ομορφιά του τοπίου. Αργά το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα. 

Ωστόσο, παρά τα συναισθήματα απογοήτευσης που μας κυρίευσαν επειδή η εκδρομή έφτανε στο τέλος της, ήμασταν ταυτόχρονα όλοι ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία  και να γυρίσουμε ασφαλείς και χαρούμενοι.

Φυσικά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις καθηγήτριές μας, συντονίστριες των προγραμμάτων που μας συνόδευσαν σε αυτή την εκδρομή, την διευθύντρια του σχολείου μας Κα Τσιοτινού Αθανασία, την υποδιευθύντρια κα Μαρούση Ματίνα και την κα Τζανάκου Γεωργία. Το τριήμερο στην Κέρκυρα, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλους μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας μείνει αξέχαστο!

Έλενα Κύργια
Μαθήτρια του Γ1
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή