Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.

Οι προσκεκλημένες Ομιλήτριες, Αργυρώ Χαλάτση, Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και Χρυσούλα Στουρνάρα, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου για τα δικαιώματα των γυναικών και τους αγώνες που έδωσαν για να τα κατακτήσουν.

Αρχικά, υπήρξε ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες των γυναικών να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα που βιώνουν ακόμη, άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.
 
Μεταξύ των άλλων τονίστηκε ότι τα δικαιώματα των γυναικών και οι απαιτήσεις που αξιώνονται για τις γυναίκες και τα κορίτσια πολλών κοινωνιών ανά τον κόσμο αποτελούν τη βάση για το γυναικείο κίνημα. Σε ορισμένες χώρες ωστόσο, μπορεί τα δικαιώματα αυτά να  θεσμοθετούνται ή να υποστηρίζονται από το νόμο, τα τοπικά έθιμα και τη συμπεριφορά,  σε άλλες όμως μπορεί να αγνοούνται ή να καταστέλλονται. 

Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν, αν και δεν περιορίζονται σε αυτά, στο δικαίωμα για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται.
Στο τέλος, δέχτηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για τα δικαιώματα των γυναικών στην πανελλαδική και  παγκόσμια κοινότητα.

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή