Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στον Παλαμά η Αλέκα Παπαρήγα

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος και με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα, στην ηρωίδα του λαϊκού κινήματος Βαγγελίτσα Κουσιάντζα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  18 Μαρτίου στις 11 το πρωί στον Παλαμά Καρδίτσας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα γίνει η αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα γεννήθηκε στο Παλαμά το 1919 και σπούδασε στο διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης. Υπηρέτησε δασκάλα στα χωριά Βλοχό και Μάρκο Καρδίτσας και στη συνέχεια στον Παλαμά.  Στη διάρκεια της κατοχής, η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, στέλεχος του ΚΚΕ, παράλληλα με την πολιτική της δράση δίδαξε ανεπίσημα στη Σέκλιζα, οργάνωσε τάξεις διδάσκοντας γραφή και ανάγνωση στους αγράμματους ενήλικες και δημιούργησε τμήματα για τις γυναίκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Τον Απρίλη του 1947, 30 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας  -ανάμεσα τους και η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα- συνελήφθησαν στον αυχένα της Νιάλας από τμήματα του κυβερνητικού στρατού. Οδηγήθηκαν στις φυλακές της Λαμίας και μετά από έκτακτο στρατοδικείο επιβλήθηκε σε 9 άντρες και στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα η θανατική ποινή. Εκτελέστηκαν στις 9 Μάη του 1947 στη Ξηριώτισσα Λαμίας.
Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα υπήρξε μια αληθινή δασκάλα του λαού. Δίδασκε με ανιδιοτέλεια και ήθος κάτω από δυσμενής συνθήκες. Ήταν από τις ελάχιστες δασκάλες που δίδασκε σε εποχή πολέμου.

Αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικού και μορφή προς μίμηση για κάθε γυναίκα. είναι φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές. Η αλύγιστη στάση ζωής που επέδειξε σε όλες τις συνθήκες «σφραγίζεται» με τα όσα αποτύπωσε   στο τελευταίο της γράμμα στις 8 Μάη 1947 από το  θάλαμο μελλοθανάτων :
«Δε θέλω να με κλάψετε ούτε και να με πενθήσετε. Η θυσία μας θα γίνει φάρος που θα φωτίσει όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή…Θάρρος και υπομονή…»
 
Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορείο για την εκδήλωση με αναχώρηση στις 9.30 το πρωί από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης των Τρικάλων (αρχή οδού Βασιλείου Τσιτσάνη).

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλ. 24310 25404.
 
 
ΤΕ Τρικάλων ΚΚΕ
 
 
 
 
 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή