Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Καρδίτσα

Η τελετή αποκαλυπτηρίων του έφιππου ανδριάντα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Νικολίτσα- Λητώ Λεοντή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11.20 Προσέλευση

11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση

– Χαιρετισμοί
– Ομιλία από τον κ. Δομ. Βερίλλη, πρ. Δήμαρχο Καρδίτσας
– Αποκαλυπτήρια
– Κατάθεση στεφάνων
– Τήρηση ενός λεπτού σιγή
– Εθνικός Ύμνος

Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Καραϊσκάκης» του Μαυρομματίου, γενέτειρας του ήρωα.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης (Δήμος Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περ. Ενότητα Καρδίτσας, Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ΠΕΔ Θεσσαλίας που χρηματοδότησαν το έργο) καλούν όλους τους Καρδιτσιώτες στην εκδήλωση.

Σύντομο ιστορικό

Η ανέγερση έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. 481/2007 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας που προέβλεπε επίσης οτι η επιλογή του καλλιτέχνη θα γίνει μέσα από Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό.

Ακολούθησαν οι αποφάσεις 1482/26.08.2008 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, 80/19.08.2008 του Διοικητικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Καρδίτσας και 3/21/26.02.2009 του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, με τις οποίες οι φορείς του Νομού αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο έργο και την καταβολή μέρους του ποσού για την ανέγερση του ανδριάντα.

Στη συνέχεια έγινε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καρδίτσας μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Καρδίτσας και Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων που ανέλαβαν να συμμετάσχουν στο κόστος του έργου με τα εξής ποσοστά:

Δήμος Καρδίτσας 55%, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας 35%, Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Καρδίτσας 5% και Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων 5%.

(Με τις αλλαγές που επέφερε στην Αυτοδιοίκηση το σχέδιο “Καλλικράτης” το ποσοστό της Ν.Α. ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περ. Ενότητα Καρδίτσας και της ΤΕΔΚ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.)

Με την υπ. αριθμ. 3722/22-5-2009 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπου το πρώτο βραβείο κέρδισε η γλύπτρια κ Λεοντή Νικολίτσα – Λητώ η οποία και φιλοτέχνησε το έργο που θα κοσμεί στο εξής την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα που ως γνωστόν γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας.

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή