Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με νεκρούς Παλαιστίνιους

Στους 4 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από την έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
 
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της «Χαμάς» συνεχίζονται  στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, μετά από συγκρούσεις με τον Ισραηλινό στρατό στον απόηχο των διαδηλώσεων κατά της απόφασης Τραμπ με τους Παλαιστίνιους να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του εβραϊκού κράτους από τον παλαιστινιακό θύλακα και οι Ισραηλινοί να απαντούν με αεροπορικές επιθέσεις…
 
Νωρίτερα, 14 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν στην Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την «Χαμάς».
 
Ο ΟΗΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης της έντασης.
 
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την Γάζα. Σε απάντηση έπληξε στρατιωτικές θέσεις της «Χαμάς» στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά, τραυματίστηκαν από τα πλήγματα αυτά. Ο στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων. Οι αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτίριο δίπλα από το στρατόπεδο.
 
Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τα πραγματικά πυρά και τις πλαστικές σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με την υπηρεσία διακομιδής της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεκάδες ακόμη υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων. Τριάντα ένας τραυματίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη.
 
Στην Χεβρόνα, την Βηθλεέμ και την Ναμπλούς δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
 
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία κάλεσαν τις ΗΠΑ «να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις για μια συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
 
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιο στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ τη θεωρεί πρωτεύουσά του, όμως οι Παλαιστίνιοι θέλουν για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους, ανεξάρτητου κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, κατεχόμενη. Επί δεκαετίες η Ουάσινγκτον απέφευγε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
 
Στο Ιράν, που δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Ισραήλ, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας «Θάνατος στον διάβολο».
 
Στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος αλ Άζχαρ και στον περίβολό του φώναξαν: «Η Ιερουσαλήμ είναι αραβική! Τραμπ, παράφρονα, οι Άραβες είναι παντού!».
 
Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
 
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία, την Τυνησία, την Σομαλία, την Υεμένη, την Μαλαισία, την Ινδονησία, ενώ εκατοντάδες άτομα διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στο Βερολίνο.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή