Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εγκαινιάζεται η έκθεση αφίσας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου, προστάτη των φυλακισμένων, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στις φυλακές Λάρισας έκθεση με θέμα τις αφίσες του μουσείου.

Πρόκειται για έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα τον περασμένο Ιούνιο και αυτή τη φορά ταξιδεύει στις φυλακές.

Μετά τη θεία λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι της φυλακής, θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση από κρατουμένους-μαθητές του «Θερινού Σχολείου 2017» των φυλακών με τίτλο «Όταν ο Μπαχ (συνθέτης) συνάντησε τον Μπαχ (συγγραφέα)» σε επιμέλεια της θεατρολόγου Μαρίας Παπουτσή και της μουσικού Σάντρας Αποστολοπούλου.

Έπειτα θα εγκαινιαστεί η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει συλλεκτικές αφίσες σχετικά με εκθέσεις και εκδηλώσεις του μουσείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι η «Εστία Πολιτισμού» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η έκθεση αφίσας στις φυλακές φιλοδοξεί να συνδράμει με έναν ξεχωριστό τρόπο στην αισθητική και εικαστική παιδεία των τροφίμων. Οι αφίσες που έχει παρουσιάσει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Κατσίγρα στα 35 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της δεν ανακοινώνουν τυπικά ένα καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά αποτυπώνουν μια ιδιαίτερη αισθητική εκδοχή συγκροτώντας αισθητική πρόταση.

Έτσι, οι κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορική διαδρομή του μουσείου μέσα από τις εκθέσεις και δράσεις του, τη δημιουργική του συγκομιδή αλλά και την εξέλιξή του μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνικές και καλλιτεχνικές κάθε φορά συνθήκες.

Ακόμη, θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της στρατηγικής, διαχείρισης και λειτουργίας ενός πολιτιστικού οργανισμού στη διάρκεια του χρόνου σε συνάρτηση με τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές κάθε φορά προϋποθέσεις.

Η φιλοξενία της έκθεσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γόνιμης συνεργασίας που εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τις φυλακές Λάρισας. Τον περασμένο Μάιο κατά τους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σπουδαία χαρακτικά από τη Συλλογή Κατσίγρα ταξίδεψαν στο Small Museum of ART των φυλακών Λάρισας.

Ήταν μία δράση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ώστε η τέχνη ταξίδεψε γεφυρώνοντας ανθρώπους και συναισθήματα, γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα. Παράλληλα, εικαστικά έργα των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών παρουσιάστηκαν σε έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας, σημειώνεται ότι γιορταστική μουσική εκδήλωση αλληλεγγύης με τίτλο «Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο!» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 20:00 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το Μουσικό Σχολείο Λάρισας στο Αμφιθέατρο της Πινακοθήκης.

Η συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου υπό τη διεύθυνση του Κορνέλιου Μπουγιούκ θα ταξιδέψει μέσα από ξεχωριστές μελωδίες τους θεατές σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται, σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τον Σωφρονισμό και την Επανένταξη «Διέξοδος» και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας, συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους κρατουμένους της φυλακής.

Συγκεκριμένα θα συλλέγονται: σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4 ευρώ κ.ά.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή