Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αντίδραση (και) του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων

Παρέμβαση του Χρήστου Μιχαλάκη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον αποκλεισμό του Νομού.

Με επιστολή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, παρεμβαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης στο θέμα που προέκυψε με τον αποκλεισμό του Ν. Τρικάλων και των ενδιαφερόμενων αγροτών από το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης.

Συγκεκριμένα, την τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο εν λόγω μέτρο ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων προκειμένου σημαντικοί πόροι -ύψους 2.200.000 ευρώ κατά την προηγούμενη πενταετία- να μην χαθούν από τον Ν. Τρικάλων και σημειωθεί περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος με ταυτόχρονη σοβαρή επιβάρυνση για το φυσικό περιβάλλον.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μιχαλάκη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο, προκλήθηκε έντονος προβληματισμός και διαμαρτυρίες στο σύνολο των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Υ.Α. και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στις εν λόγω περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι εκατό (100) μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης. Το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές όπως Natura κλπ με πριμ είκοσι (20) μορίων.

Με βάση το παραπάνω Σχέδιο Διαχείρισης, το σύνολο της Π.Ε. Τρικάλων κατατάσσεται στη ζώνη Καλής Χημικής κατάστασης υπογείων υδάτων.

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με τα ανωτέρω, αν δεν υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων, οι αγρότες του Ν. Τρικάλων δεν θα ενταχθούν στο παραπάνω μέτρο με συνέπεια σημαντική απώλεια εισοδήματος σε ένα Νομό με έντονη γεωργική δραστηριότητα και σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση σε εκτάσεις που κατά την προηγούμενη πενταετία ήταν ενταγμένες στο προαναφερθέν μέτρο και επομένως προστατεύονταν.

Σας επισημαίνουμε ότι, στο προηγούμενο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 είχαν ενταχθεί 99 παραγωγοί του Ν. Τρικάλων, με το συνολικό ποσό πληρωμής για την 5ετία να ανέρχεται σε 2.200.000 ευρώ, πόρους που θα στερηθεί η τοπική οικονομία των Τρικάλων».

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή