Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ετοιμασίες στα Τρίκαλα για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Δεκάδες Ιεροί Ναοί πανηγυρίζουν σε όλο τον Νομό Τρικάλων.
 
Μια από τις μεγαλύτερες εορτές αυτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ετοιμάζεται να εορτάσει και ο Νομός Τρικάλων.

Παραμονή της εορτής, ετοιμάστηκαν σήμερα Ιεροί Ναοί για τα τοπικά πανηγύρια, ενώ αύριο ανήμερα της Εορτής του Αγίου, θα ολοκληρωθούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, για τον εορτασμό της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, υπάρχει ειδικός τρόπος υπολογισμού. Κάποιες φορές η γιορτή είναι σταθερής ημερομηνίας και γιορτάζεται στις 23 Απριλίου. Κάποιες άλλες φορές η γιορτή είναι κινητή και αλλάζει ημερομηνία ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα.
Το 2019 πέφτει την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 29 Απριλίου.

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Μεγαλομάρτυρας ή Τροπαιοφόρος, γεννήθηκε γύρω στα 275 μ.Χ., δηλαδή την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στην περιοχή της Καππαδοκίας. Προερχόταν από πλούσια και εύπορη οικογένεια, ενώ και οι δυο γονείς του ήταν Χριστιανοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο πατέρας του Αγίου μαρτύρησε για χάρη του Χριστού όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις 10 ετών. Μετά την ενηλικίωση του, ο Γεώργιος κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και ήταν υπόδειγμα στρατιώτη.

Ο βίος του ήταν πλούσιος σε θαυματουργές πράξεις, ωστόσο, η πιο διάσημη είναι εκείνη κατά την οποία ο Άγιος καβάλα πάνω σε ένα λευκό άλογο σκοτώνει έναν δράκο. Αυτή μάλιστα είναι και η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία μας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο δράκος αυτός φρουρούσε μια πηγή στην περιοχή της Λιβύης, μην αφήνοντας τους ντόπιους να εφοδιαστούν με νερό. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής υποχρεώνονταν να θυσιάζουν τα παιδιά τους -ένα κάθε μέρα- για να εξευμενίσουν το θηρίο. Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος που περνούσε από την περιοχή, σκότωσε με την βοήθεια του Θεού τον δράκο ελευθερώνοντας τους κατοίκους από την περίεργη αυτή ομηρία.

Ο Γεώργιος είχε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος οδήγησε στην αγιοποίηση του. Μετά από πολλά βασανιστήρια, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, καταδικάστηκε σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού λόγω της πίστης του στον Θεό.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή