Ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων | trikalanews.gr

Ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

«Έχω ήδη αφήσει την καρδιά μου στη γη  να χτυπάει μονάχη της. (Αυτό είναι άλλωστε  η ποίηση). Να μπορούν να την έχουν στις σάκες τους τα παιδιά, να την μετακινούνε οι ταξιδιώτες. Και οι πικραμένοι που ξέμειναν από ήλιο, ν΄ ακούν  το φλοίσβο του μέσα της».

Με τους  στίχους αυτούς του Νικηφόρου Βρεττάκου, έκανε την έναρξη του ενδιαφέροντος αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη χθες το απόγευμα στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων.

Ενός αφιερώματος με προσκεκλημένους δυο διακεκριμένους φιλολόγους, την Χριστίνα Αργυροπούλου και τον Γιάννη Κωβαίο, το οποίο  διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου», καθώς συμπληρώνονται  100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. 

Η κ. Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ανέπτυξε το θέμα  «Ποίηση και ποιητική στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου», επιχειρώντας μια –ομολογουμένως τεκμηριωμένη και πληρέστατη- περιδιάβαση στο σύνολο του έργου του ποιητή, διανθισμένη από αποσπάσματα του έργου του και πλούσιο οπτικό υλικό.

Ακολούθως ο κ.  Κωβαίος, φιλόλογος – συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα «Μεταλαμβάνοντας των αχράντων αληθανθών ΄΄κάτω από την Ακρόπολη΄΄», εστιάζοντας σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά βιβλιογραφικά δεδομένα έργο, ένα ορατόριο, τη  «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», το οποίο, όπως επεσήμανε, «συνδυάζει τον εκκλησιαστικό λόγο με την παράδοση του ηρωικού δημώδους άσματος, υφασμένο πάνω σε καμβά αρχαίας τραγωδίας». Αποσπάσματα από το έργο διάβασε η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη.

Στην εκδήλωση συνέπραξε μουσικά, προσδίδοντάς της μια ιδιαίτερη  νότα, η μικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή, η οποία απέδωσε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, μελοποιημένα από δύο νέους δημιουργούς, τον Πάνο Κοσμίδη και τον Γιώργο  Καγιαλίκο, πρόσφατα βραβευμένους για τη συγκεκριμένη τους δουλειά. Συμμετείχαν η καθηγήτρια Χαρούλα Σαφαρή (βιολοντσέλο) και οι μαθήτριες Μαρία Τύμπα  (πιάνο),  Ναταλία Γάλλου (φλάουτο), Ειρήνη Κρικώνη (κλαρινέτο),   Μαρία Τσιάρα  (τραγούδι).

Ο γιος του ποιητή Κώστας Βρεττάκος απέστειλε χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, και στον οποίο, μεταξύ άλλων, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ποίηση σε μια κοινωνία ρευστή και ασταθή όπως η σημερινή, επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν μικρές νησίδες πολιτισμού σε μια άνυδρη, δυστυχώς, πνευματικά εποχή».

Μιλώντας για τον πατέρα του Νικηφόρο ανέφερε ότι «υπήρξε ένας πολύ ταπεινός εργάτης της ποίησης», σημειώνοντας ότι «η ζωή του ποιητή είναι μια συνεχής πάλη με τον καθημερινό δαίμονα, μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βασίλης Παπακώστας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Κωνσταντίνα Πράντζου, Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο Θεόδωρος Τσέλιος, Διευθυντής της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Αθανάσιος Νάστας και Σωτήρης Αδάμος, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, καθώς και πλήθος Τρικαλινών.

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα, με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, αφού,  συνδυάζοντας τον λόγο με τη μαγεία της μουσικής, κατάφερε να τους μεταδώσει λίγο από το μεγαλείο ενός ποιητή που «έγραψε τη ζωή του στο χαρτί και υπόγραψε. Μετά κοίταξε μια τη θάλασσα μια τα βουνά του κι έφυγε να πάει να βρει ένα ήσυχο μέρος να κοιμηθεί».
Επιχειρείν

Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.

Δημοφιλέστερα

εκλογές 2019

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα και υπόλοιπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2019. Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και

-----Μετέωρα----

Μετέωρα για Όλους: «Τα Μετέωρα εγκυμονούν σκάνδαλο μεγαλύτερο

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», τοποθετείται με δελτίο

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Κουμπάρος στον γάμο του Γιώργου Χριστόπουλου και της Δανάης

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί αύριο, 13 Ιουνίου 2019, στα

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας

Ευχαριστήριο μήνυμα από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, Τάκης Παζαΐτη

​Ευχαριστήριο μήνυμα από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Αγαπητοί Δημότες, Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η επανεκλογή

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης