Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τρεις ήρωες εξιστορούν την Μάχη της ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 74΄

Γιατί η Ελλάδα τους παράτησε χωρίς βοήθεια την ώρα που κέρδιζαν τους Τούρκους κατά Κράτος, γιατί ακόμη και σήμερα τα επίσημα χαρτιά του Στρατού, δεν αναφέρουν πουθενά ότι πολέμησαν στην Κύπρο το 1974! (Εν έτη 2008)

Τρεις νέοι εικοσάχρονα παιδιά τότε, ο Λοχίας Μπαλατσούκας Αλέξανδρος, ο Λοχίας Καρατάσος και ο ΕΛΔΥκάριος Σωτήρης Γκιάτιας αναπολούν τις μέρες που έζησαν στην Κύπρο και θυμούνται να νέα παιδιά της ΕΛΔΥΚ που τα έστησαν στο Τοίχο οι Τούρκοι (Αιχμαλώτους) και τα θέρισαν με ριπές Πολυβόλου!

Φτάσαμε στην Κύπρο την 14 Ιανουαρίου στην Κύπρο και ενταχθήκαμε στην Δύναμη της ΕΛΔΥΚ …Ο ΕΛΔΥΚάριος Καρατάσος αναφέρει:
Λοχίας Καρατάσος Σωτήριος …Στην Πύλη της ΕΛΔΥΚ με στολή Εύζωνα λόγω της Εθνικής Εορτής της Παναγιάς

Την 19 Ιουλίου του 1974 ήμουνα Σκοπός στην Πύλη της ΕΛΔΥΚ , μπήκε το βράδυ ο Λοχαγός του Α2 και μας είπε οτι μέχρι το πρωί θα έχουμε Πόλεμο με την Τουρκία!

Ξημερώματα άρχισαν να φαίνονται τα Μεταγωγικά της Τουρκίας και άρχισαν να πέφτουν Αλεξιπτωτιστές στον ΤουρκοΚυπριακό Φύλακα Κονιαλι… Αμέσως μετά πίσω τα βομβαρδιστικά που άρχισαν να ρίχνουν τόνους βομβών κατά πάνω μας!

Με το Στρατόπεδο της Τουρδύκ μας χώριζε ένα αυλάκι …Με το που μας χτύπησαν τα Αεροπλάνα μπήκαμε στο στρατόπεδο των Τούρκων αλλά οι Τούρκοι ήδη είχαν φύγει ,ήταν προετοιμασμένοι απο καιρό !

Με του που ερχόταν τα Τούρκικα να μας Βομβαρδίσουν όλοι ρίχναμε με ότι όπλα είχαμε κατά των Τούρκων, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε Α/Α όπλα!

Το Απόγευμα της 20ης Ιουλίου βγήκαμε και επιτεθήκαμε στον Φύλακα Κόνιελι αλλά οι Τούρκοι το είχαν οχυρώσει τόσο ισχυρά που δεν καταφέραμε να τους βγάλουμε από εκεί!

«Το να επιτεθεί η ΕΛΔΥΚ στο θύλακο του Κιόνελι ήταν ρητή διαταγή από το ΑΕΔ της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, από τον Ταξίαρχο Χανιώτη, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Μάλιστα, ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ, συνταγματάρχης Νικολαΐδης, διαφωνούσε διότι δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο τα σχέδια».

Μετά από τρεις ημέρες Βομβαρδισμών και μαχών ήρθαν οι άνδρες του ΟΗΕ και μας είπαν ότι ο Πόλεμος τελείωσε και να φύγουμε από το Στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ που το είχαμε καταλάβει εξ ολοκλήρου!

Αν και ζητήσαμε πληροφορίες από το ΓΕΕΦ δεν μας απάντησαν και αποφασίσαμε να αποσυρθούμε …Την ίδια νύχτα οι Τούρκοι κατέλαβαν το Στρατόπεδο ειδοποιημένοι από τους ΟΗΕέδες και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής κάτι που δεν είχαν καταφέρει τις προηγούμενες ημέρες!

Τις επόμενες ημέρες της Ανακωχής οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν ποτέ να μας χτυπούν με Όλμους ιδίως την Νύχτα!

Ντοκουμέντο: Η πρώτη βόμβα σκάει στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και οι Έλληνες Πολιτικοί δεν ήθελαν να εμπλακούν σε Πόλεμο

Την 14 Αυγούστου τα χαράματα ο ΕΛΔΥΚάριος Καρατάσος εξιστορεί, φτάνουν τα Τούρκικα Βομβαρδιστικά πάνω απο την ΕΛΔΥΚ και άρχισε να γίνεται χαμός …Μέσα στο Στρατόπεδο είχαμε μείνει τρεις Λόχοι, οι υπόλοιποι είχαν φύγει σε άλλες περιοχές !

Εγώ ήμουν σε χωμάτινο Πολυβολείο που είχαμε φτιάξει με τους Συναδέλφους μου, δίπλα στη Σκηνή του Λοχαγό μου ονόματι Κωνσταντίνος Ηλίας !

Ο Βομβαρδισμός που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα της 14 Αυγούστου του 74 ήταν τόσο ισχυρός που έπεσαν όλα τα κτίρια της ΕΛΔΥΚ …Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν με Πυροβολικό Αεροπορία και Άρματα το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, αφού γνωρίζουν οτι είναι η μόνη Στρατιωτικοί δύναμη που μπορούν α φέρουν αντίσταση!

Απο την Δεύτερη ημέρα ανήμερα της Παναγιάς μετά το μεσημέρι άρχισαν να έρχονται μυριάδες οι Τούρκοι Πεζικάροι και να εφορμούν στις θέσεις μας …Τα πολυβόλα μας τους Θέριζαν σε κάθε επίθεση!

Εγώ ήμουν σε χωμάτινο Πολυβολείο που είχαμε φτιάξει με τους Συναδέλφους μου, δίπλα στη Σκηνή του Λοχαγό μου ονόματι Κωνσταντίνος Ηλίας!

Εγώ με το 30άρι είχα στήσει αντίσκηνο στο Ύψωμα και τους χτύπαγα ασταμάτητα μέχρι το Βράδυ συνεχίζει ο Λοχίας Καρατάσος …Την τρίτη ημέρα 16 Αυγούστου οι Τούρκοι άρχισαν λυσσασμένα τις επιθέσεις με την Αεροπορία να μας χτυπάνε και τότε έφτασαν τα Άρματα Μ-48 από την πίσω πλευρά τον δρόμο που συνδέει την Μόρφου με την Λευκωσία και μας κύκλωσαν !

Οι Τούρκοι πάτησαν τον 4ο Λόχο και τον Λόχο διοικήσεως με τα Άρματα M-48 ..Σε εμάς τον 2ο Λόχο το Πεζικού τους δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτε!

ΟΙ ΕΛΔΥΚάριοι του Λόχου Διοικήσεως και του 4ου Λόχου άρχισαν να οπισθοχωρούν προς την Μακεδονίτισα και το Κολέγιο ..Εμείς μέχρι τις 2 η ώρα δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς γινόταν στην άλλη πλευρά του Λόφου!

Μέχρι που ήρθε ο Αγγελιοφόρος και είπε στον Λοχαγό μας οτι πήραμε σήμα να εγκαταλείψουμε το Στρατόπεδο για γλυτώσουμε όσοι μπορούμε!

Ο Λοχαγός φεύγει να μάθει περισσότερα και αφήνει εμένα στο πόστο του …Αφού πέρασε πάνω από μισή ώρα επικοινώνησα με την δεύτερη διμοιρία του Λόχου μου, όπου ο Υπολοχαγός Πούλιος Ιωάννης με διέταξε να αποχωρήσουμε αμέσως μιας και είμαστε οι τελευταίοι του 2ου Λόχου!

Συνεχίζοντας Ο Λοχίας Μπαλατσούκας μας αναφέρει χαρακτηριστικά οι Τούρκοι ερχόταν κατά εκατοντάδες εμείς δεν είχαμε βαρύ οπλισμό να προλάβουμε να τους καθαρίσουμε …

Τα όπλα που είχαμε ήταν Μ1 και Μ3 οι Υπαξιωματικοί μέχρι που μάθαμε για όπλα στις Αποθήκες και σπάσαμε την Πόρτα και πήραμε τα FN αλλά ήταν μόνο ατομικά τυφέκια!

Άλλα όπλα δεν υπήρχαν στην Κύπρο; Βεβαίως είχε καλάσνικοφ ο Μακάριος στις Αποθήκες και στο Υπόγειο της Αρχιεπισκοπής για την Φρουρά και τους δικούς τους αλλά αυτοί δεν πολέμησαν !

Να αναφέρω γιατί πρέπει να το πω συνέχισε ο Λοχίας οτι μετά την εισβολή άνοιξαν οι Φυλακές της Λευκωσίας και βγήκαν έξω οι Γριβικοί που ο Μακάριος τους είχε Φυλακή …Αυτοί πολέμησαν σαν Λιοντάρια !

Αυτοί ήτα οι Κυνηγημένοι απο τον Μακάριο και τους βρήκαμε στα πρώτα σπίτια του Κόνιαλι και να κρατάν τα Πολυβόλα και να πολεμούν σαν Λιοντάρια οι Ήρωες της ΕΟΚΑ!

Ο ΕΛΔΥΚάριος Σωτήρης Γκιάτας μας αναφέρει με τον Λοχία Μπαλατσούκα και Κυπρίους Αγωνιστές πήγαμε σε στρατόπεδο του ΟΗΕ γιατί όπου Υπήρχαν Καναδέζικες και Αγγλικές Σημαίες τα Τούρκικα αεροπλάνα έφερναν γύρω αλλά δεν ρίχνανε ούτε σφαίρα!

Τούς Τούρκους πιλότους τους βλέπαμε πετούσαν τόσο χαμηλά αφού ήξεραν ότι δεν είχαμε Α/Α …Τότε αποφασίσαμε να μπούμε σε Στρατόπεδο του ΟΗΕ για να γλυτώσουμε ,αλλά οι φρουροί της Πύλης δεν μας άφηναν, χρειάστηκε να τους απειλήσουμε με τα όπλα για να μπορέσουμε να μπούμε και να γλυτώσουμε από το να μας θερίσουν τα Τούρκικα αεροπλάνα!

Μόνο οι Καταδρομείς μας ήταν ο τρόμος και φόβος των Τούρκων …Ο Τουρκοκυπριακός σταθμός Μπαυράκ έλεγε συνέχεια για τους Έλληνες Καταδρομείς που έρχονται την νύχτα μας σφάζουν και εξαφανίζουν τα κεφάλια μας!

Σε μια κάποια στιγμή διαδίδεται σε εμάς που είμαστε στο Στρατόπεδο του ΟΗΕ οτι έρχονται Ελληνικά Βομβαρδιστικά και ξεσπάσαμε όλοι σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα και βγήκαμε έξω από το Στρατόπεδο και πήραμε θέσεις μάχης !

Ένας συνάδελφος ονόματι Δεκανέας Καλαντζής Πέτρος από τα αηδόνια Κορινθίας είχε ένα μικρό ραδιόφωνο και όταν πιάσαμε την πλαγιά άκουσε το διάγγελμα του Αβέρωφ και του Καραμανλή ότι λόγω μακρινής αποστάσεως δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε …Εκεί νέκρωσαν τα πάντα και χάσαμε το ηθικό μας !

Είπαμε μας ξεχάσαν όλοι μόνοι μας και εδώ θα πεθάνουμε … Εδώ οι ΕΛΔΥΚάριοι χαμήλωσαν το κεφάλι και ένα κλάμα βουβό έπεσε στο Τραπέζι!

Όταν συνήλθαν ρώτησα συγκλονισμένος απο το να βλέπω τρεις ανθρώπους μετά απο 43 χρόνια να κλαίνε σαν μικρά παιδιά για αυτούς που χάθηκαν και δεν θα βρεθούν ποτέ όπως ανέφεραν ,πίκρα για την Ελλάδα που μας παράτησε στο έλεος των Τούρκων!

Ρώτησα τους Ήρωες αν ξαναπήγαν στην Κύπρο απο τότε, ο Λοχίας Καρατάσος (φώτο)απάντησε ότι πήγαν δύο φορές το 1999 και το 2016 πήγα να δω τους τάφους, πήγα και είδα το μέρος που είχα στήσει το αντίσκηνο κάτω από την Ελιά και πολεμούσα επι τρεις ημέρες με το Πολυβόλο!

Ο Σωτήρης Γκιάτας αναφέρει οτι πήγε ξανά στην Κύπρο το 2008 και η ΕΛΔΥΚ μας υποδέχθηκε με Τιμές … Αλλά όλοι στάθηκαν στα χαρτιά του Στρατού που δεν αναφέρουν πουθενά στα Πιστοποιητικά της Στρατολογίας οτι δεν πολέμησαν… Υπάρχει ένα κενό απο το 1974 λένε χαρακτηριστικά !

Δεν μας έστειλε το Ελληνικό Κράτος στην Κύπρο μόνοι μας πήγαμε αναρωτιούνται ακόμη φοβούνται και αν ναι τι στην ευχή …Τι να τους απαντήσεις!

Δεν θέλουν να ξέρουν ότι κάποιοι από εμάς που πολεμήσαμε ζούνε ακόμη …Στο χωριό Πλάτανος των Τρικάλων ζει ένας Καταδρομέας ονόματι Καμπαγιάννης οποίος αυτός και αν ήταν ήρωας και όμως ο ήρωας με εγκεφαλικό ζήτησε μια άδεια περιπτέρου για να μπορέσει να ζήσει και δεν του χορηγήθηκε!

Και σε μένα το ίδιο συμβαίνει το ίδιο πετάγεται ο ΕΛΔΥΚάριος Γκιάτας, εγώ πήρα άδεια Περιπτέρου αλλά ο Δήμος της Καλαμπάκας μου απάντησε ότι δεν υπάρχει χώρος να τοποθετηθεί το Περίπτερο !

Τον Τελευταίο καιρό ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμένος και η Κυπριακή Κυβέρνηση έκαναν αγώνα να φέρουν πίσω τα Οστά των Συμπολεμιστών μας και αυτό το επικροτούμε …

Εμείς δεν ζητάμε τίποτε από την Πατρίδα απλά κάναμε το χρέος μας …αλλά η επίσημη Πολιτεία δεν πρέπει να μας τιμήσει κάποια στιγμή αναρωτιούνται;

Αλλά εμείς είμαστε Υπερήφανοι που πολεμήσαμε και να το γράψεις καταλήγει ο Λοχίας Μπαλατσούκας!

Δέος και Σεβασμό αισθάνθηκα μπροστά σε αυτούς του τρεις Σεμνούς Ήρωες της ΕΛΔΥΚ που εικοσάχρονα παιδιά δεν δείλιασαν και πολέμησαν σαν Λιοντάρια πολλαπλάσιους Τούρκους αποσπώντας το Σεβασμό του Ανταποκριτή του BBC για την Επική Μάχη της ΕΛΔΥΚ 14,15 και 16 Αυγούστου του 1974!

Για τη Ιστορική Αλήθεια

Λοχίας Μπαλατσούκας Αλέξανδρος απο το Γοργογύρι Τρικάλων ….Παρών

Λοχίας Καρατάσος Σωτήριος απο τα χωριά της Πύλης Τρικάλων …..Παρών

ΕΛΔΥΚάριος Γκιάτας Σωτήριος απο τα Περήφανα και αδούλωτα Χάσια των Τρικάλων …Παρών

veteranos.gr

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή