Τέσσερα βραβεία για το έργο «Στους δύο ο τρίτος σαν χωρεί, τον κόσμο όλο δροσίζει» στο πλαίσιο της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο»
«ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΑΝ ΧΩΡΕΙ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ ΔΡΟΣΙΖΕΙ»
(χημική αντίδραση του νερού)
Με τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο», το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο απέσπασε τέσσερα βραβεία (Συνολικής παρουσίασης, Συμμετοχής στη δράση, Μουσικής επένδυσης και Χορογραφίας) σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Κυριακή 4 Μαΐου 2025. Πέραν της βράβευσης, το όλο εγχείρημα έχει ειδικό βάρος και σημασία, καθώς εκφράζει τη βασική φιλοσοφία ενός σύγχρονου σχολείου και απαντά σε βασικά ζητούμενα όπως η συνεργασία, η διαθεματικότητα, η αξιοποίηση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ευφάνταστο, παραστατικό και απόλυτα ενδιαφέρον μάθημα Χημείας!
Συγκεκριμένα, ο θεατρικός όμιλος του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Χημείας και τη συνδρομή μαθητών του ομίλου Μουσικής, επιχείρησαν να δραματοποιήσουν μία πολύ γνωστή χημική αντίδραση. Με φαντασία και χιούμορ οι μαθητές εισχώρησαν στο μυστικό, αλλά και μαγικό μας μικρόκοσμο, μεταμορφώθηκαν σε άτομα Υδρογόνου και Οξυγόνου, αφουγκράστηκαν τα μυστικά τους και δημιούργησαν δεσμούς και μόρια, περνώντας μέσα από φωτιές, συγκρούσεις και ολοκληρωτικές αλλαγές. Όμως μέσα από αυτές τις περιπέτειες και τις αλλαγές – γιατί τι άλλο είναι η ζωή- κάτι νέο γεννήθηκε. Το νερό! Άτομα Υδρογόνου χόρεψαν αγκαζέ μέσα στον μονό δεσμό τους Ταραντέλα Ναπολιτάνα, οι διπλοί δεσμοί του Οξυγόνου εμφανίστηκαν σε ένα νοσταλγικό βαλς, ενώ το νερό ξεχύθηκε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και τραγούδια. Guest star ο Λαβουαζιέ, η Ενέργεια- Φωτιά να κινεί τα νήματα με τον μοντέρνο χορό της και οι στίχοι του Χρήστου Θηβαίου να υμνούν το νερό σε ένα όμορφο φινάλε!
Το σενάριο είναι πρωτότυπο, γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε συνεργατικά από τους μαθητές του θεατρικού ομίλου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών – Φιλολόγων Μαρίας Μουτσάκη και Σταυρούλας Μπίτη.
Η αρχική ιδέα και οι επιστημονικές πληροφορίες που αποτέλεσαν τη βάση του σεναρίου, δόθηκαν από την Χημικό του σχολείου, Ελένη Μπασμπανέλου.
Τις μουσικές και τα τραγούδια ερμήνευσαν ζωντανά οι μαθητές του Ομίλου Μουσικής υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής Γιάννη Λιόλιου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Οι συντελεστές της παράστασης ευχαριστούν θερμά:
• Τον κ. Καραγιώργο Στέλιο, υπεύθυνο του Κέντρου Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη (Δήμου Τρικκαίων) για τη διάθεση του χρόνου, του χώρου και του εξοπλισμού ηχοληψίας και βιντεοσκόπησης της παράστασης.
• Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την κάλυψη μέρους των εξόδων
• Τον εκπαιδευτικό του σχολείου Θανάση Σπανιά για την πολλαπλή βοήθεια.



