Άρθρα – ΑπόψειςΠρωτοσέλιδα

Όταν η “ανεξαρτησία” γίνεται εργαλείο εκβιασμού – Ποιος πραγματικά υπηρετεί την κοινωνία;

5 Jul 2025

Για χρόνια, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διαφήμιζαν τον εαυτό τους ως “φωνή της κοινωνίας”, ως τους μόνους που τολμούν να τα βάζουν με την εξουσία. Δημοσιογράφοι-εκδότες που έμπαιναν καθημερινά στα σπίτια των Θεσσαλών, κατακτώντας τον τίτλο του “αδέκαστου”, του “ανθρώπου του λαού”.

Κι όμως, η ίδια αυτή αποδοχή — η ίδια η δύναμη του τοπικού μέσου — μετατράπηκε τελικά σε μοχλό πίεσης και συναλλαγής. Όταν η δημοσιογραφία γίνεται προσωπική επιχείρηση και ο “ελεγκτής” της εξουσίας συναλλάσσεται κρυφά με την εξουσία, τότε τα όρια μεταξύ ενημέρωσης και εκβιασμού θολώνουν επικίνδυνα.

Δεν χρειάζεται να σταθούμε μόνο στο τελευταίο περιστατικό. Η υπόθεση που συγκλονίζει τον Βόλο, με τον “αδέκαστο” δημοσιογράφο να κατηγορείται για εκβιασμό, απλώς αποκαλύπτει το μηχανισμό που τόσα χρόνια λειτουργεί στο φως και στο σκοτάδι: ένα σύστημα όπου όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Πολιτικοί, πρόεδροι, επιχειρηματίες, διαφήμιση από δήμους και φορείς — όλοι συνέβαλαν, άλλος με το πορτοφόλι, άλλος με τη σιωπή.

Και οι πολίτες; Κάθε φορά που αρκέστηκαν στο “τα λέει ωραία στην κάμερα”, στο “τον βλέπουμε στην τηλεόραση”, κάθε φορά που έκλειναν τα μάτια στην απουσία ελέγχου, γίνονταν κομμάτι του προβλήματος.

Το αληθινό ερώτημα παραμένει:
Ποιος πραγματικά υπηρετεί την κοινωνία; Ο αδέκαστος δημοσιογράφος ή ο πολίτης που απαιτεί και ελέγχει;

Ίσως το μάθημα είναι πιο απλό απ’ όσο φαίνεται. Η τοπική κοινωνία οφείλει να ξεχωρίζει την ενημέρωση από το παιχνίδι επιρροής. Να σταματήσει να δίνει “λευκή επιταγή” σε όσους φορούν τη μάσκα του σωτήρα για να γίνουν υπηρέτες της συναλλαγής. Γιατί, αν δεν το κάνει, απλώς θα συνεχίσει να αγοράζει το ψέμα που της αξίζει.

Άδειος αυτοκινητόδρομος Ε65 στα Τρίκαλα με φόντο τα βουνά, καλοκαίρι 2025

Άδειασαν τα Τρίκαλα – Ο καύσωνας «σάρωσε» τους δρόμους

Πρωτόγνωρες εικόνες ερήμωσης στην πόλη και στον E65 – Όλοι… διακοπές ή σε δροσιά, μόνο ο υδράργυρος στους δρόμους …
Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Αγιαμονιώτης ποταμός: Από τα μεγάλα όνειρα στις… ζούγκλες βλάστησης – Η πραγματική εικόνα του 2025

Πού σταματούν οι μακέτες και ξεκινά η εγκατάλειψη – Ο Αγιαμονιώτης δίπλα στο πιο ζωντανό στέκι των Τρικάλων …
Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Σύλληψη ιδιοκτήτη ενημερωτικής σελίδας και ραδιοφώνου στον Βόλο για εκβιασμό της Ζέτας Μακρή – Πώς στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παγιδευμένους διαλόγους συνελήφθη επιχειρηματίας ΜΜΕ για εκβιασμό βουλευτή – Το χρονικό της υπόθεσης …
Ενημερωτική εκδήλωση στην Καλλιθέα Ελασσόνας για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό

Ενημερωτική εκδήλωση στην Καλλιθέα Ελασσόνας για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό

Ο ΕΟΔΥ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας ενημέρωσαν τους πολίτες για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.