Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​ΓΛΩΣΣΙΚΑ

Το 1913 ἐν μέσω τῶν Βαλκανικῶν πολέμων ὁ Ἐθνάρχης Ἐλευθέριος Βενιζέλος ὑπέγραψεν συμφωνίαν με τον Πρωθυπουργόν τῆς Ρουμανίας διά την ἐκαίδευσιν τῶν Ρουμανιζόντων βλάχων τῆς Κεντρικῆς Πίνδου, ἔγιναν μερικά σχολεῖα τα ὁποῖα λειτούργησαν κάποια χρόνια με Ρουμάνους και Ἕλληνες ἐκπαιδευτικούς, ἑνός τέτοιου σχολείου τα ἐρείπια εἶδα στο χωριό τῶν Γρεββενῶν Τούργια Κρανιά πρίν ἀρκετές δεκαετίες,  συνάντησα και γνωστούς που φοίτησαν σ’αὐτά τα σχολεῖα τα ὁποῖα ὅπως μοῦ ἐξήγησαν ἔδιναν και συσσίτιο.

Το 2018 ὁ Πρωθυπουργός Ἀλέξης Τσίπρας ὑπέγραψε στη συμφωνία τῶν Πρεσπῶν να διδάσκονται τα Μακεδονικά σε ὅποια σχολεῖα τῆς περιοχῆς ὑπάρχει μαθησιακό ἐνδιαφέρον .

Ποῦ εἶναι το πρόβλημα ; ἀφῆστε ἐλεύθερα τα γράμματα ,στο τέλος οἱ μαθητές θα μάθουν Ἀγγλικά σχεδόν ὑποχρεωτικῶς και ἐξ ἀνάγκης προς ἐξεύρεσιν ἐργασίας ἐντός και ἐκτός Ἑλλάδος και συμπληρωματικῶς ἀπαραιτήτως Γαλλικά και Γερμανικά.

Τά Γράμματα και ἡ Παιδεία θέλουν Ἐλευθερία και Εἰρήνη για να ἀνθίσουν και να στολίσουν με καρπούς το δένδρο τῆς Ἐπιστήμης.

Θέλουμε Εἰρήνη στα Ἠνωμένα Βαλκάνια.

Κουτσιμπέλας Εὐάγγελος .Τρίκαλα 9.12.2018 μ.Χ.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή