Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ασφαλώς και υπάρχει Άγιος Βασίλης! Αλίμονο αν δεν υπήρχε!

Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν.

Υπάρχει μια αληθινή ιστορία, μιας 8χρονης και ενός αρχισυντάκη εφημερίδας – πρώην πολεμικού ανταποκριτή που είχε αφουγκραστεί ως δημοσιογράφος την έλλειψη ελπίδας και πίστης των ανθρώπων σε χαλεπούς καιρούς – η οποία αποκαλύπτει, ότι τα σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή, είναι αυτά που δεν αγοράζονται.

 Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ντυθούν με περιτύλιγμα και κορδέλες – φανταχτερές ή όχι – ως δώρα και να μπουν παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Χριστουγέννων, κάτω από Χριστουγεννιάτικα δέντρα ή να δοθούν στα χέρια των ανθρώπων…

•    Η ιστορία της 8χρονης Βιρτζίνιας Ο΄Χάνλον και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Τhe New York Sun" Φράνσις Τσέρτς

Νέα Υόρκη, 1897. Η Βιρτζίνια Ο'Χάνλον, ένα κοριτσάκι 8 χρονών, αναρωτιέται αν υπάρχει πραγματικά Άγιος Βασίλης. Κάποιοι φίλοι της λένε ότι δεν υπάρχει.

 Ο πατέρας της όταν τον ρώτησε, της απάντησε ότι αν έγραφε η πιο αξιόπιστη εφημερίδα της εποχής, η New York Sun, ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης, τότε αυτός θα ήταν αληθινός.

Έτσι η Βιρτζίνια έστειλε ένα γράμμα στην εφημερίδα και ρώτησε να μάθει την αλήθεια. Η απάντηση που έστειλε στην Βιρτζίνια, δημοσιευμένη στο φύλλο της εφημερίδας στις 21 Σεπτεμβρίου 1897, ο αρχισυντάκτης Φράνσις Τσέρτς (Francis P. Church) – ο οποίος ήταν πολεμικός ανταποκριτής κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, είχε ζήσει πολλά δεινά και είχε αφουγκραστεί ως δημοσιογράφος την έλλειψη ελπίδας και της πίστης που υπήρχε εκείνη την εποχή σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας – είχε τον τίτλο: "Ναι, Βιρτζίνια! Υπάρχει Άγιος Βασίλης!"

Το γράμμα της 8χρονης Βιρτζίνιας Ο'Χάνλον και του βετεράνου δημοσιογράφου Φράνσις Τσέρτς, έμελλε να γίνει το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως.

Το γράμμα-ερώτηση και η απάντηση σε αυτό, ανατυπώνονταν κάθε χρόνο, από το 1897 μέχρι και το 1949 όταν σταμάτησε να εκδίδεται η εφημερίδα και ακριβώς πάνω σε αυτά τα κείμενα στηρίχθηκαν, εμπνεύστηκαν και γράφτηκαν, πολλά χριστουγεννιάτικα βιβλία και θεατρικά έργα και έγιναν πολλές ταινίες.

Η μαγεία του Μύθου του Άγιου Βασίλη που πιστεύουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, σε αυτά τα δυο κείμενα έχει την απαρχή της.

•    Το γράμμα της Βιρτζίνιας

Αγαπητέ συντάκτη,

Είμαι 8 χρόνων. Μερικοί από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Ο μπαμπάς μου λέει "Αν το δεις στην «The Sun», έτσι θάναι". Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Virginia O'Hanlon
115 West Ninety Fifth Street

•    H απάντηση που πήρε από την εφημερίδα:

""

Βιρτζίνια, οι φίλοι σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεασθεί από τον σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο ό,τι βλέπουν. Νομίζουν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό τους το μυαλό. Όλα τα μυαλά Βιρτζίνια, ανεξάρτητα από το αν είναι ενήλικων ή παιδιών, είναι μικρά. Σ' αυτό το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι ένα μικρούτσικο έντομο, ένα μυρμήγκι, όσον αφορά την διάνοιά του, σε σχέση με τον απέραντο κόσμο γύρω του, όπως μετριέται με την έλλογη ικανότητά του να συλλάβει όλη την αλήθεια και τη γνώση. Ναι, Βιρτζίνια! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει!

Υπάρχει όπως σίγουρα υπάρχει η αγάπη και η γενναιοδωρία και η ευλάβεια και ξέρεις ότι σ' αγκαλιάζουν και δίνουν στη ζωή σου ομορφιά και χαρά. Αλίμονο! πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Άι-Βασίλης. Θα ήταν τόσο ζοφερός όσο αν δεν υπήρχαν Βιρτζίνιες. Δεν θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία που κάνει υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα είχαμε χαρά παρά μόνο με τις αισθήσεις και την όραση. Το εξωτερικό φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο θα σβήσει.

Δεν πιστεύεις στον Aϊ-Βασίλη! Μπορεί επίσης να μη πιστεύεις τις νεράιδες. Μπορεί να πείσεις τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων για να πιάσουν τον Άι-Βασίλη, αλλά ακόμη και αν δεν τον δεις να κατεβαίνει, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανένας δεν βλέπει τον Άι-Βασίλη αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο Άι-Βασίλης.

Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν.

Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα που είναι αόρατα και δεν μπορείς να τα δεις στον κόσμο.

Μπορείς να χωρίσεις τα τμήματα μιας παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι αυτό που κάνει το θόρυβο, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο δυνατότερος άνθρωπος, ούτε η συνενωμένη δύναμη των δυνατότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει δεν θα μπορούσαν να το τραβήξουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη, η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα και να δει και να περιγράψει την υπερφυσική ομορφιά και δόξα πίσω της. Είναι όλα πραγματικά; Α, Βιρτζίνια, σ' αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο.

Δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης; Δόξα τω Θεώ ζει και θα ζει για πάντα. Μετά από χιλιάδες χρόνια από τώρα Βιρτζίνια, ίσως 10 φορές 10.000 χρόνια από τώρα, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στην καρδιά των παιδιών.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή