Η εισήγηση του Διευθυντή Δασών Τρικάλων Χρήστου Κουτσονάσιου στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο | trikalanews.gr

Η εισήγηση του Διευθυντή Δασών Τρικάλων Χρήστου Κουτσονάσιου στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο

Οι Δασικές Υπηρεσίες του νομού μας και συγκεκριμένα τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας σε συνεργασία και με την εποπτεία της Δ/νσης Δασών στo πλαίσιo της αρμοδιότητας τους και σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και εγκυκλίων διαταγών και σε ότι αφορά την προστασία των δημόσιων δασικών εδαφών και κατ’ επέκταση κυρίως της προστασίας παρακείμενων οικισμών και υποδομών (δρόμοι – γέφυρες – κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.) σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα κυρίως και εξαιτίας αυτών τη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων προγραμμάτισε – μελέτησε μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων που συνιστάται σε διευθετήσεις ορεινών ρευμάτων με την κατασκευή φραγμάτων, προβόλων, αναδασώσεων κλπ για την συγκράτηση και προστασία των δασικών εδαφών.

Για τα παραπάνω έργα συντάχθηκαν από την Υπηρεσία μας οι σχετικές μελέτες και επιτεύχθηκε η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ μετά από επίμονες – επίπονες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέα της Α.Δ.Θ. και Στ. Ελ. Κυρίας Γερακούδη.

Συγκεκριμένα δημοπρατήθηκαν – υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις και σήμερα υλοποιούνται τα παρακάτω αντιπλημμυρικά έργα:

1. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Τούρνος» στο Δ.Δ. Βαλκάνου Δήμου Πινδέων, προϋπολογισμού 251.319,81 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 30-9-2014

2. Δασοτεχνική διευθέτηση άνω τμήματος κλάδου «Μάνα» συμβάλλοντα Δραμιζιώτη χειμάρρου Πορταϊκού Δ.Δ. Αγ. Προκοπίου Δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 476.193,34 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 30-9-2014

3. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Μπάρες» στο Τ.Δ. Στουρναρέικων Δήμου Πινδέων, προϋπολογισμού 1.386.119,87 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 21-8-2015

Πέραν των παραπάνω η υπηρεσία μας μέσα από τα αρμόδια τεχνικά τμήματα και με το υπάρχον επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Ήδη ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες για τα παρακάτω αντιπλημμυρικά έργα:

1. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Τόσκεσι» Πύρρας Δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 437.000 ευρώ.

2. Αντιπλημμυρική προστασία τμήματος του χειμάρρου «Μουτσιαρίτη» Δ.Ε. Αθαμανίας δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

3. Βελτίωση αποκατάσταση βατότητας δασικών δρόμων πυροπροστα-σίας Δημοσίων Δασών και δασικών εκτάσεων με την κατασκευή τεχνικών για την αντιπλημμυρική θωράκιση κυρίως του Νεραϊδοχωρίου Δήμου Πύλης.

Ολοκληρώνονται δε σύντομα οι μελέτες για τα παρακάτω:

1. Κατασκευή παράλληλων τοίχων μήκους 470m στον χείμαρρο Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας.

2. Κατασκευή παράλληλου τοίχου από σαραζανέτ μήκους 130m για την ενίσχυση προστασίας των πρανών του ρεύματος «Κρανιώτικου» καθώς και του υπάρχοντος επαρχιακού προς οικισμό Κρανιά δρόμου.

Για τα παραπάνω έργα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης σε σχετικά προγράμματα ώστε να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε ότι μετά από εξασφάλιση από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας σχετικής πίστω-σης πραγματοποιήσαμε εργασίες άμεσης επέμβασης τόσο στον χείμαρρο «Μουτσιαρίτη» στην Αθαμανία όσο και στο «Κρανιώτικο» στην Κρανιά με σκοπό την ενίσχυση του βαθμού προστασίας των δασικών εδαφών και των παρακείμενων οικισμών και διαφόρων έργων υποδομής.

Επισημαίνουμε ακόμα ότι χάριν των προσπαθειών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού, της συμβολής της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών φορέων, φέτος στο Νομό μας είχαμε περιορισμένο αριθμό Δασικών Πυρκαγιών, δεν είχαμε εκτεταμένες καταστροφές δασικής βλάστησης που θα είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε μία πρόταση ως υπηρεσία με εμπειρία χρόνων στην μελέτη και κατασκευή ανάλογων αντιπλημμυρικών έργων τόσον κατά το παρελθόν όσον και σήμερα με το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των αρμόδιων Τμημάτων Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων των Δασαρχείων το οποίο δυστυχώς φθίνει χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανανέωση του, ότι είμαστε στη διάθεση των Δήμων κυρίως για συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη σε θέματα τεχνογνωσίας αλλά κυρίως στην εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρευμάτων όταν πρόκειται για κατασκευή από μέρους των, αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να προλαμβάνουμε καταστροφικές συνέπειες σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων κυρίως στον ορεινό όγκο του Νομού μας.
Επιχειρείν

Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.

Δημοφιλέστερα

εκλογές 2019

Οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα και υπόλοιπη

Δευτέρα 10 Μαΐου 2019. Οι ζυμώσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και

-----Μετέωρα----

Μετέωρα για Όλους: «Τα Μετέωρα εγκυμονούν σκάνδαλο μεγαλύτερο

Η Κίνηση Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», τοποθετείται με δελτίο

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Ξεκίνησε κουμπαριές ο Μικέλης Χατζηγάκης

Κουμπάρος στον γάμο του Γιώργου Χριστόπουλου και της Δανάης

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Τρικαλινός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί αύριο, 13 Ιουνίου 2019, στα

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κρύφτηκαν στην Καλαμπάκα οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από τους βράχους των Μετεώρων, σε ξενοδοχείο της Καλαμπάκας

question mark man

4 μνηστήρες για 1 θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα

Εκτός από τα γνωστά ονόματα που έχουν κλειδώσει στο ψηφοδέλτιο

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης