Η εισήγηση του Διευθυντή Δασών Τρικάλων Χρήστου Κουτσονάσιου στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο | trikalanews.gr

Η εισήγηση του Διευθυντή Δασών Τρικάλων Χρήστου Κουτσονάσιου στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο

Οι Δασικές Υπηρεσίες του νομού μας και συγκεκριμένα τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας σε συνεργασία και με την εποπτεία της Δ/νσης Δασών στo πλαίσιo της αρμοδιότητας τους και σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και εγκυκλίων διαταγών και σε ότι αφορά την προστασία των δημόσιων δασικών εδαφών και κατ’ επέκταση κυρίως της προστασίας παρακείμενων οικισμών και υποδομών (δρόμοι – γέφυρες – κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π.) σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα κυρίως και εξαιτίας αυτών τη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων προγραμμάτισε – μελέτησε μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων που συνιστάται σε διευθετήσεις ορεινών ρευμάτων με την κατασκευή φραγμάτων, προβόλων, αναδασώσεων κλπ για την συγκράτηση και προστασία των δασικών εδαφών.

Για τα παραπάνω έργα συντάχθηκαν από την Υπηρεσία μας οι σχετικές μελέτες και επιτεύχθηκε η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ μετά από επίμονες – επίπονες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέα της Α.Δ.Θ. και Στ. Ελ. Κυρίας Γερακούδη.

Συγκεκριμένα δημοπρατήθηκαν – υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις και σήμερα υλοποιούνται τα παρακάτω αντιπλημμυρικά έργα:

1. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Τούρνος» στο Δ.Δ. Βαλκάνου Δήμου Πινδέων, προϋπολογισμού 251.319,81 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 30-9-2014

2. Δασοτεχνική διευθέτηση άνω τμήματος κλάδου «Μάνα» συμβάλλοντα Δραμιζιώτη χειμάρρου Πορταϊκού Δ.Δ. Αγ. Προκοπίου Δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 476.193,34 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 30-9-2014

3. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Μπάρες» στο Τ.Δ. Στουρναρέικων Δήμου Πινδέων, προϋπολογισμού 1.386.119,87 ευρώ και με ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου την 21-8-2015

Πέραν των παραπάνω η υπηρεσία μας μέσα από τα αρμόδια τεχνικά τμήματα και με το υπάρχον επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Ήδη ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες για τα παρακάτω αντιπλημμυρικά έργα:

1. Δασοτεχνική διευθέτηση κλάδου «Τόσκεσι» Πύρρας Δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 437.000 ευρώ.

2. Αντιπλημμυρική προστασία τμήματος του χειμάρρου «Μουτσιαρίτη» Δ.Ε. Αθαμανίας δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

3. Βελτίωση αποκατάσταση βατότητας δασικών δρόμων πυροπροστα-σίας Δημοσίων Δασών και δασικών εκτάσεων με την κατασκευή τεχνικών για την αντιπλημμυρική θωράκιση κυρίως του Νεραϊδοχωρίου Δήμου Πύλης.

Ολοκληρώνονται δε σύντομα οι μελέτες για τα παρακάτω:

1. Κατασκευή παράλληλων τοίχων μήκους 470m στον χείμαρρο Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας.

2. Κατασκευή παράλληλου τοίχου από σαραζανέτ μήκους 130m για την ενίσχυση προστασίας των πρανών του ρεύματος «Κρανιώτικου» καθώς και του υπάρχοντος επαρχιακού προς οικισμό Κρανιά δρόμου.

Για τα παραπάνω έργα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης σε σχετικά προγράμματα ώστε να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε ότι μετά από εξασφάλιση από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας σχετικής πίστω-σης πραγματοποιήσαμε εργασίες άμεσης επέμβασης τόσο στον χείμαρρο «Μουτσιαρίτη» στην Αθαμανία όσο και στο «Κρανιώτικο» στην Κρανιά με σκοπό την ενίσχυση του βαθμού προστασίας των δασικών εδαφών και των παρακείμενων οικισμών και διαφόρων έργων υποδομής.

Επισημαίνουμε ακόμα ότι χάριν των προσπαθειών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού, της συμβολής της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών φορέων, φέτος στο Νομό μας είχαμε περιορισμένο αριθμό Δασικών Πυρκαγιών, δεν είχαμε εκτεταμένες καταστροφές δασικής βλάστησης που θα είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Τέλος θα θέλαμε να κάνουμε μία πρόταση ως υπηρεσία με εμπειρία χρόνων στην μελέτη και κατασκευή ανάλογων αντιπλημμυρικών έργων τόσον κατά το παρελθόν όσον και σήμερα με το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των αρμόδιων Τμημάτων Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων των Δασαρχείων το οποίο δυστυχώς φθίνει χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανανέωση του, ότι είμαστε στη διάθεση των Δήμων κυρίως για συνεργασία με σκοπό την υποστήριξη σε θέματα τεχνογνωσίας αλλά κυρίως στην εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρευμάτων όταν πρόκειται για κατασκευή από μέρους των, αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να προλαμβάνουμε καταστροφικές συνέπειες σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων κυρίως στον ορεινό όγκο του Νομού μας.
Επιχειρείν

koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Οι θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισμού αφορούν όλη την Παθολογία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βελονισμός και οι εφαρμογές του
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!

Δημοφιλέστερα

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο βίντεο

Σε έντονους ρυθμούς ο Μικέλης. Στον αέρα το πρώτο

Το επιτελείο του Μικέλη Χατζηγάκη ετοιμάζεται πυρετωδώς και

----καρέκλα---

Κατά των κατευθυνόμενων ΜΜΕ και των πουλημένων

Δραπέτες του μέσου όρου, ενάντια στους νομιμοποιημένους

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Ο Σπύρος Λούης και η ωραία Ελένη

Στις 10 Απριλίου 1896, ο νερουλάς Σπύρος Λούης από το Μαρούσι,

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής Τρικάλων

Ανακαλύφθηκαν μαρμάρινες επιγραφές στο εργοτάξιο της Συναγωγής

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησαν στο

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Λιώνουν τα σίδερα από τον καύσωνα στα Τρίκαλα

Καύσωνας ικανός να λιώσει και τα σίδερα, επικρατεί αυτή την

Σημαντική προσθήκη στον συνδυασμό Παπαστεργίου

​Σημαντική προσθήκη στον συνδυασμό Παπαστεργίου

Μία εξαιρετικά ποιοτική υποψηφιότητα συστρατεύεται με τον

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης