Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Έρωτας στα Χιόνια και ο ερωτικός Παπαδιαμάντης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο κυρ Αλέξανδρος,  ο κοσμοκαλόγερος.

Άριστος μελετητής της ανθρώπινης ψυχής και των ηθών της εποχής του. Τεχνίτης μεγάλος της αφήγησης. Απαράμιλλη η πένα του, γεμάτη λυρισμό.

Τον ονόμασαν «Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων» και ο μεγάλος Καβάφης τον χαρακτήρισε: «Η κορυφή των κορυφών».

Λιγότερο γνωστός είναι ο χαρακτηρισμός του από τον Ν.Δ Τριανταφυλλόπουλο, ως  «Ο Έρωντας των Γραμμάτων μας».

Υπήρξε όμως ο κοσμοκαλόγερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ερωτικός συγγραφέας; Φυσικά και υπήρξε  και το διήγημα "Ο Έρωτας στα Χιόνια" που γράφτηκε το 1896, δεν είναι το μοναδικό έργο του που το μαρτυράει.

Σε αυτό το διήγημα όμως, ο κοσμοκαλόγερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ως «ερωτικός» κυρ Αλέξανδρος, ενορχηστρώνει το σκληρό και παγωμένο τέλος ενός δυστυχή γέρου, του μπαρμπα-Γιαννιού, αφού πριν, περνάει αριστοτεχνικά την πένα του, από την πορεία της ζωής του, δείχνοντας ότι η «παγωμένη» πορεία ζωής και ο θάνατός του στα χιόνια, ήταν ακριβώς ίδια.
 
Ακούστε την Σαπφώ Νοταρά να διαβάζει το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Έρωτας στα Χιόνια»  και απολαύστε μέσα στην μιζέρια της πολυσύνθετης εποχής που βιώνουμε, το απέριττο της απλότητας που είναι πάντα ταπεινό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες, όπως η καλλιτεχνική συνάντηση του Α. Παπαδιαμάντη με την Σαπφώ Νοταρά και εκείνο το λευκό του χιονιού, δοσμένο από την πένα ενός κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα.
 
"Kαρδιά του χειμώνος. Xριστούγεννα, Άις-Bασίλης, Φώτα.
Kαι αυτός εσηκώνετο το πρωί, έρριπτεν εις τους ώμους την παλιάν πατατούκαν του, το μόνον ρούχον οπού εσώζετο ακόμη από τους προ της ευτυχίας του χρόνους, και κατήρχετο εις την παραθαλάσσιον αγοράν, μορμυρίζων, ενώ κατέβαινεν από το παλαιόν μισογκρεμισμένον σπίτι, με τρόπον ώστε να τον ακούη η γειτόνισσα:
― Σεβτάς είν’ αυτός, δεν είναι τσορβάς… έρωντας είναι, δεν είναι γέρωντας.
Tο έλεγε τόσον συχνά, ώστε όλες οι γειτονοπούλες οπού τον ήκουαν του το εκόλλησαν τέλος ως παρατσούκλι: «O μπαρμπα-Γιαννιός ο Έρωντας".
Διότι δεν ήτο πλέον νέος, ούτε εύμορφος, ούτε άσπρα είχεν. […]"
 
Ο έρωτας στα χιόνια – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  Α΄μέρος: 


Ο έρωτας στα χιόνια – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Β΄μέρος:

 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή