Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​«Power of Love» : Ένα αντι-κοινωνικό πείραμα αντι-ερωτικότητας

(Σκέψεις που με κετέκλυσαν  παρακολουθώντας υψηλής ακροαματικότητας Reality Show)

Η ερωτικότητα ως στοιχείο της προσωπικότητας αποτελεί το ζητούμενο κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης. Η ερωτικότητα μπορεί να έχει ισχύ στη σεξουαλικότητα, αλλά δεν περικλείεται στα στενά όριά της. Δεν εκκινεί με τη σεξουαλική συγκίνηση ούτε εξαφανίζεται μαζί της. Είναι δουλεμένο στυλ, τρόπος και απόφαση ζωής. Δεν καθορίζεται από εξωτερικά ερεθίσματα, δεν ζητά ανταλλάγματα ούτε κινητοποιείται από χρηματικά έπαθλα. Είναι η γοητεία που δεν αναζητά οπαδούς, αλλά που εκφέρεται με τρόπο που καθετί που αγγίζει γίνεται μοναδικό. Η ερωτικότητα  στηρίζεται στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της. Κτίζεται στις απαιτητικές διεργασίες της μοναξιάς, εμπνέεται από το  κάλεσμα της αθέατης ομορφιάς και δομείται στις αποφάσεις που έχουν στόχους μακρινούς. Καλλιεργείται στις επιλογές φίλων και συντροφιών που προάγουν τη δημιουργία σε όλες της τις εκφάνσεις. Η ερωτικότητα δεν αυτοπροστατεύεται από τις βαριεστημένες παρέες της ισοπεδωτικής καλοπέρασης που σπαταλούν χωρίς σεβασμό τον χρόνο μας…

Ερωτικός είσαι πριν γνωρίσεις το πρόσωπο που θα ερωτευθείς. Ερωτικός είσαι ως προς τον τρόπο που ζεις την καθημερινότητα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Ερωτικός στις αποφάσεις, Στους στόχους σου. Στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες σου. Ερωτικός είσαι στις υπερβάσεις σου. Στην άντληση χαράς από αυτά που πάλεψες, από όσα δεν υποχώρησες, από αυτά που δεν συμβιβάστηκες. 

Δεν μπορεί να είναι ερωτικοί παρά μόνο ερωτεύσιμοι ίσως οι πρωταγωνιστές των τηλεπαιχνιδιών, εκείνοι που έχουν ασχοληθεί μόνο με την εξωτερική εικόνα τους χωρίς την ικανότητα επεξεργασίας της ζωής τους. Οι ερωτικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειές τους δίχως να καταθλίβονται και χωρίς να εκτίθενται ( με τη διττή σημασία της λέξης).  Ορκίζονται να τις υπερβούν χωρίς οικονομικό κίνητρο και φθαρτή δόξα.

Στον αντίποδα του ερωτικού ανθρώπου βρίσκεται ο σεξουαλικός άνθρωπος, ο καταναλωτής του έρωτα, αυτός που δεν ενδιαφέρεται για το πρόσωπο του άλλου. Λειτουργεί συλλεκτικά και εκπαιδεύει συνειδητά τον εαυτό του να είναι συνέχεια απών. Μόλις ζοριστεί από μια ευκαιριακή σχέση, αποδρά από τον εαυτό του και από τη σχέση του. Το sex προβεβλημένο σήμερα όσο ποτέ από τα ΜΜΕ είναι το πιο φθηνό εθιστικό. Το πιο φθηνό χαλαρωτικό. Το φαινόμενο «ανθεί» στις πιο χαμηλές κοινωνικές τάξεις αλλά και στις πιο υψηλές. Για διαφορετικούς λόγους, συχνά,  άνθρωποι από τόσο διαφορετικές οικονομικές τάξεις συμπεριφέρονται παρόμοια: δεν ενδιαφέρονται για οτιδήποτε απαιτεί διάθεση του εαυτού τους. 

Καταναλωτική όσο ποτέ σήμερα η στάση των ανθρώπων ως προς τον έρωτα. Άγνωστες λέξεις ο σεβασμός, η φροντίδα, η τρυφερότητα, το νοιάξιμο, οι ρόλοι. Ο άνθρωπος βάσει μιας καταναλωτικής στάσης ανάγει τον άλλον άνθρωπο σε αντικείμενο της ανάγκης του και ουσιαστικά τον χρησιμοποιεί, ενώ τον αγνοεί. Δημιουργεί ανώριμες σχέσεις που καλύπτουν προσωρινά παντοειδείς ανασφάλειες, αλλά που οδηγούν στην αφόρητη μοναξιά και στην επιβεβαίωση της αποτυχίας. 

Το γνωστό σε όλους  υψηλής τηλεθέασης reality show  με αναφορές στη δύναμη του έρωτα και πρωταγωνιστές τα ναρκισσιστικά και με άγνοια κινδύνου νεαρά εμφανίσιμα  πειραματόζωα θυμίζει εντέλει τις επώδυνες περιπτώσεις Alzheimer που εξωτερικά είναι ο δικός σου άνθρωπος, αλλά εσωτερικά εκείνος είναι άδειος κι εσύ γι΄ αυτόν δεν υπάρχεις.

Άνθρωποι χωρίς ISO ερωτικότητας συμμορφώνονται ματαιόδοξα με το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, δίκην καθήκοντος, αλλά η ζωοποιός έκπληξη απουσιάζει από τη ζωή τους: συμμετέχουν με ρόλο, στόχο και πείσμα  να καταφέρουν να ερωτευθούν για να νικήσουν τους αντιπάλους τους που δεν θα τα καταφέρουν εξίσου… Όμως από τη ζωή τους απουσιάζει ο έρωτας  καθώς οι καλουπωμένες εκ προοιμίου επιθυμίες τους καταπιέστηκαν εν αγνοία τους στην προσπάθεια -βάσει ρήτρας- να τηρηθούν οι κανόνες του παιχνιδιού! 

Νοησιαρχικοί, ρομαντικοί και ρεαλιστές θα συμφωνούσαν, φαντάζομαι, πως η ερωτικότητα  συνδυασμένη αποκλειστικά με την επιθυμία για ομορφιά (η οποία πείθει χωρίς επιχειρήματα…) αποτελούν αντίδοτα στην απομόνωση, στην αποξένωση και τον ψυχικό θάνατο. Αιτία χαράς αλλά και ματαίωσης, αιτία απογοήτευσης μα και πληρότητας.

Ο ερωτικός άνθρωπος, ο ερωτικός εαυτός δεν είναι δοσμένος από τη μοίρα, τις συνθήκες και το DNA. Είναι ο εαυτός της υπέρβασης που, επειδή δεν συνθηκολογεί ούτε παραιτείται, διαψεύδει το πεπρωμένο. Η παραίτηση από το να είμαστε ερωτικοί οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή. Όμως η ζωή δεν είναι πρόβα ούτε ριάλιτι που παίζεται στην TV…  

Γιατί η ζωή «παίζεται» αλλού!

Μαρία Αγναντή, φιλόλογος

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή