Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Τί να κάνετε για να πάρετε το άγχος από τα παιδιά σας στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα θα έπρεπε να είναι πηγή χαλάρωσης και χαράς, αφού είναι ευκαιρία να δούμε αγαπημένους ανθρώπους και να γιορτάσουμε. Ωστόσο οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα και οι απαιτήσεις των ημερών μπορεί να προκαλέσουν έντονο στρες στα παιδιά και τους γονείς τους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να απολαύσετε δίχως στρες τις γιορτινές μέρες με τα παιδιά σας.

* Μην αλλάξετε την ρουτίνα του σπιτιού. Τις περισσότερες μέρες προσπαθήστε να τηρήσετε το καθιερωμένο πρόγραμμα ύπνου και διατροφής του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερη αποδιοργάνωση και λιγότερο στρες.

* Φροντίστε τον εαυτό σας. Τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται από την συναισθηματική ευεξία των γονέων τους. Αν εσείς είστε χαλαροί και χωρίς στρες, θα είναι και εκείνα. Και αν τους δείξετε ότι διαχειρίζεστε με επιτυχία το δικό σας στρες, θα μάθουν και εκείνα να κάνουν το ίδιο.

* Να ασχολείστε με ένα θέμα τη φορά. Μην προσπαθείτε να καθαρίσετε το σπίτι, να το διακοσμήσετε ενώ ταυτοχρόνως θα μαγειρεύετε κιόλας. Να τα κάνετε ένα-ένα, ζητώντας μία φορά τη βοήθεια των παιδιών. Αν δεν θέλουν να συμμετάσχουν, δεν πειράζει. Μην τα επικρίνετε. Παρακινήστε τα σε επόμενη ευκαιρία.

* Να κάνετε την προσφορά χριστουγεννιάτικη παράδοση της οικογένειάς σας. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν και τα παιδιά σας να προσφέρουν. Πηγαίνετε, λ.χ., με τα παιδιά τσάντες με τρόφιμα στο πλησιέστερο κοινωνικό παντοπωλείο. Ή ενθαρρύνετε το παιδί να χαρίσει αν θέλει μερικά παιχνίδια του σε ένα ορφανοτροφείο ή ξενώνα φιλοξενίας παιδιών.

Η μοναξιά

* Να θυμάστε ότι πολλά παιδιά και ενήλικες αισθάνονται μοναξιά ή απομόνωση στις γιορτές. Είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε αυτά τα συναισθήματα και να τα συζητάτε ήρεμα. Να ενθαρρύνετε το άτομο που τα νιώθει, να τα εξωτερικεύει. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό για εσάς, τα παιδιά ή άλλους συγγενείς σας.

* Μην ξοδεύετε πολλά σε δώρα. Μην ξετινάζετε τις πιστωτικές κάρτες και μην βγαίνετε εκτός προϋπολογισμού. Να βοηθάτε επίσης το παιδί να κάνει τα δικά του μικρά δώρα σε όσους αγαπά. Η διαδικασία αυτή του διδάσκει πολύτιμα μαθήματα.

* Απολαύστε όλοι μαζί τις γιορτές. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, διότι αν μη τι άλλο οι γιορτές είναι οικογενειακή υπόθεση. Αφιερώστε χρόνο σε παιχνίδια και δραστηριότητες που θα κάνετε όλοι μαζί. Και πηγαίνετε όλοι μαζί επισκέψεις σε συγγενείς, γείτονες και φίλους.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή