Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Σκρέκας Κώστας: Χρειάζονται γενναία κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τα νοικοκυριά

Την ανάγκη προώθησης γενναίων κινήτρων για τη μείωση του ενεργειακού και χρηματοδοτικού κόστους, ώστε να ενισχυθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στη μεταποίηση και τα νοικοκυριά, υπογράμμισε την Τρίτη ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου της A-EnergyForum με τίτλο «Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Σκρέκας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομική ζωή, τονίζοντας ότι επείγει η προώθηση των δράσεων ώστε να μετριαστούν τα αρνητικά αποτελέσματα στις κοινωνίες μας. Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προέχει η μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, η αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεδομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, που είναι ως και διπλάσιο σχεδόν με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και του ασύμφορου κόστους χρηματοδότησης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι απαιτούνται μέτρα όπως συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα που θα τονώσουν τις επενδύσεις, καθώς και η στενή συνεργασία με φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που θα μπορούν να παρέχουν επαρκή ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν σχετικές συζητήσεις με την EIB σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα με αποτελεσματικό τρόπο, χρειάζεται ένα ισχυρό ενεργειακό σύστημα, κάτι που θα είναι αδύνατο αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε ακόμα και στα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία των υποδομών (δικτύων) στον ηλεκτρισμό, παρά τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς ότι υλοποιούνται κάθε χρόνο.

Τα προβλήματα τα ξέρουμε, είπε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε ότι ήδη σχεδιάζονται για την επόμενη μέρα σημαντικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στη μεταποίηση και τα νοικοκυριά. Όπως επισήμανε, κλείνοντας την ομιλία του, οι κοινωνίες που θα σημειώσουν πρόοδο τις επόμενες δεκαετίες θα είναι αυτές που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή