Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας: Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αποφάσεις με θάρρος για να ανατρέψουμε το καταστροφικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πλήρη αποδόμηση της προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και εξωστρέφεια, προχώρησε τη Δευτέρα ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκρέκας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "θα πρέπει να καταδικάσουμε και όλες εκείνες τις πολιτικές συμπεριφορές οι οποίες εκτρέφουν το διχασμό, την πόλωση, δηλητηριάζουν την ψυχή της ελληνικής κοινωνίας. […] όλοι μαζί", προσέθεσε, "θα πρέπει από όποια πλευρά και αν βρίσκονται του δημοκρατικού φάσματος να καταδικάσουμε όλες αυτές τις ενέργειες οι οποίες υποβιβάζουν τη Δημοκρατία και δυστυχώς, υποβιβάζουν και την ίδια μας τη ζωή".

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο έωλο κυβερνητικό αφήγημα περί "ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη", για το οποίο έκανε λόγο νωρίτερα στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε σειρά φορολογικών και άλλων κοινωνικά ανάλγητων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία έπληξαν κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων σε βασικά καθημερινά είδη και τα καύσιμα, της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της μεγάλης μείωσης του επιδόματος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

"Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ, τον ίδιο φόρο πληρώνει ο φτωχός, τον ίδιο και ο πλούσιος"

"Η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη καθημερινής ανάγκης, πιστεύετε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη; Υπάρχει πιο άδικος φόρος από τον ΦΠΑ στα είδη άμεσης ανάγκης της καθημερινότητας του πολίτη; Όχι βέβαια. Γιατί όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ στα μακαρόνια, τον ίδιο φόρο πληρώνει ο φτωχός, τον ίδιο πληρώνει και ο πλούσιος. Όταν αυξάνεις τον φόρο για παράδειγμα στα τσιγάρα, τον ίδιο φόρο πληρώνει ο φτωχός, τον ίδιο φόρο πληρώνει και ο πλούσιος. Όταν φτιάχνεις, λοιπόν, τον ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης, αυτά που το ελληνικό νοικοκυριό έχει ανάγκη για να ζήσει, τότε υπάρχει μεγάλη αδικία, γιατί με τον ίδιο τρόπο επιβαρύνετε τον φτωχό, με τον ίδιο τρόπο επιβαρύνετε και τον πλούσιο" υπογράμμισε.

"Η αύξηση στα καύσιμα για τον νοικοκύρη για να πάει στη δουλειά του το πρωί, είναι δίκαιος φόρος, βάζοντας βενζίνη στο αυτοκίνητό του ή πετρέλαιο; Η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης ήταν δίκαια κοινωνικά φόρος; Πήρατε έναν φόρο, πήρατε μια επιδότηση από τα 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και προκαταβολικά που έδινε η Νέα Δημοκρατία σε εκείνα τα νοικοκυριά που είχαν ανάγκη να ζεστάνουν το νοικοκυριό με έναν τρόπο αξιοπρεπή και τον καταργήσατε, τον φτάσατε σχεδόν κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ" επισήμανε ο κ. Σκρέκας και αναρωτήθηκε: "Η αύξηση στο φόρο εισοδήματος, στα μικρά εισοδήματα, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους είναι κοινωνική δικαιοσύνη; Η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελεί κοινωνικά δίκαιο μέτρο;"

"Αυξήσατε τον ΦΠΑ ακόμα και στο άχυρο"

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σκρέκας στις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. "Άκουσα", είπε, "πολλά στελέχη να μιλάνε για ανάπτυξη με εξωστρέφεια και μάλιστα ότι θα έρθει αυτή η ανάπτυξη με εξωστρέφεια μέσα από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Ρωτώ το εξής: Τι κάνατε για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής; Αυξήσατε τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τον αυξήσατε ακόμη και στο άχυρο και ήρθατε να τον μειώσετε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις δικές μας, μετά από μεγάλο αγώνα. Είχατε βάλει ΦΠΑ 24% ακόμα και στο άχυρο που τρώνε τα ζώα και χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι. Εκεί είχατε φτάσει!

"Να πούμε εσείς, κύριοι συνάδελφοι, που είστε κι από αγροτικό νομό […] ότι αυξήσατε τις εισφορές, ότι αυξήσατε τη φορολογία, ότι αυξήσατε το ενεργειακό κόστος στην αγροτική παραγωγή, καταργώντας την επιδότηση πετρελαίου για να οργώνει ο αγρότης το χωράφι του;" προσέθεσε.

Δεν υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη χωρίς τη ΔΕΗ

Σχολιάζοντας δε τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης περί "εξωστρέφειας", ο κ. Σκρέκας μίλησε για την περίπτωση της επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μην υλοποιηθεί η επένδυση, αλλά και επιπλέον λόγω των κυβερνητικών χειρισμών να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο περί τα 700 εκατ. ευρώ για αποζημίωση. 

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για την καταστροφική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ την τελευταία τετραετία. Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί "αναπτυξιακής στρατηγικής", δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη χωρίς τη ΔΕΗ και με ένα διαλυμένο ενεργειακό σύστημα. "Η ΔΕΗ το 2014, αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα έσοδα και τις προβλέψεις στις επισφάλειες, είχε κέρδη 4 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε -και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα οποία θα  πρέπει να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, λίγες ημέρες πριν το νέο έτος- μπαίνει μέσα 1 εκατομμύριο την ημέρα. Έχει ζημίες 1 εκατομμύριο την ημέρα. Η ΔΕΗ είχε 2,5 δισεκατομμύρια χρηματιστηριακή αξία το 2014 και έχει κάτω από 300 εκατομμύρια σήμερα", είπε.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ακόμα την αμέλεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, αμέλεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το 2020 να λειτουργεί μόνο μία μονάδα έναντι 15 σήμερα. "Η ΔΕΗ το 2020 θα μπορεί να λειτουργεί, με αυτά που έχει κάνει η σημερινή Κυβέρνηση, μόνο ένα εργοστάσιο λιγνιτικό από τα δεκαπέντε που έχει σήμερα. Το 40% το πουλάει και τα υπόλοιπα εργοστάσια του συμπλέγματος του Αγίου Δημητρίου, αλλά και της Καρδιάς θα αναγκαστούν να κλείσουν, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις. Και μόνο ένα εργοστάσιο, μία καμινάδα μόνο από το σύμπλεγμα του Αγίου Δημητρίου θα μπορεί να δουλεύει το 2020" σημείωσε.

Επίσης, υπενθύμισε την οικονομική "αιμορραγία" που προκαλούν στη ΔΕΗ οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ. "Πανηγυρίζετε", ανέφερε, "γιατί δεν δώσατε ούτε ένα υδροηλεκτρικό και υποχρεώνετε τη ΔΕΗ, το σύνολο της υδροηλεκτρικής παραγωγής, να το πουλάει σε δημοπρασίες ενέργειας κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να πηγαίνουν να το παίρνουν οι ιδιώτες και να ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ. Δηλαδή, να αγοράζουν οι ιδιώτες, οι εναλλακτικοί πάροχοι, οι εναλλακτικοί προμηθευτές, ενέργεια από τη ΔΕΗ, κάτω από το κόστος της ΔΕΗ και να πηγαίνουν στη συνέχεια και να κάνουν τους καλούς στους πελάτες της ΔΕΗ. Κι εσείς πανηγυρίζετε ότι αυτό είναι καλό σχέδιο."

"Το μόνο που κάνατε είναι να εγκαινιάσετε τρία μεγάλα έργα"

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα είναι να εγκαινιάσει τρία μεγάλα έργα. Σε όλα τα έργα σημείωσε μεγάλες καθυστερήσεις με σημαντικό οικονομικό κόστος για τους Έλληνες πολίτες, ενώ στα δύο εξ αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά της υλοποίησης τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

"Πρώτον, τον ΤΑΠ, τον οποίον καταψηφίσατε όταν ήσασταν Αντιπολίτευση, τον αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη, που εσείς είχατε καταψηφίσει και αντιδρούσατε. Πανηγυρίσατε και πήγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και τον εγκαινίασε.

Δεύτερον, την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τις Κυκλάδες. Δεν σας έχουν ενημερώσει, κύριε Υπουργέ, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά αυτής ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ήταν κακή αυτή η διασύνδεση για περιβαλλοντικούς κι άλλους λόγους, λέγανε. Πανηγυρίσατε βέβαια. Πανηγυρικά εγκαινιάσατε μετά από καθυστέρηση της ολοκλήρωσης πάνω από ενάμιση χρόνο, που κόστισε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ μέσω των ΥΚΟ στους Έλληνες πολίτες.

Τρίτον, εγκαινιάσατε και την ολοκλήρωση της Ρεβυθούσας, ένα έργο που πάλι είχε ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας και επί ημερών σας απλά καθυστέρησε να ολοκληρωθεί πάνω από δύο χρόνια."

Και ο κ. Σκρέκας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει μπροστά της ένα σκληρό έργο για να καταφέρει να ανατρέψει όσα αρνητικά προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε η πατρίδα μας να μπορέσει να αναπνεύσει.

"Άρα, δεν πρέπει να πανηγυρίζετε για τίποτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτά που έχετε κάνει τέσσερα χρόνια είναι πολύ άσχημα πράγματα, το έχει καταλάβει ο κόσμος. Κάποιοι βέβαια δεν το καταλαβαίνουν αυτό, κύριε Πρόεδρε, και χαμογελάνε. Παρόλο που προέρχονται από αγροτικούς νομούς, νομίζουν ότι έχουν σώσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλον τον εργαζόμενο κόσμο, είτε αυτός είναι στον δημόσιο τομέα, είτε αλλού, καθώς και τους συνταξιούχους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως ό,τι έχετε κάνει θέλει σκληρή δουλειά την επόμενη μέρα και πολιτικές αποφάσεις με θάρρος, για να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε. Αυτά ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα τα κάνει και εσείς θα παρακολουθείτε από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης" κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή