Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Τρικαλινός στο DNA, φαίνεται πως πέρασε την τεχνητή νοημοσύνη στο επόμενο επίπεδο. Όχι μόνο καταργούνται οι ουρές, αλλά πλέον καταργείται και ο χρόνος. Μπαίνεις πριν μπεις. Δηλώνεσαι πριν σε καλέσουν. Είσαι μέσα, γιατί… είσαι δικός μας.
Και κάπου εκεί αρχίζει το ψηφιακό θαύμα. Ή η ψηφιακή φαρσοκωμωδία – εξαρτάται από ποια πλευρά της πλατφόρμας βρίσκεσαι.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος», η ΔΥΠΑ άνοιξε αιφνιδιαστικά την πλατφόρμα για αιτήσεις σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων, ύψους 103 εκατομμυρίων ευρώ, στις 15:27 το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιουλίου. Χωρίς ανακοίνωση. Χωρίς καμπάνια. Χωρίς τίποτα. Απλά… άνοιξε. Για λίγο. Μόλις 45 λεπτά. Στις 16:12, είχε ήδη κλείσει. Αιτήσεις; 43.000. Τόσες πολλές, σε τόσο λίγο. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς: περίπου 1.000 αιτήσεις ανά λεπτό.
Αλλά το πραγματικό θαύμα είναι αλλού: 1.350 αιτήσεις είχαν ήδη καταχωρηθεί πριν καν ανοίξει επίσημα η πλατφόρμα. Το μέλλον, κυρίες και κύριοι, δεν περιμένει. Το μέλλον μπαίνει πρώτο στη σειρά. Το μέλλον έχει insiders.
Πληροφορικοί στα social media χτυπούν καμπανάκι, καμία πιθανότητα να προλάβει κανείς με φυσιολογικούς ρυθμούς να μπει, να συμπληρώσει, να υποβάλει. Εκτός κι αν είναι προφήτης. Ή είχε το σωστό link την κατάλληλη ώρα.
Ορισμένα ΚΕΚ διαφήμιζαν το πρόγραμμα ως «Επιταγή 2.250 ευρώ». Σαν να λέμε, μπόνους για όσους έχουν τον σωστό πάροχο. Για τους υπόλοιπους; Next time. Αν υπάρξει.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εποπτεύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξει τι συμβαίνει πίσω από τις γραμμές κώδικα. Γιατί τα συστήματα δουλεύουν άψογα, μόνο για λίγους. Και το fair play είναι το πρώτο που χάνεται στα gigabyte.
Η δεύτερη ανακοίνωση της πρόσκλησης – ναι, υπήρξαν δύο εκδόσεις της ίδιας πρόσκλησης μέσα στην ίδια ημέρα – προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Η κατανομή ωρών σε εκπαιδευτικά αντικείμενα τροποποιήθηκε χωρίς θεσμική διαδικασία. Άλλα γράφτηκαν στο ΦΕΚ, άλλα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια. Δηλαδή, τροποποίηση δημόσιου εγγράφου εκ των υστέρων. Εδώ δεν έχουμε μόνο τεχνολογική καινοτομία, έχουμε και νομική ακροβασία.
Αν όλα αυτά ακούγονται εξοργιστικά, κρατήστε αυτό: η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το πρόγραμμα μέσω του NextGenerationEU. Δηλαδή, πληρώνουμε εμείς. Όλοι μας. Και κάποιοι είναι πάντα μέσα πρώτοι. Γιατί πολύ απλά, ξέρουν. Γιατί κάποιος τους είπε. Γιατί έτσι.
Το «θαύμα» λοιπόν έγινε. Με 1.350 αιτήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα. Με 43.000 αιτήσεις μέσα σε 45 λεπτά. Με καμία επίσημη ανακοίνωση. Με δύο εκδόσεις πρόσκλησης. Με τροποποιήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο γόνατο.
Κι όλα αυτά, υπό το βλέμμα ενός Τρικαλινού υπουργού που υπόσχεται ψηφιακή δικαιοσύνη, πρόσβαση για όλους και διαφάνεια. Ίσως να ήρθε η ώρα να του δείξουμε αυτή την είδηση. Ίσως, λέμε…
Μέχρι τότε, να θυμόμαστε: στο νέο ψηφιακό δημόσιο, αν δεν είσαι πρώτος… μάλλον δεν είσαι καν μέσα.