Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

​Μελέτη: Το κοινωνικό φαινόμενο της υπογεννητικότητας

   Η Ελλάδα είναι σε μία ακόμη λίστα όπου εκφράζεται το γεγονός της υπογεννητικότητας και τη αδυναμία των χωρών να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, η οικονομική κρίση και η απουσία ουσιωδών υποδομών οδηγούν στην ανεργία ή στην μερική απασχόληση οπότε και στα χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα των ζευγαριών να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πιέσεις, δυνατότητα η οποία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την επιθυμία τεκνοποίησης. Έτσι, τα ποσοστά της υπογεννητικότητας αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια ενώ επίσης αύξηση παρατηρείται στον πληθυσμό των ηλικιωμένων καθιστώντας τη χώρα μας ‘’γερασμένη’’ όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς και παγιώνοντας ένα μοντέλο μη αναλογικό που ‘’χαλάει’’ τις απαραίτητες ισορροπίες που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

   Όπως αναφέρεται στη διεθνή επιστημονική μελέτη «Global Burden Disease»  η οποία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση "Lancet", τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ο πληθυσμός τους σταθερά μειώνεται. Στην ίδια κατηγορία είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Γεωργία, η Ιαπωνία, η Κούβα αλλά και η Κύπρος που κρατάει δυστυχώς τα αρνητικά "σκήπτρα"  με γέννηση κατά μέσο όρο μόνο ενός παιδιού από κάθε γυναίκα!

   Η γεννητικότητα στον κόσμο εμφανίζει σταδιακή μείωση μετά το 1950. Ωστόσο, σε 104 χώρες η γεννητικότητα αυξάνει διαχρονικά με πρωταθλητή γεννήσεων την αφρικανική χώρα του Νίγηρα, όπου μια γυναίκα γεννάει κατά μέσο όρο 7 παιδιά. Ακολουθούν το Τσαντ (6,7), η Σομαλία (6,1), το Μάλι (6) και το Αφγανιστάν (6).

    Προσδόκιμο ζωής

   Όσον αφορά το μέσο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, μεταξύ του 1950 και του 2017 αυξήθηκε από τα 48,1 στα 70,5 χρόνια για τους άνδρες και από τα 52,9 στα 75,6 χρόνια για τις γυναίκες.

   Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες σχεδόν παντού στον κόσμο με το μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής να κατέχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης (74,2 έτη), της Ιαπωνίας (73,1) και της Ισπανίας (72,1), ενώ το μικρότερο η Κεντρο-Αφρικανική Δημοκρατία  με μόλις 44,8 έτη ζωής.

   Η κατάσταση στην Ελλάδα

   Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι 83,6 έτη για τις γυναίκες και 78,4 έτη για τους άνδρες.

   Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 197%, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάσθηκε, από 2,6 δισεκατομμύρια το 1950 σε 7,6 δισεκατομμύρια το 2017. Η μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού μεταξύ 2007-2017 ήταν 87,2 εκατομμύρια, έναντι αύξησης 81,5 εκατομμυρίων μεταξύ 1997-2007.

   Το 1950 οι ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος αποτελούσαν το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 2017 μόνο το 14%. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πέρυσι ήταν η Κίνα (1,41 δισεκατομμύρια), η Ινδία (1,38 δισεκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (324,84 εκατομμύρια).

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή