Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δυνατότητα ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων για έγγαμα ζευγάρια και πόσα γλιτώνουν

   Κατατέθηκε την Τρίτη (04/12) στη Βουλή διάταξη για την παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

   Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων μαζί με δεκάδες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.

   Με την παροχή της δυνατότητας στα ζευγάρια να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ουσιαστικά, δίνεται διέξοδος σε πολλούς προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα που έχουν να κάνουν μεοφειλές του ενός συζύγου προς το Δημόσιο, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος». 

   Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι από τη φορολογική δήλωση του 2019 τα ζευγάρια μπορούν να μην υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

   Για να γίνει αυτό αρκεί ο ένας από τους συζύγους να υποβάλλει το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου δήλωση για την πρόθεσή του να υποβάλει ατομική δήλωση.

   Η δήλωση δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο. Στην περίπτωση που υποβληθούν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, κάθε σύζυγος «χρεώνεται» το τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που του αναλογεί με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Έτσι, στην περίπτωση συνιδιοκτησίας 50%-50% σε κατοικία και ΙΧ το σχετικό τεκμήριο μοιράζεται στους δύο συζύγους.

   Επιπλέον, κάθε σύζυγος θα χρεώνεται το τεκμήριο ελάχιστης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης.

   Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν, στην περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, το σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματά τους είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα.

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή