Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ένα σημαντικό γεγονός που θα γίνει στις 8 Ιουλίου

Την Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019, στην 15η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, θα γίνει η επίσημη τελετή τοποθέτησης και τα αποκαλυπτήρια του 2.5 μέτρων ύψους Ιωνικού Κίονα –  από τον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου – στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στο Μόναχο (τοπική ώρα 5 το απόγευμα).

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο οποίος δίδασκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου και έζησε στο Μόναχο από το 1924 μέχρι το 1950 όπου έφυγε από την ζωή, είναι ο Έλληνας επιστήμονας που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής, φίλος και συνεργάτης του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η συνεισφορά του ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης,  υπήρξε σημαντικότατη. 

Ο εξέχον Έλληνας Μαθηματικός, έδωσε τον Δεκέμβριο του 1949, την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο και πέθανε, δυο μήνες αργότερα. Η σορός του ενταφιάστηκε στο  Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου.

Η νόμιμη κληρονόμος, δισέγγονή του λαμπρού  Έλληνα επιστήμονα,  κ. Δέσποινα Σκουτάρη, με αφορμή την επικείμενη λήξη του μακροχρονίου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου στο Κοιμητήριο Waldfriedhof  από τον Δήμο Μονάχου, αποφάσισε, να ανταποκριθεί στην πρόταση, να μεταφερθεί ο Ιωνικός Κίονας και να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Μονάχου.

Ο ύψους 2,5 μέτρων Ιωνικός Κίονας, στον οποίο είναι χαραγμένα τα ονόματα  του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, της συζύγου του Ευφροσύνης και του γιού  του Στέφανου, θα μείνει στην αυλή του Ορθόδοξου Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, για να θυμίζει στις επόμενες  γενιές την μεγάλη επιστημονική μορφή του Έλληνα Μαθηματικού που απέκτησε με το έργο του, όχι μόνο Παγκόσμια αναγνώριση, αλλά  και την αναγνώριση του θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας, βραβευμένου με Νόμπελ Φυσικής το 1929, Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Μητρόπολης Γερμανία και τους συνεργαζόμενους Φορείς και Συλλόγους του Μονάχου: Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, Ελληνική Ακαδημία Μονάχου, Θρακικός Σύλλογος Μονάχου, Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, Ίδρυμα Παλλάδιον, Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου, Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή».
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή