Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά την σωματική και ψυχική υγεία

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου. Κάθε χρόνο ο εορτασμός οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα επείγον περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι η «Ατμοσφαιρική ρύπανση».

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δεκαετίες  για την ατμοσφαιρική ρύπανση που ευθύνεται για την μέση αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντάς την ως τον κατεξοχήν κίνδυνο που απειλεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι το 23% των θανάτων παγκοσμίως, προκαλούνται από αιτίες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Νέα επιστημονική έκθεση  27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και η Ακαδημία Αθηνών, επισημαίνει ότι η συνεχώς επιβαρυνόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση, απειλεί σοβαρά την σωματική και ψυχική υγεία και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων προς το περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι που επισημαίνει η επιστημονική έκθεση, περιλαμβάνουν από την μετάδοση λοιμωδών νόσων μέσω των κουνουπιών όσο η μέση θερμοκρασία θα ανεβαίνει και θα επεκτείνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών-φορέων, μέχρι την εμφάνιση ή επιδείνωση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, διαταραχές άγχους και κατάχρηση ουσιών.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι χρονίως πάσχοντες , αποτελούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες, αναφέρουν επίσης  και τα ήδη γνωστά οφέλη από την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την αποφυγή ακραίων καιρικών φαινομένων, πλημμυρών και ξηρασίας, σημειώνοντας επίσης, τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γεωργικές καλλιέργειες στην Μεσόγειο, περιοχή που πλήττεται και θα  πληγεί περισσότερο αν επιβαρυνθεί  η υπερθέρμανση του πλανήτη.
 

  •  «Φορολογείστε τη ρύπανση, όχι τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» 

Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο ίδιο κλίμα με την έκκληση και προτροπές των επιστημόνων προς την διεθνή κοινότητα και τις κυβερνήσεις για σύνεση και πολιτική βούληση για την προστασία του πλανήτη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τονίζει μεταξύ άλλων:
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας. Πρέπει να κερδίσουμε. Και μπορούμε. Υπάρχουν λύσεις. Φορολογείστε τη ρύπανση, όχι τους ανθρώπους. Σταματήστε την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων. Σταματήστε να χτίζετε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους».

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει επίσης: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή».

Δείτε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=PnoAZId2a78

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή