Η περίφημη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα ! | trikalanews.gr

Η περίφημη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα !

Θεωρίες συνομωσίας (στον κόλπο της Βουλιαγμένης)

Η επικείμενη συνεδρίαση της περίφημης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα, που θα διεξαχθεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης από 14 έως 17 Μαΐου, έχει αρχίσει να εξάπτει τη φαντασία και να δίνει υλικό για νέα σενάρια σε όσους αρέσκονται σε θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας. Και μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν η ύπαρξη και η δράση της λέσχης αυτής συνοδεύονταν από ισχυρές δόσεις μυστηρίου, κυρίως επειδή οι συνεδριάσεις της γίνονται μακριά από κάθε φως δημοσιότητας και κατά το παρελθόν μέλη της είχαν «προαναγγείλει» σημαντικές εξελίξεις διεθνούς ενδιαφέροντος.

Οι «Τimes» του Λονδίνου το 1977 είχαν γράψει ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι «μια κλίκα των πλουσιότερων, των οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της Δύσης, που συναντούνται μυστικά για να σχεδιάσουν τα γεγονότα, τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν ότι συμβαίνουν δήθεν τυχαία». Με τα χρόνια όμως, η Λέσχη, όπως σημειώνουν σοβαροί μελετητές της ιστορίας, διατήρησε περισσότερο τη φήμη της και έχασε αρκετή από την «ουσία» της. Δηλαδή, την ανάλυση των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων ανά την υφήλιο και τη δυνατότητα να κάνει σωστές και έγκυρες προβλέψεις για τις εξελίξεις.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από άλλα think tank στην Ευρώπη και την Αμερική που έχουν πιο σύγχρονη μεθοδολογία, λιγότερο μυστικισμό και οι εκθέσεις τους έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των παγκόσμιων στρατηγικών. Οταν δημιουργήθηκε βεβαίως η Λέσχη το 1954, είχε ένα ισχυρότατο κύρος λόγω των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν αλλά και των διεθνών συνθηκών που επικρατούσαν. Δεν άργησε να πάρει τον χαρακτηρισμό της «παγκόσμιας κυβέρνησης», καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει λίγα χρόνια νωρίτερα και η Δύση που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον «κομμουννιστικό κίνδυνο» αναζητούσε «φωτισμένες κεφαλές» για να εγκαθιδρύσουν το νέο πολιτικό και οικονομικό status quo στον πλανήτη. Σύμφωνα με έγγραφο του 1989, «η Λέσχη αναπτύχθηκε λόγω του ενδιαφέροντος πολλών ηγετικών προσωπικοτήτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για μια πιο στενή συνεργασία της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής σε θέματα υψίστης σημασίας».

Κάπως έτσι εδραιώθηκε και η εντύπωση ότι ο κόσμος κυβερνάται από εντελώς διαφορετικά πρόσωπα από αυτά που φαντάζονται οι απλοί πολίτες. Και πολλά από τα πρόσωπα αυτά συμμετείχαν κάθε χρόνο στις συνεδριάσεις της Λέσχης. Βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες, καγκελάριοι, πρωθυπουργοί, στρατιωτικοί ηγέτες κυριαρχούσαν στις συναντήσεις των πρώτων δεκαετιών, αλλά με την πάροδο των ετών πέρασαν σε πρώτο πλάνο οι διεθνείς τραπεζίτες, οι μεγαλοβιομήχανοι και επιχειρηματίες, καθώς και οι γκουρού της οικονομικής σκέψης.

Από τον Μάιο του 1954, που έγινε (με πρόεδρο τον πρίγκιπα Μπέρνχαρντ) η πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής και οικονομικής ελίτ εκείνης της εποχής στο Οόστερμπικ της Ολλανδίας σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο (από το οποίο πήρε η Λέσχη και το όνομά της), πολλά παγκόσμια γεγονότα συνδέθηκαν με την ύπαρξή της. Οι ανατροπές καθεστώτων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ακόμη και η ιδέα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινής οικονομικής αγοράς εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά.

Στις διασκέψεις της Μπίλντερμπεργκ έχουν παραβρεθεί τα τελευταία χρόνια και σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως ο Ρομάνο Πρόντι ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Πέρι, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στάνλεϊ Φίσερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Xένρι Κίσινγκερ, ο πρόεδρος της Chase Manhattan Bank Nτέιβιντ Pοκφέλερ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Tζέιμς Oύλφενσον, ο μεγαλοχρηματιστής Tζορτζ Σόρος, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Xαβιέ Σολάνα, καθώς και ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι μεγάλων εντύπων από διάφορες χώρες. Κάθε χρονιά η συνεδρίαση γίνεται και σε διαφορετική χώρα με τη συμμετοχή εκατόν είκοσι μελών, εκ των οποίων τα δύο τρία καλούνται από την Ευρώπη και το ένα τρίτο από τη Βόρεια Αμερική.

Πέρυσι, η Λέσχη συνεδρίασε στην Κωνσταντινούπολη και, όπως λέγεται, επελέγη φέτος η Αθήνα για λόγους ισορροπίας, ενώ η προηγούμενη φορά που η χώρα μας «φιλοξένησε» τη διάσκεψή της ήταν τον Απρίλιο του 1993. Η συνάντηση έγινε στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και είχε βασικό θέμα τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μία εβδομάδα αργότερα, έγινε στον ίδιο χώρο η διεθνής διάσκεψη για το Γιουγκοσλαβικό και οι λάτρεις των σεναρίων συνωμοσίας τα συνδέουν όλα αυτά μεταξύ τους, όπως και με τις εξελίξεις που ακολούθησαν στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς στις συνεδριάσεις της Λέσχης έχουν πάρει μέρος κατά καιρούς εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανοι, όπως οι Γ. Λιβανός, Γ. Λύρας, Γ. Δαβίδ, Κ. Καρράς, Στ. Αργυρός, Γ. Κωστόπουλος, Γ. Χατζηελευθεριάδης, Θ. Παπαλεξόπουλος, ενώ από πολιτικούς προσκαλούνται κατά κανόνα πρόσωπα που στη δεδομένη συγκυρία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ετσι, στο παρελθόν είχαν κληθεί οι Ευάγγ. Αβέρωφ, Γ. Πεσμαζόγλου, στη συνέχεια στελέχη που διατέλεσαν υπουργοί και από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως οι Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γεράσιμος Αρσένης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Στέφανος Μάνος, Γιάννος Κρανιδιώτης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης. Επίσης, προσωπικότητες όπως ο εθνικός ombudsman Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής Θεόδωρος Κουλουμπής και οι καθηγητές Θ. Βερέμης και Λ. Τσούκαλης, ενώ ο μόνος Ελληνας δημοσιογράφος που έχει λάβει μέρος μέχρι στιγμής είναι ο Αλέξης Παπαχελάς.

Τα τελευταία χρόνια, στις συνεδριάσεις της Λέσχης έχουν κληθεί ο Κ. Καραμανλής (πριν γίνει πρωθυπουργός), ο Γ. Παπανδρέου, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντ. Σαμαράς, ο Γ. Αλογοσκούφης, όταν έγινε υπουργός Οικονομίας, και η Αννα Διαμαντοπούλου την περίοδο που διετέλεσε επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένεται να λάβουν μέρος και στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης, που θα γίνει στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, κατά τα ειωθότα. Οπως κατά τα ειωθότα οι συμμετέχοντες δεν αναμένεται να «βγάλουν» προς τα έξω οτιδήποτε από αυτά που θα ακούσουν ή θα συζητήσουν, όσο σημαντικά κι αν είναι (ή δεν είναι)...

πηγη .espressonews.gr
Επιχειρείν

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

Καυσόξυλα Κάρβουνα Κολίτσας

37 χρόνια εμπειρίας, συνέπειας, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης «μετράει» η επιχείρηση Κολίτσας Δημήτριος: από το 1979 έως σήμερα.
Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Γρηγόριος Τσακμάκης MD Χειρουργός Ουρολόγος

Ο ιατρός είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Lifting προσώπου – Αισθητικός βελονισμός

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικός Παθολόγος
Αρτηριακή Υπέρταση
Θέματα Παχυσαρκίας
ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών και όχι μόνο, ξεκίνησε από τα Τρίκαλα.
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.

Δημοφιλέστερα

«Ο  Παρθένης είδε ότι χάνει τη μάχη και κάλεσε σύσκεψη»

Χωρίς διαύγεια κομμένες σε μόνιμη υπάλληλο δαπάνες διοίκησης

Σειρά αποφάσεων του Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων,

O Πολάκης φοβάται τα Τρίκαλα!

O Πολάκης φοβάται τα Τρίκαλα!

Όλα τελικά έχουν την εξήγησή τους! Έτσι και ότι αφορά την

-----Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων-----

Η Νέα Δημοκρατία και το Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων

Η Νέα Δημοκρατία και η ΔΑΚΕ Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Τρικάλων,

«Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη – Πουλιανίτη

​«Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη –

Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινιά Κοντογιάννη –

γέφυρα του Ληθαίου 133 χρόνια μετά

Ο 23χρονος Τρικαλινός που ανέδειξε την υπεραιωνόβια γέφυρα του

Επέζησε από τους πολέμους, είναι όμορφη, θαυμαστή, μοναδική στο

​Σύλληψη πρώην εργολάβου στα Τρίκαλα

​Σύλληψη πρώην εργολάβου στα Τρίκαλα

Για κλοπή ρεύματος συνελήφθη σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι στα

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης