Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καθαρισμός- συντήρηση καυστήρα : Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Καθώς πλησιάζουμε προς το χειμώνα, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ψάχνουν τον κατάλληλο τεχνικό για συντήρηση καυστήρα. Το σύστημα θέρμανσης είναι ένα από τα πιο απαραίτητα συστήματα ενός κτιρίου. Με τη συντήρηση επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση του συστήματος θέρμανσης καθώς και η εξοικονόμηση καυσίμου.Η συντήρηση καυστήρα είναι ουσιαστικά ο καθαρισμός του λέβητα, που εξασφαλίζει τη καλύτερη λειτουργία του και σας απαλλάσει από περιττά έξοδα για βλάβες ή έξοδα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου.

Για ποιό λόγο πρέπει να γίνεται συντήρηση καυστήρα;

Η συντήρηση καυστήρα είναι απαραίτητο να γίνεται καθώς έτσι καθαρίζεται ο καυστήρας και μειώνονται οι πιθανότητες βλάβης. Ο καυστήρας κατά τη χρήση  μαζεύει ρύπους και υπολείμματα τα οποία εμποδίζουν την ομαλή και οικονομική λειτουργία του. Παράλληλα, με τη συντήρηση μειώνεται η δαπάνη ενέργειας ενώ η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 50%, αφού με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη απόδοση του. Στα πλαίσια της συντήρησης  βελτιώνεται σημαντικά η απόδοση του καυστήρα καθώς και η αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου, αφού έτσι αποφεύγετε η διάβρωση και εξασφαλίζεται η μακροχρόνια λειτουργία του. Τέλος, με τη καύση του πετρελαίου εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα καυσαέρια τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον.Με τον καθαρισμό του καυστήρα, μειώνεται σημαντικά η εκπομπή καυσαερίων που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τι πρέπει να προσέξω;

1. Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσετε για την έγκαιρη συντήρηση προκειμένου να προστατέψετε το λέβητα σας από τη φθορά και τη διάβρωση. Η κατάλληλη περίοδος να γίνει συντήρηση καυστήρα είναι είναι στο τέλος της χειμερινής περιόδου, περίπου τον Απρίλιο, τότε δηλαδή που σταματάτε να κάνετε χρήση του συστήματος θέρμανσης. Έτσι, αποφεύγετε τυχόν βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν από τα κατάλοιπα καύσης.
2. Επίσης, η συντήρηση πρέπει να γίνεται πάντα από επαγγελματία τεχνικό, με σκοπό να διασφαλίσει τη ποιότητα λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης.Γι αυτο το λόγο καλό θα ήταν να ζητάτε από τον επαγγελματία την άδεια του κατά την επίσκεψη.
3. Ο τεχνικός που αναλαμβάνει το καθαρισμό του λέβητα είναι υποχρεωμένος να σας δώσει φύλλο ελέγχου καύσης μετά από κάθε συντήρηση καθώς και να σημειώνει στο ημερολόγιο του λεβητοστασίου για την κάθε ενέργεια που έκανε στην εγκατάσταση.
4. Σε περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης είναι καινούργιο, ο εγκαταστάτης πρέπει να εκδόσει πιστοποιητικό εγκατάστασης, το οποίο επιβεβαιώνει οτι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας.

Πώς γίνεται η συντήρηση καυστήρα;

Για να είστε σίγουροι οτι η συντήρηση θα έχει τα σωστά αποτελέσματα, πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία εγκαταστάτη και συντηρητή καυστήρων, που να μπορεί να σας διαβεβαιώσει για τη τήρηση των κατασκευαστικών προδιαγραφών, καθώς πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία.Ο τεχνικός με μια επίσκεψη στο χώρο όπου βρίσκεται ο λέβητας θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και τους κατάλληλους ελέγχους και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών θα προχωρήσει στις ακόλουθες διαδικασίες:
1. Καθαρισμός στο λέβητα και στη δεξαμενή του πετρελαίου
2. Ρύθμιση του θερμοστάτη
3. Έλεγχος στο φίλτρο,στο όργανο για την αυτόματη πλήρωση, στο δοχείο διαστολής καθώς και στο κυκλοφορητή
4. Ρύθμιση για τη σωστή αναλογία πετρελαίου-αέρα
5. Εξαέρωση του καυστήρα
6. Έλεγχος καυσαερίων και διαρροών

Πώς γίνεται ο καθαρισμός καυστήρα πετρελαίου;

Η διαδικασία για τον καθαρισμό του καυστήρα πετρελαίου περιλαμβάνει τον καθαρισμό δεξαμενής πετρελαίου και τον καθαρισμό των εξαρτημάτων που περιέχει ο καυστήρας π.χ. Το φίλτρο. Ο τεχνικός αδειάζει τη δεξαμενή, στη συνέχεια καθαρίζει τη δεξαμενή και τα εξαρτήματα της και μετά τη γεμίζει ξανά.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός του λέβητα;

Υπάρχουν 2 είδη καθαρισμού λέβητα πετρελαίου:
1. Ξηρός καθαρισμός:Συντελεί στο καθαρισμό των υπολειμμάτων της καύσης, στο εσωτερικό του λέβητα και των εξαρτημάτων του. Γίνεται με ειδικές για τον καθαρισμό βούρτσες και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.
2. Χημικός καθαρισμός: Χρησιμεύει στην απομάκρυνση των αλάτων νερού από το εσωτερικό του λεβητα. Δεν συστήνεται η συχνή χρήση του  αφού πρόκειται για έναν αρκετά ισχυρό καθαρισμό, ο οποίος γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από έμπειρο επαγγελματία.

Πώς μπορώ να ελέγξω την απόδοση του λέβητα;

Η καύση ελέγχεται με ειδικά  όργανα, τα οποία πρέπει να διαθέτει κάθε επαγγελματίας που αναλαμβάνει τη συντήρηση καυστήρα. Με τη χρήση των συγκεκριμένων οργάνων κάνει έλεγχο και ανάλυση των καυσαερίων που εκπέμπονται. Μετρά για παράδειγμα την αναλογία οξυγόνου- διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία των καυσαερίων και τη θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του λέβητα.
Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση καυστήρα;
Οι επαγγελματίες συντηρητές καυστήρων συνιστούν να γίνεται καθαρισμός στον καυστήρα τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια του έτους. Αν παραμεληθεί υπάρχει πιθανότητα βλάβης. Η συντήρηση καυστήρα πρέπει ιδανικά να γίνεται στο τέλος ή στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Έτσι, εμποδίζεται η φθορά από τα υπολείμματα καύσης πετρελαίου που έχουν μείνει από την περίοδο χρήσης του συστήματος θέρμανσης.

Ποιο το κόστος για συντήρηση καυστήρα;

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να κάνετε καθαρισμό στον καυστήρα σας, τότε σίγουρα θα σκέφτεστε πόσο μπορεί να σας κοστίσει. Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε οτι το κόστος δεν είναι σταθερή τιμή αλλα εξαρτάται από το πόσες χιλιάδες θερμίδες είναι ο καυστήρας και σε τι κατάσταση βρίσκετε.
Για ποιό λόγο να επιλέξω το myConstructor.gr για συντήρηση καυστήρα;
Στον κατάλογο των επαγγελματιών μας θα βρείτε διαπιστευμένους  συντηρητές καυστήρων οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν υπεύθυνα το καθαρισμό του καυστήρα σας, να σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για την καλύτερη χρήση του και να εκδώσουν το φύλλο ελέγχου καύσης. Οι συνεργάτες μας διαθέτουν εμπειρία και κατάλληλες τεχνικές γνώσεις ώστε να κάνουν τη συντήρηση με το καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη απόδοση του καυστήρα σας.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή