Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Καθαρισμός Τζακιού: Γιατί πρέπει να δώσετε σημασία;

Ο χειμώνας έφτασε και αυτό σημαίνει ότι οι τυχεροί που έχουν λειτουργικά τζάκια αρχίζουν να τα ανάβουν. Κατά συνέπεια, μυρίζει κάπνα ή σκόνη το σπίτι. Γνωρίζετε όμως ότι ένας σωστός καθαρισμός τζακιού σας απαλλάσσει από τέτοια προβλήματα;

Από ποιον πραγματοποιείται ο καθαρισμός τζακιού;

Ο κατάλληλος και συχνός καθαρισμός τζακιού πρέπει να αναλαμβάνεται όμως από επαγγελματίες καθώς ο καθαρισμός από έναν ανειδίκευτο μπορεί να σας κάνει το σπίτι χάλια ή ακόμα και να προκαλέσει τραυματισμούς. Οι τεχνικοί που ασχολούνται χρόνια με αυτό γνωρίζουν πολύ καλά την διαδικασία και τους κινδύνους. Κατά συνέπεια, γνωρίζουν τι πρέπει να προσέξουν και μπορούν να σας συμβουλέψουν κιόλας για την σωστή χρήση και συντήρηση του τζακιού σας.

Ο καθαρισμός τζακιού μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη:
 

  1. Τον καθαρισμό του εσωτερικού του (δηλαδή της εστίας) και
     
  2. Τον καθαρισμό της καμινάδας.
     

Ο καθαρισμός της εστίας είναι ζωτικής σημασίας για το τζάκι σας

Για ποιο λόγο; Η εστία είναι το επίκεντρο της φωτιάς όπως και της προσοχής μας. Πρέπει να καθαρίζετε καλά ο χώρος γύρω από τη φωτιά και να μην μένει πολύ καιρό παλιά στάχτη. Η καμινάδα, επίσης πρέπει να καθαρίζεται από την κάτω πλευρά πολύ καλά χωρίς όμως να γεμίζει στάχτη όλο το σπίτι. Οι τεχνίτες που κάνουν τον καθαρισμό τζακιού έχουν ειδικά μηχανήματα και προστατευτικά για να το αποφύγουν αυτό.
 

Γιατί είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την καμινάδα;

Ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού είναι απαραίτητη εργασία αφού εάν ο καπνός δεν έχει καθαρή διέξοδο μπορεί να αποβεί μοιραίο.Η καμινάδα πρέπει να καθαριστεί και πάνω και κάτω, όπως επίσης και στα τοιχώματα της. Ο ελλιπής καθαρισμός της καμινάδας φέρνει συνήθως καπνό στο εσωτερικό του σπιτιού . Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος να φύγει ο καπνός από την καμινάδα.

Στην καμινάδα συχνά σωρεύεται το κρεοζότο- απομεινάρια της φωτιάς- και δυσκολεύει την διέξοδο του καπνού.

Για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε καθαρισμό τζακιού;

Το συχνό ψήσιμο στο τζάκι, όσο και αν αρέσει σε όλους μας, ενέχει κινδύνους. Οι κίνδυνοι υπάρχουν καθώς μαζεύονται λιπαρές και εύφλεκτες ουσίες στα τοιχώματα της καμινάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση καπνιάς. Οι επαγγελματίες καθαριστές τζακιών απομακρύνουν την καπνιά και διευκολύνουν την διέξοδο του καπνού.

Ακόμα, η καύση ξύλων μη ενδεδειγμένων για τα τζάκια είναι σημαντικός λόγος που κρίνει απαραίτητο τον καθαρισμό της καμινάδας και της εστίας του τζακιού. Τέτοια ξύλα είναι τα χλωρά ξύλα, τα τελάρα, οι παλέτες, τα κωνοφόρα ακόμα και παλιά έπιπλα που χρησιμοποιούνταν μέχρι τελευταία. Τα ξύλα αυτά δημιουργούν πίσσα- κρεόζωτο στα τοιχώματα της καμινάδας και δεν γίνεται ομαλά η διέξοδος του καπνού. Κατά συνέπεια, η φωτιά δεν “αναπνέει”. Επειδή η καμινάδα δεν τραβάει καλά τον καπνό, ο καπνός ψάχνει διέξοδο και προσπαθεί να βγει. Για αυτό το λόγο, στα τζάκια που έχουν χρησιμοποιηθεί αυτά τα ξύλα παρατηρείται το φαινόμενο να γυρνάει ο καπνός μέσα στο σπίτι.
Όπως καταλαβαίνετε ο καθαρισμός τζακιού είναι μια απαραίτητη διαδικασία για όσους θέλουν να το χαίρονται πραγματικά και χωρίς κινδύνους.Στην πλατφόρμα του MyConstructor θα βρείτε αξιολογημένους και οικονομικούς επαγγελματίες για τον καθαρισμό τζακιού και όποια άλλη εργασία θέλετε.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή