Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα – Πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου

Λίγο μετά τις 6.30 μ.μ, σήμερα – δυο εβδομάδες μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές  –  ο Αλέξης Τσίπας συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε δεκτό το αίτημά του κι έτσι η χώρα αφενός οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου, αφετέρου μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο.  

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επικαλέστηκε ως λόγο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ότι μετά τις Ευρωεκλογές , θεωρεί ότι έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών –  μέχρι την λήξη της συνταγματικά  κατοχυρωμένης  θητείας της κυβέρνησης –  η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική οικονομία.

«Κύριε, Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε έχω προαναγγείλει από το βράδυ των Ευρωπαϊκών εκλογών, ότι προτίθεμαι να ζητήσω την διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Ήρθα σήμερα  εδώ ,δεδομένου ότι από την ημέρα των Ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη – που με δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης στα τέλη του Σεπτέμβη – παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου 4 περίπου μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί  κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου, δε, έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο ο οποίος δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού, θα διακινδύνευαν. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ, όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής». είπε ο κ. Α. Τσίπρας στον ανώτατο άρχοντα του Ελληνικού κράτους.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλούμενος το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης».
 

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή