Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δήμος Τρικκαίων: Εσπερίδα για το αλάτι στη διατροφή μας

Σε θέματα διατροφής και γνώσης για αυτή, συνεργάζεται ο Δήμος Τρικκαίων με το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων. Σε μια μεγάλης σημασίας εκδήλωση στις 11 Απριλίου 2019, επιστήμονες από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) με τη συνδρομή της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων οργανώνουν την εσπερίδα με τίτλο «Είσαι … το άλας της ζωής, αλλά όχι για πολύ ακόμη!». Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στις 18:00, στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Κύριος στόχος της εσπερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού, ειδικότερα στο ψωμί.

Βασικός γνώμονας των ομιλητών είναι το ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μεγαλώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ετσι οι πανεπιστημιακοί και οι επιστήμονες από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (που από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργεί στα Τρίκαλα), τον Ε.Φ.Ε.Τ. και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (με παρόντα τον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Μούσιο), θα συζητήσουν για τη μείωση της προσθήκης αλατιού. Ξεχωριστή παρουσία, αυτή του μουσικοκινητικού δρώμενου από μαθητές της β’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων με θέμα «Το αλάτι των παιδιών».

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει γευσιγνωσία σε διάφορα είδη ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, προσφορά του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλουςκαι γίνεται με συνδιοργάνωση με το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων και τη συνεργασία ΕΦΕΤ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το αλάτι στο ψωμί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

18:00 – 18:15 :  Έναρξη εσπερίδας – Χαιρετισμοί

  • Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου
  • Πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων, κ. Λάμπρος Κόγιας
  • Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Παν/μιου Θεσσαλίας, κ. Θανάσης Τζιαμούρτας

18:15 – 18:40 : «Διατροφικές πηγές άλατος και βιολειτουργικά τρόφιμα »
Δρ. Όλγα Γκορτζή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
18:40 – 19:05 : «Υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της υπέρτασης»
Δρ. Οδυσσέας Ανδρούτσος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Παν/μιου Θεσσαλίας
19:05 – 19:30 : «Στρατηγική μείωσης του αλατιού στην Ελλάδα: Δράσεις και προκλήσεις»
κ. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
19:30 – 19:55 : «Δράσεις και προκλήσεις στην προσπάθεια μείωσης αλατιού στο ψωμί»
κ. Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας
19:55 – 20:15 : «Το αλάτι των παιδιών», μουσικοκινητικό με στίχο από μαθητές της β’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Παρουσίαση: κ. Γούκος Δημήτριος, Δ/ντής 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Επιμέλεια: Λαμπρίδη Μαίρη, Μπραζιτίκου Κατερίνα, Μαργώνη Λίνα, Κατσαρέλης Σπύρος.
20:15 – 20:30 :  Συμπεράσματα/ Ανοιχτή συζήτηση / Διάδραση ομιλητών με το κοινό
20:30 – 20:50 :  Γευσιγνωσία σε διάφορα είδη ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (Προσφορά Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων)
21:00 : Λήξη εσπερίδας
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή