Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου στον Μύλο του Παππά από το Ε.Α.Π.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, διοργανώνουν εκδήλωση με επίκεντρο το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου “Σιωπηλός Μάρτυρας”.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία και θα ακολουθήσει εισήγηση από τον Καθηγητή κ. Βασίλειο Καρδάση και Πρόεδρο του Ε.Α.Π. και τον σκηνοθέτη Δ. Κουτσιαμπασάκο σχετικά με το ζήτημα της ιστορικής μνήμης και της μετα-χρήσης των ιστορικών κτιρίων. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία των φυλακών των Τρικάλων που λειτούργησαν για 110 χρόνια. Το 2006 η φυλακή κλείνει και έρχεται στο φως το οθωμανικό λουτρό του 16ου αι. πάνω στο οποίο χτίστηκε η φυλακή. Οι αφηγήσεις επτά ανθρώπων ρίχνουν φως στο παρελθόν και αναφέρονται σε προσωπικές ιστορίες εγκλεισμού, επιβίωσης αλλά και διατήρησης της  ιστορικής μνήμης.
 
Λίγα λόγια για την ταινία:
Επτά άνθρωποι θυμούνται… Ένας τόπος μνήμης λύνει τη σιωπή του…
 To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτή για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Μύλο του Παππά, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου, στις 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή