Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρουσιάζεται το βιβλίο για τον ιστορικό Ι.Ν Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας Ασπροποτάμου

Το βιβλίο του επί σειρά ετών προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας  Αθαμανίας, γνωστής  ως Φ.Α.Τ.Α – σήμερα επίτιμου προέδρου της – κ. Θανάση Μουστάκα, με τίτλο: «Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας Ασπροποτάμου – Κτητορικός της Φ.Α.Τ.Α», πρόκειται να παρουσιαστεί την 1η Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό στα Τρίκαλα (στο ισόγειο του Μουσείου Τσιτσάνη).

Για το βιβλίο και την σημασία του γραφικού εξωκκλησιού της Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας Αθαμανίας  για την Φ.Α.Τ.Α – το οποίο ανεγέρθηκε το 1902 με έξοδα της Αδελφότητας, οπότε αποτελεί κτητορικό Ι. Ναό της Φ.Α.Τ.Α  – θα μιλήσουν:
 

  • Ευάγγελος Καραμανές – διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
     
  • Κρυσταλλία Ματζανά – προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.
     
  • Νίκος Ράπτης – πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας.
     
  •  Λέλα Κατεχάκη – δημοσιογράφος, πολιτική επιστήμονας, η οποία θα κάνει και τον συντονισμό της παρουσίασης.

Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας  Αθαμανίας, ιδρύθηκε το 1893 και προστάτιδά της ορίστηκε η Αγία Μαρίνα. Η Φ.Α.Τ.Α , αποτελεί, έναν από τους πρώτους συλλόγους  που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, κατά τα πρότυπα των Φιλεκπαιδευτικών Σωματείων  που αναπτύσσονται  στο β ΄ μισό του 19ου αιώνα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και της  Ανατολικής Ρωμυλίας.

Το συνοπτικό πόνημα του κ. Θανάση Μουστάκα, «Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας Ασπροποτάμου – Κτητορικός της Φ.Α.Τ.Α», έρχεται να προστεθεί με τα ιστορικά στοιχεία και αρχεία που καταθέτονται εγγράφως για πρώτη φορά, σε μια σειρά επιστημονικών ερευνητικών έργων που αναφέρονται στην Τζούρτζια Αθαμανίας, στον ιστορικό σύλλογο της Φ.Α.Τ.Α και ευρύτερα στην περιοχή του Ασπροποτάμου, την εκπόνηση των οποίων, ο συγγραφέας του βιβλίου, υποστήριξε ενεργά, με στόχο την μελέτη και προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βλάχικης κοινότητας του Ασπροποτάμου.
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή