Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το μεγαλύτερο ιστορικά Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων άρχισε στα Τρίκαλα – 70 Σύλλογοι, 2.500 χορευτές

Στο υπαίθριο θέατρο Φρουρίου Τρικάλων, άρχισε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 9, το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, το οποίο διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουνίου.
 
Όπως δήλωσε στο trikalanews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, κ. Μιχάλης Μαγειρίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο Αντάμωμα που έχει πραγματοποιηθεί στα 35 χρόνια του θεσμού – με «ρεκόρ συμμετοχών» όπως χαρακτηριστικά είπε – και σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου, αναμένεται να έρθουν στα Τρίκαλα χιλιάδες άτομα από  Συλλόγους Βλάχων από όλη την Ελλάδα. 
 
• 70 Πολιτιστικοί Σύλλογοι  Βλάχων απ΄όλη την Ελλάδα – 2.500 χορευτές στην κεντρική πλατεία Τρικάλων απόψε
 
«Το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, είναι το μεγαλύτερο ιστορικά από άποψη συμμετοχών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Είμαι πολύ χαρούμενος και ιδιαίτερα συγκινημένος που γίνεται στα Τρίκαλα, την πόλη που μεγάλωσα και  αγαπώ τόσο πολύ. Έχω γυρίσει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Είδα παλιούς φίλους, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ν. Τρικάλων που μας αγκαλιάσανε και τους ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου» είπε στο trikalanews.gr ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας και συμπλήρωσε:
 
«Περιμένουμε να φτάσουν χιλιάδες Βλάχοι στα Τρίκαλα – από την γεωγραφική έκταση της Πελοποννήσου και την Αθήνα κι απ’ τη Δράμα μέχρι το Αγρίνιο –  για να βρίσκονται το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, στην κορυφαία εκδήλωση του τριήμερου 35ου Ανταμώματος. Θα βρίσκονται 70 Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων  και θα χορέψουν 2.500 χορευτές».
 
Στην ερώτηση, πώς επιλέχθηκαν τα Τρίκαλα και πόσο συνέβαλε εκείνος σε αυτή την απόφαση, ο κ. Μ. Μαγειρίας, απάντησε για το trikalanews.gr «Σαν διοικητικό συμβούλιο δικαιωθήκαμε. Τα Τρίκαλα έχουν το 50% του πληθυσμού τους με Βλάχικη καταγωγή, οπότε λογικό ήταν να πάρουμε αυτή την απόφαση. Στόχος μας είναι μετά από κάποια χρόνια να ξαναγίνει εδώ το Πανελλήνιο Αντάμωμα, κοντά  στους  συμπατριώτες που κρατούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα».
 
• Παρόν στο 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη
 
Η πρώτη μέρα του Ανταμώματος ήταν αφιερωμένη στην αναβίωση των λαϊκών δρώμενων  – μέσα από την πλούσια προφορική πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου ελληνισμού – από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βλάχων Ν. Τρικάλων. 
 
Την έναρξη του Ανταμώματος, χαιρέτισε πρώτος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, κ. Μιχάλης Μαγειρίας, ο οποίος στο τέλος της σύντομης ομιλίας του, χαιρέτισε τους παρευρισκομένους στα Βλάχικα, αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα και ακολούθως, χαιρέτισαν: ο πρωτοσύγκελος Αλέξιος εκ μέρους του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων, κ. Σοφία Αλεστά, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Ντίνος Μπάρδας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
 
• Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων Ν. Τρικάλων που κρατάνε ζωντανά τα ήθη και έθιμα
 
Οι Σύλλογοι Ν. Τρικάλων που συμμετείχαν και τα λαϊκά δρώμενα που παρουσίασαν, ήταν:
 
1) Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρδικίου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» έχοντας μαζί του την Αδελφότητα Γαρδικιωτών Αθήνας – Δρώμενο «Νυχτέρι».
2) Ο Σύνδεσμος Περιβολιωτών Τρικάλων – Δρώμενο «Τ΄ Αι Γιαννιού – Ο κλύδωνας». 
3) Σύλλογος Απανταχού Ορθοβουνιωτών Καλαμπάκας – Δρώμενο «Πιρπιρούνα». 
4) Σύλλογος Πολυθέας Ασπροποτάμου – Δρώμενο «Ετήσιο  πανηγύρι  8ης  Σεπτεμβρίου – Γενέθλια της Θεοτόκου». 
5) Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α) – Δρώμενο «Τα προικιά της νύφης και ο γάμος».
6) Σύλλογος Μηλιάς Μετσόβου Τρικάλων – Δρώμενο «Χοροί του γάμου».
 
Το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, τελείται με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή