​Σκέψεις και θέσεις για την Απλή Αναλογική,το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία | trikalanews.gr

​Σκέψεις και θέσεις για την Απλή Αναλογική,το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία

Η πρόσφατη παρουσίαση στην Καρδίτσα του νέου βιβλίου του κ. Δ. Κατσούλη, «ΤΟΜΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», στάθηκε για μένα αλλά και για πολλούς, μια ωραία ευκαιρία, για μια βαθύτερη ανάγνωση των εξελίξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και μια πρώτη προσέγγιση των αλλαγών που επιφέρουν. 

Το βιβλίο  πραγματεύεται τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση αλλά και την σημασία της πολιτικής εντολής που φέρουν οι αιρετοί.  Η εποικοδομητική κριτική αποτίμηση που επιχειρεί σε αυτό το σημαντικό και κρίσιμο θέμα, κινητοποιεί τη σκέψη και εμπλουτίζει το δημόσιο διάλογο.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη δρόμο μέχρι να καλύψουμε την απόσταση της Αυτοδιοίκησης από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.Υποστηρίζω συνειδητά εδώ και χρόνια την προοπτική της τολμηρής αποκέντρωσης και ευελπιστώ ότι οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Με αφορμή την επικαιρότητα των προτάσεων του Δημήτρη Κατσούλη, [οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν], θα ήθελα να αναφερθώ στις πιο πρωτοποριακές από αυτές, όπως η διακριτή εκλογή του βουλευομένου και του εκτελεστικού οργάνου των Δήμων και Περιφερειών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση στους δύο πυλώνες του συστήματος διακυβέρνησης και να εμπεδώνεται η τοπική δημοκρατία.

Πιστεύω ότι το άνοιγμα της τοπικής δημοκρατίας στην κοινωνία της περιφέρειας, της πόλης και του χωριού είναι βασικός όρος για να εμπεδωθούν οι αξίες της προοδευτικής διακυβέρνησης  αλλά και για να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση μήτρα μίας άλλης, νέας και περισσότερο υπεύθυνης, αποτελεσματικής και προοδευτικής «παραγωγής» πολιτικού προσωπικού, ικανού να υπηρετήσει το όραμα της πολυεπίπεδης, δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προβληματίζει πολλούς συμπολίτες μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δυνατότητες συνεργασίας που θα επιφέρει.

Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης αλλάζει σε μεγάλο βαθμό .  Από τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη με την μεγάλη πλειοψηφία στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που αποφάσιζε και υλοποιούσε μόνος του τα έργα και τις πολιτικές που ήθελε, από ένα σύστημα Δημαρχοκεντρικό,  περνάμε σε μια νέα εποχή όπου ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι σε συνεχή διαβούλευση και να χτίζει  συνεργασίες  με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Η απλή αναλογική είναι μια πραγματική τομή δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που θα διαμορφώσει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στην πρακτική εφαρμογή της. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών, διότι δεν θα υπάρχουν εξ αρχής πλειοψηφίες υπέρ του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν στην συνέχεια και να διατηρούνται καθ΄όλη την διάρκεια της τετραετίας.

Επιβάλλονται συνεργασίες μεταξύ δύο ή τριών πολλές φορές παρατάξεων, οι οποίες για να έχουν διάρκεια και βάθος, θα πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συνεργασίες και την διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ως φορείς του πολιτικοδιοικητικού συστήματος ασκούν αρμοδιότητες με μεγάλη επίδραση στην ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη των πόλεων και των ευρύτερων περιοχών.   Οι πολίτες που θα κληθούν να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους πολύ σύντομα, αλλά και οι αιρετοί που θα εκλεγούν, οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι έχουμε ανάγκη για αποτελεσματικότερη τοπική αυτοδιοίκηση, και είμαι βέβαιη ότι θα υιοθετήσουν νέες αντιλήψεις και νέες νοοτροπίες , συναίνεσης και συνεργασίας, για το καλό του τοπικού δημόσιου συμφέροντος.

Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού ΚαρδίτσαςΕπιχειρείν

koukourava banners new

Ακουστικά Βαρηκοΐας Κουκουράβα

Το Πρότυπο Κέντρο Επιλογής κι Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοίας- Κουκουράβα Βάγια, ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 2002.
Χοιρινό ΜΑΡΑΒΑ

ΝΤΟΠΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΑΡΑΒΑ

Η επιχείρησή μας είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συμπολίτες μας.
Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Dr. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Χ. ΣΤΟΦΟΡΟΥ - ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ενδοσκοπική Νευροχειρουργική,
Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,
Χειρουργική Εγκεφάλου,
Χειρουργική Πόνου
Παναγιώτα Φιλίππου

Παναγιώτα Φιλίππου

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΡΥΘΜΟΣ 89.2

Ελληνική Μουσική ΡΥΘΜΟΣ 89,2

Ο ΡΥΘΜΟΣ 89,2 είναι ένας μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, ελληνικού ρεπερτορίου
Lekkas Clean

Lekkas Clean

Με καθαριότητα και οργάνωση, η καθημερινότητα σας ομορφαίνει!
Βελονισμός Παχυσαρκία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παχυσαρκία και Βελονισμός
 Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία στα Τρίκαλα

Πωλείται διπλοκατοικία με οικόπεδο 202 τμ

Δημοφιλέστερα

Φυλακισμένος

Δυο χρόνια φυλακή σε γνωστό γυναικολόγο-μαιευτήρα των

Σε φυλάκιση δυο ετών, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το

Καλπάζοντας προς την νίκη

Καλπάζοντας προς την νίκη

Την καλύτερη περίοδο διανύει ο Χριστόφορος Ρόμπος σε ότι αφορά

Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

​Υποδοχή του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.

Τρίκαλα - περιπατος - 01

Περιπατητική διαδρομή Κάστρου Τρικάλων: Ο δρόμος με τα

Η καθημερινότητα χωλαίνει στην πόλη των Τρικάλων. Γεγονός που

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

«Οι νέοι μπροστά», το νέο βίντεο του Μικέλη

Στον δημοσιότητα έδωσε ο Μικέλης Χατζηγάκης και το δεύτερο

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος Τρικκαίων

Λουκέτο στον Πολιτισμό χωρίς προειδοποίηση έβαλε ο Δήμος

Οι «μπίζνες» του δημάρχου «έφαγαν» ευθαρσώς την

© 2009-2019 trikalanews.gr. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Όροι χρήσης